Starkare leveranskedja, SSD-cache och alternativ processorer pressar priserna
Med andra generationens ultrabooks har IIntel höjt kraven ytterligare mot tidigare generation och nu är USB 3.0 ett krav (Thunderbolt tillåts också) men datorn ska även vara “Responsive While Active”. Vad detta innebär är just att tillverkarna inte får trycka in vilket lagringsmedium som helst eller snåla in med en direkt dålig hårddisk för att få ned priserna. Varje dator som kallas ultrabook har även certifierats av Intel, vilket säkerställer att tillverkarna inte har mycket annat till val än att följa deras riktlinjer.
SSD-enheter är fortfarande dyra och bidrar till ett högre slutpris för konsumenter. Ultrabooks för runt 8 000 – 10 000 kronor, kommer fortfarande att utrustas med en SSD-enhet på minst 128 GB. Men för de billigare alternativen krävs fortfarande en lösning för att uppfylla kravet Responsive While Active, där passar inte en vanlig mekanisk hårddisk in. Om den inte får lite hjälp på traven?
Lösningen på detta är en SSD-cache, någonting som kommer bli mycket vanligare denna generationen i en jakt på lägre priser. Med denna typen av lagringslösningar kommer flera ultrabooks klättra ned till 7 000 kronor när de når butikshyllorna. Ultrabooks med en SSD-enhet kan vi fortfarande räkna med kommer kosta 8 000 kronor och uppåt.
Med 120 designvinster så har leveranskedjorna i produktionsledet stärkts markant, tillsammans med högre volymer kan priserna på varje komponent pressas ytterligare. Vi har hört direkt från Intel att det kommer finnas ultrabooks för 6 000 kronor senare i år – under förutsättning att Dollarn men inte minst Euron håller sig på en liknande nivå som de har idag. Man ska aldrig lita blint på vad företagen säger men då det kommer finnas ultrabooks för 6 990 kronor låter det mer troligt än otroligt, att de kommer kunna klättra ned i pris med ytterligare 1 000 innan årets slut.
En ultrabook men ändå inte, AMD gör sig hörd
Vad som även är nytt denna generation har inte Intel bidraget med, utan deras huvudkonkurrent AMD som inte har någonting med ultrabooks att göra. AMD har äntligen börjat leverera strömsnåla processorer som passar in i den här typen av formfaktorer och vi känner till en handfull tillverkare än så länge som omfamnat ett alternativ på marknaden. Det OEM-tillverkarna har gjort är helt enkelt att ta en ultrabook och byta ut plattformen till AMD Pumori innehållande deras senaste Trinity-arkitektur.
Problemet är att ultrabook är Intels varumärke och ett av kraven är just att en Core i3, i5 eller i7-processor används. Även om det inte är någonting som kan sägas offentligt av denna anledning, så är de kommande ultratunna AMD-baserade systemen i praktiken en ultrabook. I slutändan tror vi inte det spelar någon större roll vad det kallas, då konsumenter kommer se ultratunna datorer på butikshyllorna med lägre pris.
HP:s kommande ENVY kommer säljas både som “ultrabook” och “sleekbook”
Det är för tidigt att säga någonting konkret, men den processorn som ser ut att bli vanligaste är AMD A6-445M. Processorn ligger på 17W TDP, två kärnor på 2,1 GHz och 2,6 GHz i nominell klockfrekvens samt grafikdelen Radeon HD 7500G med 256 Radeon-kärnor på 327 MHz och 424 MHz i turboläge. HP förtydligade att det är denna modell som ska användas i deras ENVY 6 Sleekbook, men vi vet också att den fyrkärniga A10-4655M med 25W TDP kommer användas i en del ultratunna. Slutpriset för den här modellen kommer ligga på 5 990 kronor med en 500 GB mekanisk hårddisk.
HP ENVY 6 kommer också som ultrabook med en Intel Core i5-3317U och får ett slutpris på 6 999 kronor. I priset får man en 500 GB mekanisk hårddisk med tillhörande SSD-cache på 32 GB. Vi vill förtydliga att det är exakt samma dator i grunden bara att plattformen är utbytt. Det här är en strategi vi vet att fler tillverkare kommer använda sig av för att pressa priserna på datorer i det ultratunna segmentet.
AMD sätter inga krav på tillverkarna
Då de flesta datortillverkarna kommer används sig av Intels Smart Response Technology innebär det att de AMD-baserade systemen kommer sakna SSD-cache. Det finns dock andra tekniker för att få liknande resultat, men vi känner ännu inte till någon tillverkare som kommer använda en SSD-cache ihop med en ultratunn dator bestyckad med processor från AMD.
Vi har fått ett svar från AMD om de sätter krav på tillverkarna (tyvärr fick vi inte citera företaget ordagrant), svaret är nej. Däremot så hjälper företaget tillverkarna att designa och utveckla system med en profil på runt 18 mm. Som AMD själva uttrycker det ger de tillverkarna vägledning utan restriktioner, för att deras partners enklare ska kunna differentiera sig mot andra på marknaden.
AMD borde inte vara rädda att sätta krav, i alla fall när man ser till lagringsalternativ
Vi finner det både positivt och negativt. Det positiva är självklart differentieringen och valmöjligheterna, men utan krav kommer bristfälliga datorer att hitta ut på marknaden i jakten på lägre priser. Varje dator som kallas ultrabook är certifierad och godkänd av Intel. Vad vi gillar mest med ultrabooken är Intels krav på lagringslösningen som ska kännas snabb och responsiv – det som faktiskt gör hela skillnaden användarupplevelsen. AMD har ingen cache-lösning i sin plattform att kontra med, men som tidigare nämnt finns det alternativ. Utifrån tidigare erfarenheter kommer datortillverkare sätta in mekaniska hårddiskar med minst sagt tveksam prestanda, vilket direkt resulterar i en mindre behaglig upplevelse.
En utomordentlig artikel och genomgång som täcker många (om inte alla) viktiga aspekter hos ultrabooks! Tack för det! 🙂 En synpunkt ang. “normalisering” av batteritid/Wh, en mer intressant jämförelse skulle vara om ni mätte hur mycket en får ut under en fulladdning av batteriet. T.ex. antalet bilder (frames) som datorn hinner visa tills batteriet dör. Det blir alltså batteritiden multiplicerad med FPS * 60. Då vet man produktiviteten under en körning.Självklart blir det inte mindre komplicerad att i vissa fall inte går att mäta på det här sättet, t.ex. “Reader test” som ni kör. Det kan också falla vid de… Läs hela »
Jag tror jag förstår vad du menar, rent spontant tror jag inte det blir någon skillnad hur lång tid batteriet räcker i alla fall i speltestet vi använder för att mäta batteritiden. Däremot skulle det bli stora skillnader när man “normaliserar” batteritiden efter batteriets kapacitet. Sedan kommer vi till problemet med de datorer som faktiskt klarar av att leverera hög FPS (oftast med diskret GPU). Då stryps klockfrekvenserna på GPU:n när datorn kör på batteri, i alla fall NVIDIA GeForce och jag kan tänka mig att så även är fallet med AMD:s high-end GPU:er för bärbara. Anledningen för detta ska… Läs hela »
[quote name=”Jacob Hugosson”]Jag tror jag förstår vad du menar, rent spontant tror jag inte det blir någon skillnad hur lång tid batteriet räcker i alla fall i speltestet vi använder för att mäta batteritiden. Däremot skulle det bli stora skillnader när man “normaliserar” batteritiden efter batteriets kapacitet.[/quote]Jag kan visa ett exempel där det gör skillnad. Om vi jämför Toshiba Satellite L855D mot Samsung NP900X3C i Crysis så får vi följande resultat:Edit:https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Arz40QgpobeEdGJmdXBnY0E2R2d4Tl93YnJGLWc0SUE Alltså betyder det att man har fått ut mer ur Toshiba-datorn. Jag menar att på det här sättet kan man jämföra de olika datorers prestation per laddning. [quote name=”Jacob… Läs hela »
Det är en intressant jämförelse, men personligen anser jag att det som faktiskt är intressant är hur länge batteriet håller. Normaliserad batteritid var någonting jag gjorde enbart för den här artikeln, vi får se om jag fortsätter med det framöver. Men jag ska ta med mig det du föreslog så kanske det dyker upp i en framtida artikel. Ingen utifrån kan stänga av [u][b]din[/b][/u] dator, du köper en voucher och registrerar din dator på Intels hemsida. Leker vi konspirationsteoretiker skulle väl Intel kunna låsa datorn for the lulz. Att det börjat användas av företagsanvändare gör att i alla fall jag… Läs hela »
Jag finner Anti theft intressant men med lite små frågor som tex vad händer om någon får tag i din kod och “for the lulz” låser din dator… Eller på annat sätt kommer åt (typ databas hack etc).. Jag finner dessa system intressanta inte så mycket för egen del men mer för övriga familjemedlemmar enda “problemet” är som sagt fortfarande priset. det är väldigt många som fortfarande går och köper 3-5k datorn på “el-snabbköpet”. Dock har jag långsamt bankat in “bättre att köpa hyfsad (dyrare) dator vart 4e år än en kass varje…” dessa ultrabooks verkar vara lite underpresterade fortfarande,… Läs hela »
Du registrerar din kod, med din dator, med ditt namn. Jag utgår ifrån att man loggar in någonstans för att låsa sin dator (det ska även gå att ringa in till Intel). Finns det intresse av ett test/artikel av Anti-Theft så kan jag undersöka saken med Intel imorgon, rent spontant borde det inte vara några problem att fixa 🙂 [b]EDIT:[/b] Hittade en demo på Intels hemsida http://www.intel.com/content/www/us/en/enterprise-security/enterprise-security-anti-theft-technology-demo.html Prestandan kan jag personligen inte klaga på, vi kan ta Cinebench 11.5 som exempel. Där får Core i3-3317U en slutpoäng på 2.4, detta kan jämföras med den nu gamla trotjänaren C2Q Q6600 för… Läs hela »