Snabbast av de snabba – vi testar fem påkostade Geforce GTX 980 Ti-grafikkort

4

Omdömen och utmärkelser

Nvidia har med den nya generationens grafikkrets lyckats öka prestandan och minska effektförbrukningen samtidigt som man har finslipat på mjukvaran och drivrutinerna. Vi har testat fem stycken grafikkort med Geforce GTX 980 Ti från fem olika tillverkare. Efter flera dagars speltester, ljud-, temperatur- och effektmätningar är det dags att sammanfatta partnertillverkarnas varianter av GTX 980 Ti.

Prestandamonster till den med lite mer att spendera

Geforce GTX 980 Ti är ett prestandamonster som i många fall presterar väldigt nära storebror Titan X – fabriksöverklockade GTX 980 Ti är till och med snabbare – men med en betydligt lägre prislapp. Även om prislappen är lägre än Titan X så kostar de här grafikkorten uppemot 8 000 kronor i butik. Det är inte många som lägger ner så stora summor på grafikkort – med all rätt. I de flesta fall behövs inte ett såhär kraftfullt grafikkort. Det är först när upplösningen i spel uppgår till 4K eller UHD som ett GTX 980 Ti på allvar blir relevant.

Det intressanta med de här fem grafikkorten är det partnertillverkarna har gjort med grafikkretsen från Nvidia. Samtliga tillverkare pryder sina grafikkort med egna kylarlösningar, vissa bättre än andra, och de passar även på att överklocka klock- och minnesfrekvenserna från fabrik. Vi sammanfattar samtliga grafikkort i vårt test och listar för- och nackdelarna.

Asus Geforce GTX 980 Ti DirectCU III Strix

Bland partnertillverkarnas GTX 980 Ti är Asus det högst fabriksöverklockade grafikkortet, vilket också syns på testresultaten – det här är det kraftfullaste partnertillverkade grafikkortet vi har testat hittills, även en bra bit kraftfullare än Geforce GTX Titan X. Asus GTX 980 Ti är även det bredaste och näst längsta grafikkortet i detta test. Asus har nämligen valt att utveckla ett eget kretskort för GTX 980 Ti som är betydligt större än konkurrenternas, och som konsekvens bjuder 980 Ti Strix på riktigt bra överklockningspotential.

Man har även finslipat på kylarlösningen DirectCU som med GTX 980 Ti är uppe på version tre. I våra tester presterar Asus nya kylarlösning bra i förhållande till mängden värmeenergi som faktiskt måste hanteras. Kortet är inte allra tystast, men tyst nog för att inte vara störande och kylaren presterar helt klart bra för ett kort av den här kalibern.

Priset hamnar på 7 490 kronor, ett pris som är i premiumklassen men inte i överkant för ett GTX 980 Ti – det är det näst billigaste GTX 980 Ti-kortet i det här testet, efter Inno3D:s variant. Med en välbalanserad kylare, bra överklockningsmarginal, rimligt pris och prestanda i toppklass är det här vår nya testvinnare i prestandaklassen, och rätt grafikkort för dig som vill ha bland det kraftfullaste som kan köpas för pengar.

Asus Geforce GTX 980 Ti DirectCU III Strix
Asus_GTX_980_Ti_Strix_001
NordicHardware award Bast i test DarkredNordicHardware award BastPrestanda LightgreenFördelar
+ Bäst prestanda av samtliga testade GTX 980 Ti
+ Högst fabriksöverklockning
+ Bra överklockningsmarginal
+ Fabriksöverklockat minne
+ Tyst kylare

Nackdelar
– Stort grafikkort, mäter in på 305 millimeter
– Högt pris

Cirkapris: 7 490 kronor inklusive moms (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

EVGA GTX 980 Ti Superclocked+ ACX2.0+

EVGA har imponerat oss tidigare med sina grafikkort med ACX-kylare och fabriksöverklockade klockfrekvenser men den här varianten av Geforce GTX 980 Ti snubblar på mållinjen på grund av tuff konkurrens. EVGA:s ACX 2.0+ kylare presterar bra med inte bäst, vi mäter temperaturen under belastning till 76 grader Celsius, vilket gör att det blir det näst varmaste grafikkortet i vårt test.

EVGA:s kylarlösning är heller inte tystast; med 38 decibel under belastning är EVGA:s kylarlösning ett av de mer högljudda korten i testet och kommer definitivt höras genom chassisidan. EVGA:s GTX 980 Ti kommer överklockad från fabrik, men har de lägsta klockfrekvenserna av våra testade kort vilket vi också ser i prestandatesterna, där EVGA ligger något bakom konkurrenterna. Priset för EVGA:s GTX 980 Ti är 6 990 kronor i skrivande stund och medan det är ett av de billigare GTX 980 Ti-korten på marknaden innebär den tuffa konkurrensen från det snäppet snabbare och billigare Inno3D-kortet att EVGA inte riktigt når en utmärkelse.

 

EVGA Geforce GTX 980 Ti Superclocked+ ACX2.0+
EVGA_GTX_980_Ti_SSC_001
Fördelar
+ Fabriksöverklockat
+ Kompakt grafikkort, minsta GTX 980 Ti-varianten i vårt test

Nackdelar
– Hänger inte med konkurrenternas prestanda
– Höga temperaturer under belastning
– Högt pris

Cirkapris: 7 490 kronor inklusive moms (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming 6 GB

Likt konkurrenterna är Gigabyte med i matchen och släpper ett GTX 980 Ti med sin välkända Windforce 3X-kylare. Gigabyte har inte gjort några större förändringar med kylaren det senaste året och även här är det i grunden samma kylare som på tidigare modeller. Med det sagt menar vi inte att kylaren är dålig, utan tvärtom är det den bästa kylarlösningen i vårt test. Gigabytes Windforce 3X-kylare har den lägsta temperaturen i vårt test på 70 grader Celsius under belastning och är samtidigt tystast med 35,5 decibel. Det är imponerande siffror för det här kortet, med tanke på dess storlek och prestandan så går det här kortet mycket svalt och är oerhört tyst.

Priset hamnar på 7 990 kronor när vi inte räknar in eventuella tillfälliga kampanjer – med andra ord ett av de dyrare GTX 980 Ti-korten vi har testat – det, i kombination med faktumet att Asus grafikkort är snabbare och kan överklockas något längre, är egentligen vad som håller kortet från en tyngre utmärkelse, men är det ljudnivå och temperatur du värderar högst är det här ett riktigt vasst alternativ.

Gigabyte Geforce GTX 980 Ti G1 Gaming 6 GB
Gigabyte_GTX_980Ti_G1_Gaming_001
NordicHardware award BraKop darkgreenFördelar
+ Bra prestanda – endast Asus är snabbare
+ Näst högst fabriksöverklockning
+ Bästa kylarlösningen av samtliga testade GTX 980 Ti, tystast och svalast

Nackdelar
– Stort grafikkort, mäter in på 309 millimeter
– Högt pris

Cirkapris: 7 990 kronor inklusive moms (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

Inno3D GTX 980 Ti iChill X3 Ultra

Nykomlingen Inno3D imponerar stort med sitt GTX 980 Ti. Med en ovanligt stor kylarlösning och en generös överklockning visar Inno3D att man kan konkurrera mot de mer etablerade märkena i branschen. Kylarlösningen är lite väl stor tycker vi, det täcker hela tre PCI platser och väger en hel del. Inno3D:s kylarlösning iChill X3 Ultra har en temperatur på 77 grader Celsius under belastning, vilket gör det till det näst varmaste grafikkortet i vårt test, närmast neråt är Asus på 74 grader Celsiu och EVGA på betydligt varma 84 grader Celsius. Det går betydligt bättre på ljudfronten för Inno3D. Tillsammans med Gigabyte är Inno3D:s kort på en delad förstaplats med 35,5 decibel – imponerande tyst.

Inno3D kommer också fabriksöverklockad likt konkurrenterna. Man har skruvat upp frekvenserna något mer än både MSI och EVGA. Med samma frekvenser som Gigabyte och en överklockad minnesfrekvens likt Asus hamnar Inno3D:s GTX 980 Ti nästan direkt efter Gigabyte.

Prislappen hamnar på låga 6 790 kronor och gör det här kortet det ett av de mest intressanta i vårt test. Inno3D är det hittills billigaste GTX 980 Ti kortet på marknaden med en generös överklockning och kompetent kylarlösning – vill du ha ett GTX 980 Ti men fortfarande komma undan så billigt som möjligt är Inno3D GTX 980 Ti iChill X3 Ultra idag det mest prisvärda 980 Ti kortet på marknaden.

Inno3D Geforce GTX 980 Ti iChill X3 Ultra
Inno3D_GTX_980_Ti_Ultra_003
Fördelar
+ Bra prestanda och näst högst fabriksöverklockning, men likt Gigabyte något sämre prestanda än Asus
+ Fabriksöverklockat minne
+ Tystgående kylare
+ Billigt för att vara GTX 980 Ti

Nackdelar
– Stor kylare, täcker tre PCI platser
– Lite höga temperaturer under belastning
– Stort grafikkort, mäter in på 300 millimeter

Cirkapris: 6 790 inklusive moms (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

MSI GTX 980 Ti Gaming 6G

Likt tidigare modeller från MSI ser vi Twin Frozr kylaren även på GTX 980 Ti, en kylare som vi känner igen. Bortsett från de lite höga temperaturerna vid vila så presterar Twin Frozrz kylaren ypperligt och är sett till resultaten ett av de svalare och tystare korten i vårt test – dock lider det tyvärr av spoltjut vid belastning. Direkt ur lådan är MSI:s GTX 980 Ti inställt på standardläget Gaming där klockfrekvenserna är överklockade men vill man kan man ändra läget till “OC” och få ut några fler megahertz ur kortet. Överlag presterar kortet bra, men med en prislapp på nästan 8 000 kronor finns det helt enkelt mer mervärde att hämta hos konkurrerande kort från exempelvis Asus, Gigabyte eller Inno3D.

MSI Geforce GTX 980 Ti Gaming 6G
MSI_GTX_980_Ti_Gaming_001
Fördelar
+ Fabriksöverklockat
+ Tre valbara lägen, OC-läge med generös fabriksöverklockning
+ Kompakt
+ Tyst kylare i standardläget

Nackdelar
– Högt pris
– Spoltjut

Cirkapris: 7 990 kronor inklusive moms (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

Uppdateringar och utmärkelser i Svenska grafikkortsguiden

Asus visar framfötterna och får utmärkelse för Bäst i test i vår senaste test av partnertillverkarnas GTX 980 Ti kort. Både Gigabyte och Inno3D får utmärkelsen Bra köp för sina GTX 980 Ti-kort. Gigabyte presterar i toppklass och har en imponerande sval och tyst kylare, medan Inno3D är det kort vi anser har bäst prestanda för pengarna och en kylare som heter duga. Till följd av våra nya utmärkelser och att vissa grafikkort har utgått ur återförsäljarnas sortiment har vi fått uppdatera en rad andra tidigare utmärkelser: EVGA Geforce GTX 980 ACX SC tappar sin plats som Bäst i test och Inno3D Ichill Geforce GTX 980 Herculez Ultra X4 Air Boss tappar sin Bäst prestanda-position, båda två till Asus variant av GTX 980 Ti. Därtill försvinner Gigabyte GTX 780 Ti från sin Bra köp-utmärkelse då grafikkortet inte längre finns listat i butik.

Grafikkortsmarknaden har varit glödhet det senaste halvåret med bland annat lanseringen av AMD:s nya grafikkrets Fiji, som vi testade i Radeon R9 Fury X och Fury. Framför oss har vi lanseringen av Radeon R9 Nano, Fiji-familjens minsting med en fullfjädrad Fiji-krets likt Fury X. Nano dyker upp ungefär andra veckan i september. Inget datum är satt för partnertillverkarnas kort för Fury-familjen men vi hoppas på fler nyheter kring detta, håll som vanligt ett öga på Nordichardware för fler grafikkortstester.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
kabbe
kabbe
9 Årtal sedan

detta är nog den bästa recensionen jag läst. allting framgår tydligt och koncist, tack för detta. Jag återkommer i framtiden!

HWS
HWS
9 Årtal sedan

Mycket överskådliga och väl presenterade diagram! Udda bara hur EVGA-kortet underpresterar jämfört mot andra tester som gjorts. Kanske fick ni ett måndagsexemplar?

Rebellion
9 Årtal sedan

Finns det någon orsak till varför AMD inte har med något nyare än 290x i resultaten? 290x är ju 2 år gammal vid det här laget.

9 Årtal sedan

Saknar AMD’s 390 serie