Snabbare och billigare: Andra generationens ultrabook är här

6

Sammanfattning

Det har varit mycket prat om ultrabooks och inte minst Intel marknadsför konceptet stenhårt. Varumärket finns nu ute på marknaden och andra generationen har redan fått ett riktigt brett stöd av datortillverkarna, som till en början var tveksamma till konceptet. För två månader sedan fanns det 75 ultrabookdesigner på gång under 2012, en siffra som nu ligger på 120. Intressant är att av de 120, ska 30 stycken vara pekskärmsbaserade och redo för Windows 8. Tycka vad man vill om Windows 8 och Metro-gränssnittet, så verkar det vara här för att stanna.

Tittar vi på hjärtat i de nya datorerna, Ivy Bridge, så ligger den nya Core i5-3317U riktigt bra till mot förra generationens Core i5-2467M. Överlag ligger processorprestandan runt 20 till 25 procent över den förra generationen, vilket är ett respektabelt lyft speciellt med den begränsade strömbudgeten i åtanke.

CyberLinkDet råder ingen brist på prestanda med den nya generationens ultrabook

Den nya grafikdelen HD 4000 är den största nyheten i Ivy Bridge och prestandan ligger inte riktigt lika bra till här som första gången vi testade Intels senaste grafikkrets. Problemet ligger i den begränsade strömbudgeten, med ett TDP-värde på 17W får grafiken aldrig en chans att verkligen sträcka på benen och nå nominella klockfrekvenser. Jämfört mot förra generationen är skillnaden allt från 10 till 50 procent högre, vilket är bra men det är fortfarande inte tillräckligt för en behaglig spelupplevelse. Självklart går det här att åtgärda om man vrider ned inställningarna till lägsta.

Att HD 4000 inte kan visa sin fulla potential kan vara en öppning för AMD, företagets huvudkonkurrent på marknaden. Det kommer inte som en överraskning att dem inte kan konkurrera med processorprestanda, men däremot med lägre priser och (förhoppningsvis) högre grafikprestanda. Det hela är en fråga om prioriteringar och den slutgiltiga domen faller på vad du som slutkonsument vill ha.

HP_ENVY_6HP ENVY 6 kommer säljas som ultrabook, men även med AMD:s plattform som en “sleekbook”

AMD:s billiga priser blir också dess svaghet på det ultratunna segmentet. De flesta ultratunna datorerna med AMD kommer skeppas med vare sig en vanlig SSD eller en SSD-cache. Det här är däremot någonting vi med säkerhet vet märks av vid normal användning, till skillnad från processorprestanda. Vid så triviala uppgifter som att öppna en mapp, webbläsare, office eller din mail så är skillnaden mellan en mekanisk hårddisk eller en SSD minst sagt enorm. Vi vet redan att HP ENVY 6 Sleekbook kommer kosta 5 990 kronor och för en ultratunn dator låter det som ett klipp, men nackdelen är just avsaknaden av vare sig en SSD eller en cache-lösning.

Intel ultrabook når mainstream prissättning i år

Tidigare än vad vi hade väntat oss så kommer ultrabooks nå prisnivåer som är tillräckligt låga för att börja bli intressant för den bredare massan. Under rätt förutsättningar med både Dollar- och Euro-kurserna kommer det finnas ultrabooks för 5 990 kronor mot årets slut. Så snart vi når priser på 6 000 kronor och neråt tror vi på redaktionen att ultratunna datorer kommer få sitt verkliga genomslag. Den stora barriären för de flesta konsumenter idag är just priset.

Ultrabooks ur förra generationen säljs redan för under 8 000 kronor med SSD

Den billigaste ultrabooken vi känner till idag är HP ENVY 6 som ska kosta 6 990 kronor när den hittar ut i butik. I det priset får man en Core i5-3317U, 500 GB hårddisk och en SSD-cache på 32 GB. Ultrabooks med 128 GB SSD bör också dyka upp för en bit under 8 000 kronor – vi ser redan att första generationens ultrabooks finns för sådana priser.

Överlag så är vi på NordicHardware imponerade och ser fram emot den nya generationens ultrabooks. Med lägre priser och högre prestanda än tidigare finns det lite att klaga på, även om vi ännu inte är helt nöjda med grafikprestandan Intel har att erbjuda. Det positiva i det här är att det kan vara en öppning för konkurrensen att ta sig in på det ultratunna segmentet? Vi kommer fortsätta testa bärbara datorer i högre kvantiteter än tidigare, självklart står ultratunnt i alla dess olika smakvariationer på menyn!


Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
UT_lol
12 Årtal sedan

En utomordentlig artikel och genomgång som täcker många (om inte alla) viktiga aspekter hos ultrabooks! Tack för det! 🙂 En synpunkt ang. “normalisering” av batteritid/Wh, en mer intressant jämförelse skulle vara om ni mätte hur mycket en får ut under en fulladdning av batteriet. T.ex. antalet bilder (frames) som datorn hinner visa tills batteriet dör. Det blir alltså batteritiden multiplicerad med FPS * 60. Då vet man produktiviteten under en körning.Självklart blir det inte mindre komplicerad att i vissa fall inte går att mäta på det här sättet, t.ex. “Reader test” som ni kör. Det kan också falla vid de… Läs hela »

UT_lol
12 Årtal sedan

[quote name=”Jacob Hugosson”]Jag tror jag förstår vad du menar, rent spontant tror jag inte det blir någon skillnad hur lång tid batteriet räcker i alla fall i speltestet vi använder för att mäta batteritiden. Däremot skulle det bli stora skillnader när man “normaliserar” batteritiden efter batteriets kapacitet.[/quote]Jag kan visa ett exempel där det gör skillnad. Om vi jämför Toshiba Satellite L855D mot Samsung NP900X3C i Crysis så får vi följande resultat:Edit:https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Arz40QgpobeEdGJmdXBnY0E2R2d4Tl93YnJGLWc0SUE Alltså betyder det att man har fått ut mer ur Toshiba-datorn. Jag menar att på det här sättet kan man jämföra de olika datorers prestation per laddning. [quote name=”Jacob… Läs hela »

Dravond
12 Årtal sedan

Jag finner Anti theft intressant men med lite små frågor som tex vad händer om någon får tag i din kod och “for the lulz” låser din dator… Eller på annat sätt kommer åt (typ databas hack etc).. Jag finner dessa system intressanta inte så mycket för egen del men mer för övriga familjemedlemmar enda “problemet” är som sagt fortfarande priset. det är väldigt många som fortfarande går och köper 3-5k datorn på “el-snabbköpet”. Dock har jag långsamt bankat in “bättre att köpa hyfsad (dyrare) dator vart 4e år än en kass varje…” dessa ultrabooks verkar vara lite underpresterade fortfarande,… Läs hela »