Small preview image

BitTorrent kom och mer eller mindre vände upp och ner på hur vi distribuerar stora filer över nätet. Till och med de stora och konservativa filmbolagen har insett potentialen hos fildelningstekniken. Problemet med BitTorrent och alla andra protokoll som tillåter flera källor är att de kräver att samtliga källor är identiska. Detta har assisterande professor David G. Andersen vid Carnegie Mellon University nu presenterat en lösning på och han kallar det för Similarity-Enhanced Transfer, eller SET. Det hela går ut på att man söker igenom filerna, som nödvändigtvis inte är identiska utan bara lika, efter data som faktiskt är gemensam för dem alla och låter på så vis en klient ladda ner data från flera olika källor.



Resultatet är en fullt korrekt och fungerande fil med det du sökte efter och du fick dessutom hem den snabbare än vad som varit möjligt utan tekniken. Med tanke på hur många som sitter på asynkrona uppkopplingar och möjlighet att ladda ner saker långt mycket snabbare än de kan ladda upp så kan ändå nerladdningen av filer bli långsam på grund av de andra parters långsamma uppladdningshastighet.


Genom denna teknik så får man fler källor och därmed mer bandbredd att tillgå. Ett utmärkt exempel på detta är musikfiler som distribueras. De är i stort sett identiska överlag, men genom att en del väljer att fylla i eller ta bort information om artisten, albumet, låten eller annat i filens metadata så ändras filens innehåll något och filen blir därmed obrukbar som källa.


Ett annat exempel som Andersen nämner är dubbad film där man skulle kunna ladda ner videoinnehållet från en person och ljudet från en annan. Man behöver alltså inte hitta filmen på rätt språk på en gång utan kan ladda ner från flera personer som alla har filmen på olika språk.


Själva nerladdningsprocessen är mycket lik BitTorrent där information helt enkelt delas upp i små segment. Till exempel delas en fil på 1GB upp i 64,000 bitar om 16KB. I de första testerna av nerladdning av musik så lyckades man snabba upp nerladdningen av musik med över 70%, men då är nog också musik ett drömscenario.


Forskarna har dock inga planer på att själva integrera tekniken i film- eller mediadistributionssystem, men de uppmanar andra att göra det. Vi vågar gissa att det är bara en fråga om tid, mycket lite tid, innan så sker.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments