Snabbare och billigare: Andra generationens ultrabook är här

6
Ultrabook_Hummingbird

Drygt sju månader efter att den första ultrabooken kom till marknaden släpper Intel lös den “andra generationens ultrabook”. Förutom de nya ULV Ivy Bridge-processorerna med tillhörande grafik, hittar vi ett brett stöd från tillverkare och efterlängtad konkurrens, vi har undersökt prestandan och kikat närmare på de nya funktionerna.

När ultrabook-konceptet släpptes under 2011 var många tillverkare skeptiska. I efterhand ser vi att kategorin har tagits emot väl av konsumenter, inte minst på den svenska marknaden, men nu är det dags att blicka framåt. Samtliga tillverkare har omfamnat konceptet och vi hade tidigare rapporterat om 75 designvinster – en siffra som nu ligger på inget mindre än 120. Den nya trenden är utan tvivel ultratunna datorer och vi har testat sex stycken av dem ur första generationens ultrabook.

NordicHardwares ultrabook-tester
ASUS_UX21
ASUS UX21
Acer_Aspire_S3
Acer Aspire S3
Toshiba_Satellite_Z830
Toshiba Satellite Z830
Acer_Aspire_Timeline_Ultra_M3
Acer TimeLine Ultra M3
Samsung_NP530U3B
Samsung “5-series” NP530U3B
Dell_XPS_13
Dell XPS 13

Nu är det Intel kallar den andra generationens ultrabooks här, med den tredje generationens Core i-processorer. Vi pratar självklart om Ivy Bridge. Med en ny tillverkningsteknik på 22 nanometer och en finputsad Sandy Bridge-arkitektur har de lyckats höja processorprestandan ytterligare, trots att de kan hålla sig inom ett TDP-värde på 17 watt. Den största nyheten här får anses vara HD 4000-grafiken ur deras Gen 7-arkitektur. Just grafikprestandan var akilleshälen i den första generationen.

Ultrabook: Celeron och Pentium är inte välkomna

Det har på senare tid ryktats mycket om att Intel tänkt börja pressa priserna på ultrabooks genom processorer som går under varumärkena Celeron och Pentium. Dessa är nedskalade sett till funktionalitet och prestanda till den grad att de är nämnvärt mycket sämre än processorerna med prefixet Core i.

Efter samtal med Intel krossar vi det här ryktet och kan bekräfta att så inte är fallet. En dator måste ha en Core i3, Core i5 eller Core i7-processor för att certifieras av Intel att ingå i deras exklusiva varumärke – inga undantag. Vad det här innebär är två processorkärnor med flertrådstekniken Hyper-threading, HD 4000-grafik med klockfrekvenser på 1 050 och 1 150 MHz i turboläge, samt allt inbyggt stöd för för mediacceleration påslaget och funktioner som QuickSync.

Värt att notera är att Turbo Boost inte finns närvarande i Core i3-sortimentet, vilket bidrar med mycket prestanda i dessa strömsnåla processorer specificerade till 17W TDP. Core i3-processorerna kommer inte heller att lanseras förrän senare den här månaden, utan idag är det de mer intressant Core i5 och Core i7 Intel har till sitt förfogande.

Core i5-3317U – den spirituella efterträdaren till Core i5-2467M

Under första vågen av ultrabooks blev Core i5-2467M utan tvivel den vanligaste processorn som användes. Av de sex ultrabook-datorerna vi testade kom samtliga med just denna processor. Anledningen till det här är inget mysterium, det var helt enkelt den modell som erbjöd bäst pris i förhållande till prestanda och funktionalitet. Processorn var dock allt annat än dålig speciellt med dess låga TDP-värde och strömförbrukning i åtanke. Det enda vi egentligen har beklagat oss över är den bristfälliga grafikprestandan, någonting vi hoppas Intel löst med den nya generationen.

Modell i7-3667U i7-3517U i5-3427U i5-3317U i5-2467M
Teknik 22 nanometer 32 nanomter
Arkitektur Ivy Bridge Sandy Bridge
Kärnor 2
Trådar 4
Klockfrekvens 2,0 GHz 1,9 GHz 1,8 GHz 1,7 GHz 1,6 GHz
Turbofrekvens (2 kärnor) 3,0 GHz 2,8 GHz 2,6 GHz 2,4 GHz 2,0 GHz
Turbofrekvens (1 kärna)
3,2 GHz 3,0 GHz 2,8 GHz 2,6 GHz 2,3 GHz
L3 cache 4 MB 3 MB 3 MB
Grafik HD 4000 “Gen 7” HD 3000 “Gen 6”
Beräkningsenheter (EU:s) 16 12
Klockfrekvens (GPU) 350 MHz
Turbofrekvens (GPU) 1,15 GHz 1,05 GHz 1,15 GHz
TDP 17W
Intel AES/TXT/vPro Ja Nej Ja Nej Nej
Price $346 ? $225 <$200(?) $250

Core i5-3317U blir den spirituella efterträdaren till Core i5-2467M. Bortser vi från den helt nya grafikdelen HD 4000 ser specifikationerna inte ut att vara så mycket bättre på pappret. Basfrekvensen har ökat från 1,6 GHz till endast 1,7 GHz. Intel har arbetat på att förbättra sin Turbo Boost-teknik och det är här det stora prestandalyftet kommer att ligga.

Inköpspriset för tillverkare är även det lägre. Medan det saknas officiella prisuppgifter på just denna modell vet vi att den kostar någonstans under 200 dollar i kvantiteter av 1 000 – till skillnad från 250 dollar för Core i5-2467M. Intels listpriser stämmer nästan aldrig överens med verkligheten. Utifrån vad vi hört ska Intels närmaste partners (de flesta stora tillverkarna) ha en rabatt på runt 20 procent vid inköp av större kvantiteter. Core i3-processorerna kommer som tidigare nämnt senare, med lägre priser.

Intel blev först till 22 nanometernoden och i kombination med den nya transistordesignen utökar företaget ett redan stort försprång på den globala marknaden. Företagets tillverkningsguru, Mark Bohr, har i samband med lanseringen av Ivy Bridge uttalat sig om att deras ingenjörer mycket hellre optimerar tillverkningsteknikerna för strömsnåla kretsar (låg spänning) än högpresterande (hög spänning). Det här är någonting överklockare redan fått ta del av med Ivy Bridge, men det märks även av på den bärbara marknaden – vi kan dock inte säga att det är negativt.

På grund av detta ska deras 17W-processorer som presenteras ha 85 procent av den prestanda deras 35W-modeller har att erbjuda. För den som vill åt en djupdykning i Ivy Bridge-arkitekturen, den nya grafikdelen och tillverkningstekniken rekommenderar vi er att läsa vår artikel från lanseringen av deras fyrkärniga modeller:

Konfigurerbar TDP – en öppen hemlighet?

Det finns en funktion i de nya ULV Ivy Bridge-processorerna som Intel inte pratar om högt. Vi har vid upprepade tillfällen försökt få information om konfigurerbar TDP utan framgång. Med tiden har vi lyckats samla in tillräckligt med information för att kunna lösa mysteriet med den nya funktionen som främst riktar sig mot OEM-tillverkare. Intel har tidigare pratat om det på deras IDF (Intel Developer Forum), men verkar inte vara särskilt sugna på att dela med sig av information till media. Konfigurerbar TDP är exakt vad det låter som. Förutom standardvärdet som ligger på 17W finns “cTDP down” och “cTDP up”, som kan konfigureras efter behov.

Om en OEM-tillverkare vill utveckla en tunnare och lättare dator, med mindre kylning kan de använda sig av cTDP down, vilket gör att processorn specificeras till 13W TDP istället. En bieffekt av detta är att basfrekvensen hamnar på 1,2 GHz, men dess turbofrekvenser ligger kvar oförändrad. cTDP down väntar vi oss kommer användas flitigt när det är dags för surfplattor och så kallade hybrid/konverterbara datorer tillsammans med Windows 8.

Configurable_TDPBildkälla: Anandtech

cTDP up får anses vara en nisch-funktion för en mycket mindre marknad. Här skruvas TDP-värdet upp till 33W och basfrekvensen hamnar på 2,5 GHz, återigen ligger turbofrekvensen kvar oförändrad. cTDP up ska kunna användas i samband med en dockningsstation som kan erbjuda extra kylning. Dockningsstationer är än så länge väldigt ovanliga på konsumentmarknaden, så cTDP up kommer troligtvis främst att användas för företagsdatorer där dockningsstationer är vanligare.

Vi har tyvärr inte haft möjlighet att testa funktionen då den inte stöds av Core i5-3317U vi har inne för test (det ska gå att ändra i Energialternativ -> Redigera schemainställningar -> Ändra avancerade inställningar. Vi antar att tillverkare även kan låsa cTDP i BIOS/UEFI). Utifrån vad vi vet stöds konfigurerbar TDP endast av Core i7-modellerna med 17W TDP. Vi ska definitivt gräva vidare i det här och självklart testa på funktionen när vi får hem en dator med rätt processor.

Med det här avklarat kastar vi oss in i prestandatesterna, som sedan följer av en längre genomgång av nästa generations ultrabooks och ultratunna datorer.

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
UT_lol
12 Årtal sedan

En utomordentlig artikel och genomgång som täcker många (om inte alla) viktiga aspekter hos ultrabooks! Tack för det! 🙂 En synpunkt ang. “normalisering” av batteritid/Wh, en mer intressant jämförelse skulle vara om ni mätte hur mycket en får ut under en fulladdning av batteriet. T.ex. antalet bilder (frames) som datorn hinner visa tills batteriet dör. Det blir alltså batteritiden multiplicerad med FPS * 60. Då vet man produktiviteten under en körning.Självklart blir det inte mindre komplicerad att i vissa fall inte går att mäta på det här sättet, t.ex. “Reader test” som ni kör. Det kan också falla vid de… Läs hela »

UT_lol
12 Årtal sedan

[quote name=”Jacob Hugosson”]Jag tror jag förstår vad du menar, rent spontant tror jag inte det blir någon skillnad hur lång tid batteriet räcker i alla fall i speltestet vi använder för att mäta batteritiden. Däremot skulle det bli stora skillnader när man “normaliserar” batteritiden efter batteriets kapacitet.[/quote]Jag kan visa ett exempel där det gör skillnad. Om vi jämför Toshiba Satellite L855D mot Samsung NP900X3C i Crysis så får vi följande resultat:Edit:https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Arz40QgpobeEdGJmdXBnY0E2R2d4Tl93YnJGLWc0SUE Alltså betyder det att man har fått ut mer ur Toshiba-datorn. Jag menar att på det här sättet kan man jämföra de olika datorers prestation per laddning. [quote name=”Jacob… Läs hela »

Dravond
12 Årtal sedan

Jag finner Anti theft intressant men med lite små frågor som tex vad händer om någon får tag i din kod och “for the lulz” låser din dator… Eller på annat sätt kommer åt (typ databas hack etc).. Jag finner dessa system intressanta inte så mycket för egen del men mer för övriga familjemedlemmar enda “problemet” är som sagt fortfarande priset. det är väldigt många som fortfarande går och köper 3-5k datorn på “el-snabbköpet”. Dock har jag långsamt bankat in “bättre att köpa hyfsad (dyrare) dator vart 4e år än en kass varje…” dessa ultrabooks verkar vara lite underpresterade fortfarande,… Läs hela »