Förvandlingen sker senare i år med Windows 8

Andra generationens ultrabook är ännu ung, men det ska redan finnas så mycket som 120 olika ultrabooks på gång från datortillverkarna i år – en siffra som ökar kontinuerligt då vi för två månader sedan rapporterade om att det fanns 75 modeller. Vad som är intressant är att 30 av dessa kommer med pekskärm. Senare i år anländer Microsofts operativsystem Windows 8, användargränssnittet har fått sin mest radikala förändring sedan introduktionen av Windows 95.

Medan många användare och media är tveksamma till Metro, så tycker industrifolket annorlunda. De uttrycker alla hur stort Windows 8 kommer bli och bland annat Intel har sagt att det är en av de bästa sakerna som hänt företaget. Gilla det eller ej, så har Windows 8 redan fått massivt stöd från samtliga datortillverkare.

Vad vi kommer få se är hybrider, eller vad Intel själva vill kalla det “konverterbara” datorer. Vi kommer få se skärmar som går att vrida bakåt 360 grader, skärmar som går att vrida runt och stänga igen eller roterbara skärmar för att få en surfplatta. Vi kan även vänta oss att det kommer finnas avtagbara skärmar – likt ASUS Transformer.

dell-xps-12-convertible-windows-8Dell XPS 12 en av få kända konverterbara ultrabooks. Bildkälla: neowin

Detaljerna är få om dessa typer av enheter. Det enda vi vet med säkerhet är att de i dagsläget är 30 till antalet och att denna siffra troligtvis blir större inför lanseringen av Windows 8. Priset för en dator med pekskärm kommer dock ligga runt 1 000 kronor högre, eventuellt mer, än motsvarande dator utan pekskärm. Förutom pekpaneler krävs en stabilare och mer robust design vilket driver upp priset. Återigen handlar detta om volymer och prispress blir nog möjlig även här längre fram i tiden – det vill säga om slutkonsumenten omfamnar den nya typen av datorer.

“Haswell återuppfinner den bärbara datorn”

Blickar vi längre fram i tiden till första halvan av 2013 har vi ännu en ny arkitektur att vänta oss från Intel, med kodnamnet Haswell. Förutom en ny processorarkitektur väntas ytterligare fokus ha lagt på grafikarkitekturen, även om det den här gången bara blir en vidare utveckling av Gen 7 som används i Ivy Bridge. Gen 7+ kommer få stöd för DirectX 11.1 såväl som OpenGL 3.2, men i övrigt väntar vi oss inga massiva prestandaförbättringar per beräkningsenhet (EU). Istället väntar vi oss att Intel kommer arbeta på att få fram högre strömeffektivitet per beräkningsenhet. Detta är dock endast spekulationer från vår sida som baseras helt på att de kallar grafikarkitekturen för Gen 7+, istället för Gen 8.

Haswell_Ultrabook

För bärbara datorer är det mest intressanta med Haswell att ultrabook-modellerna ska få ett TDP-värde på 15W, detta inkluderar även styrkretsen som byggs in i samma paket som processorn. Förutom lägre strömförbrukning vid högre belastning, ska strömförbrukningen i vila ligga på en nivå som kan konkurrera med ARM-baserade systemprocessorer.

Detta i kombination med var ultrabooken kommer röra sig i samband med Windows 8 avslöjar en del om tredje generationens ultrabook. Troligen kommer konverterbara datorer bli vanligare och det är just det här vi tror att “The Notebook Re-invented” innebär för Intel. För att nå detta mål är det viktigt att få ned just strömförbrukningen till en nivå där de kan konkurrera med just ARM. Vi vet tyvärr inte så mycket om Haswell i detalj eller tredje generationens ultrabook, men vi får hela tiden känslan av att Intel vill att vi ska vänta på vad som komma skall istället för att köpa vad som finns ute idag.

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
UT_lol
12 Årtal sedan

En utomordentlig artikel och genomgång som täcker många (om inte alla) viktiga aspekter hos ultrabooks! Tack för det! 🙂 En synpunkt ang. “normalisering” av batteritid/Wh, en mer intressant jämförelse skulle vara om ni mätte hur mycket en får ut under en fulladdning av batteriet. T.ex. antalet bilder (frames) som datorn hinner visa tills batteriet dör. Det blir alltså batteritiden multiplicerad med FPS * 60. Då vet man produktiviteten under en körning.Självklart blir det inte mindre komplicerad att i vissa fall inte går att mäta på det här sättet, t.ex. “Reader test” som ni kör. Det kan också falla vid de… Läs hela »

UT_lol
12 Årtal sedan

[quote name=”Jacob Hugosson”]Jag tror jag förstår vad du menar, rent spontant tror jag inte det blir någon skillnad hur lång tid batteriet räcker i alla fall i speltestet vi använder för att mäta batteritiden. Däremot skulle det bli stora skillnader när man “normaliserar” batteritiden efter batteriets kapacitet.[/quote]Jag kan visa ett exempel där det gör skillnad. Om vi jämför Toshiba Satellite L855D mot Samsung NP900X3C i Crysis så får vi följande resultat:Edit:https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Arz40QgpobeEdGJmdXBnY0E2R2d4Tl93YnJGLWc0SUE Alltså betyder det att man har fått ut mer ur Toshiba-datorn. Jag menar att på det här sättet kan man jämföra de olika datorers prestation per laddning. [quote name=”Jacob… Läs hela »

Dravond
12 Årtal sedan

Jag finner Anti theft intressant men med lite små frågor som tex vad händer om någon får tag i din kod och “for the lulz” låser din dator… Eller på annat sätt kommer åt (typ databas hack etc).. Jag finner dessa system intressanta inte så mycket för egen del men mer för övriga familjemedlemmar enda “problemet” är som sagt fortfarande priset. det är väldigt många som fortfarande går och köper 3-5k datorn på “el-snabbköpet”. Dock har jag långsamt bankat in “bättre att köpa hyfsad (dyrare) dator vart 4e år än en kass varje…” dessa ultrabooks verkar vara lite underpresterade fortfarande,… Läs hela »