Bättre skärmar med högre upplösning

Vi talar nog för de flesta av våra läsare när vi säger: äntligen utvecklas skärmarna för bärbara datorer! Vi har sedan åratal tillbaka varit fast med upplösningar som 1 280 x 800-upplösning och på senare tid 1 366 x 768 som så fint kallas HD. Det har funnits alternativ på marknaden med högre upplösning men de har oftast varit dyra och vill man ha någonting annat än TN-panel blir det genast extremt dyrt. Problematiken ligger i volymer, det krävs att flera tillverkare visar framfötterna för att få upp volymen på en global skala och som följd driva ned kostnaderna. Det blir alltså den som är först ut som får ta den hårda smällen ekonomiskt.

Samsung_900X3CSamsung utrustar sin senaste 9-serien med PLS-paneler och upplösningen 1 600 x 900 – test kommer inom kort

Vi kan konstatera så mycket som att 1 366 x 768 och TN-paneler även under 2012 kommer vara standard. Men det kommer finnas alternativ och vissa tillverkare har tagit det första steget vi pratar om. Förutom Samsungs nya 9-serien som vi har inne för test med PLS-panel (Samsungs version av IPS) och 1 600 x 900 pixlars upplösning, så sätter ASUS en ny ribba på marknaden med sin nya UX-serie.

ASUS Zenbook UX21A och UX31A med 11,6- respektive 13,3-tumsskärm kommer båda med IPS-paneler och Full HD-upplösning, 1 920 x 1 080. Priset för UX31A väntas ligga på 1 149 Euro, motsvarande 11 000 – 11 500 kronor. Det saknas ännu prisuppgifter om UX21A, men en kvalificerad gissning är att den kommer kosta 999 – 1 049 Euro, motsvarande runt 10 000 kronor. Det här är självklart en serie vi också kommer titta närmare på. Tidiga tester från bland annat Anandtech har använt ord som “perfektion” för att beskriva de nya ASUS Zenbook, till stor del tack vare skärmen.

ASUS nya Zenbook UX höjer ribban rejält med 1080p-skärmar och IPS-paneler. Bildkälla: Anandtech

Nu har i alla fall två tillverkare vi känner till tagit det första steget och det är bara en tidsfråga innan övriga följer. Vi tror dock att ASUS blir exklusiva med den här typen av skärm i den här prisklassen under stora delar av året. Just 1 600 x 900 vet vi med säkerhet kommer användas i större utsträckning, och de bör bli mycket vanligare när Windows 8 väl är lanserat.

Även om vi kommer leva kvar på stenåldern med 1 366 x 768 för de flesta bärbara datorer inklusive ultrabooks under 2012, så har marknaden börjat röra på sig efter alla dessa år. Stämmer även uppgifterna om Apples högupplösta skärmar för deras kommande MacBook-sortiment så kan vi garantera att den här utvecklingen kommer att accelereras ytterligare.

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
UT_lol
12 Årtal sedan

En utomordentlig artikel och genomgång som täcker många (om inte alla) viktiga aspekter hos ultrabooks! Tack för det! 🙂 En synpunkt ang. “normalisering” av batteritid/Wh, en mer intressant jämförelse skulle vara om ni mätte hur mycket en får ut under en fulladdning av batteriet. T.ex. antalet bilder (frames) som datorn hinner visa tills batteriet dör. Det blir alltså batteritiden multiplicerad med FPS * 60. Då vet man produktiviteten under en körning.Självklart blir det inte mindre komplicerad att i vissa fall inte går att mäta på det här sättet, t.ex. “Reader test” som ni kör. Det kan också falla vid de… Läs hela »

UT_lol
12 Årtal sedan

[quote name=”Jacob Hugosson”]Jag tror jag förstår vad du menar, rent spontant tror jag inte det blir någon skillnad hur lång tid batteriet räcker i alla fall i speltestet vi använder för att mäta batteritiden. Däremot skulle det bli stora skillnader när man “normaliserar” batteritiden efter batteriets kapacitet.[/quote]Jag kan visa ett exempel där det gör skillnad. Om vi jämför Toshiba Satellite L855D mot Samsung NP900X3C i Crysis så får vi följande resultat:Edit:https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Arz40QgpobeEdGJmdXBnY0E2R2d4Tl93YnJGLWc0SUE Alltså betyder det att man har fått ut mer ur Toshiba-datorn. Jag menar att på det här sättet kan man jämföra de olika datorers prestation per laddning. [quote name=”Jacob… Läs hela »

Dravond
12 Årtal sedan

Jag finner Anti theft intressant men med lite små frågor som tex vad händer om någon får tag i din kod och “for the lulz” låser din dator… Eller på annat sätt kommer åt (typ databas hack etc).. Jag finner dessa system intressanta inte så mycket för egen del men mer för övriga familjemedlemmar enda “problemet” är som sagt fortfarande priset. det är väldigt många som fortfarande går och köper 3-5k datorn på “el-snabbköpet”. Dock har jag långsamt bankat in “bättre att köpa hyfsad (dyrare) dator vart 4e år än en kass varje…” dessa ultrabooks verkar vara lite underpresterade fortfarande,… Läs hela »