Testresultat: Winsat och WinRAR
Winsat | |
Utvecklare: | Microsoft |
Funktion: | Verktyg för att mäta lagringsprestanda i Windows 7. Används för Windows Prestandaindex. |
Testfokus: | Testet skriver data i 10 iterationer och lägger stor vikt vid enheternas skrivprestanda. |
Prestandatest: | Test 1: winsat enhet -drive c -ran -write count 10 |
Winsat är ett prestandaverktyg som finns inbyggt i Windows Vista och 7. Från början var det ett verktyg för att testa datorns prestanda och se om den var “Vista Redo”. Idag används det för att räkna ut datorns WEI (Windows Experience Index). Kommandot vi använder oss av är ganska enkelt att förstå. Man testar helt enkelt C:-enheten med slumpmässig skrivning vid QD=10 (Queue Depth). Just detta kommando representerar ungefär vilken typ av belastning som kan läggas på en hårddisk när man använder Outlook. Microsoft har till och med gjort en tabell där man kan läsa av resultaten, och allt över 40 MB/s anses vara bra.
WinSAT har alltid gillat Sandforce-enheter. Detta på grund av att testet består av mycket parallella skrivningar med slumpmässig data som dessutom är enkel att komprimera. Vi ser återigen OCZ Synapse i toppen, vilket inte är helt oväntat. Vad som däremot är oväntat är att den tycks prestera bättre med SRT än med Dataplex. Raka motsatsen till vad vi såg i PCMark 7. Corsair Accelerator som också är baserad på Sandforce presterar dugligt och Intel SSD 313 presterar ungefär som väntat. Här ser vi också att man får en liten prestandaökning för varje körning som görs. Återigen så är det en jättestor ökning jämfört med en ensam hårddisk.
WinRAR – Filuppackning
WinRAR | |
Utvecklare: | RARLabs |
Funktion: | Populärt packverktyg för att få ner storleken på filer genom komprimering. |
Testfokus: | Både läser och skriver data till enheten på samma gång. |
Prestandatest: | En ISO-fil är nerpackad i 150 stycken filer på 50 MB styck. Denna packas upp på samma plats och vi mäter tiden. |
I vårt WinRAR-test så brukar det vara sekventiell skrivning och läsning som avgör vilken enhet som presterar bäst. Våra SSD presterar givetvis bättre än cache-lösningarna då den betydligt långsammare hårddisken drar ner hastigheten. Både Intel SSD 313 och OCZ Synapse får en ordentlig ökning i prestanda. Men Corsair Accelerator tappar ordentligt. Troligtvis så beror detta på att de lilla mängden NAND som sitter i Accelerator inte klarar av att ge fullgod prestanda vid sekventiell läsning och skrivning.
Här ser vi också att Dataplex har något sämre prestanda på första rundan jämfört med de andra. Samtidigt som SRT visar jämnare resultat mellan de tre rundorna.
Riktigt intressant artikel. Det blir väl denna vi får ha som referensram när vi återupptar diskussionen om hurvida hybridhårddiskar eller liknande lösningar är bra eller inte. 😛 För Linux finns motsvarande programvara, Flashcache respektive Bcache. Av dessa tror jag Bcache är att föredra. En sak som jag inte tycker artikeln tar upp tillräckligt är livslängden på dessa även om jag förstår problematiken med att säga något eftersom ett test bara kan fortlöpa en begränsad tid. Särskilt enheter baserade på MLC-minnen torde ha så pass begränsad livslängd att man verkligen bör fundera över den aspekten vid inköpet. Jag såg någon som… Läs hela »
Jag får intrycket av att tekniken i sig inte är helt värdelös, men att lösningarna på marknaden inte är mycket att hänga i granen 😛 Som Gustav tar upp är det svårt att placera Intel SSD 313. En Intel SSD 330 60 GB känns mer passande med SRT om något.
Till att börja med så vill jag säga att det är väldigt svårt att ge rättvisa prestandaresultat på cachelösningar överlag. Om man kör syntetiska benchmarks så får får man SSDns prestanda och allt ser jättebra ut. Kör man filkopiering så blir resultatet horribelt stundtals. Så det är svårt att illustrera hur det faktiskt fungerar. Precis som jacob säger, så är takniken inte alls dum. Lite uppdetring av programvaran från Intels sida och SRT kan bli något som är värt att använda ordentligt. Dataplex däremot tycker jag har för myclet nackdelar för att det ska vara något att pyssla med. jag… Läs hela »
Att använda en SSD enhet som cache har filsystemet ZFS kunnat göra länge, helt automatiskt. Man kan använda en SSD enhet som en läscache, eller som en skrivcache. Prestandavinsterna kan vara enorma, flera 100.000 IOPS!
Men ZFS är ju ett Enterprise filsystem främst för stora raids. Kanske inte något som var man sitter med hemma….
Eller så gör man som jag och köper ett ASUS P8Z77-V Premium moderkort. Som har 4 dedikerade sata uttag som går via en msata SSD som sitter på moderkortet. Dom “riktiga” SSD’r som man vill använda sig utav, har sedan två andra dedikerade sata uttag som INTE går via msata för bästa prestanda. En ganska så smutt lösning faktiskt.
intel srt funkar kanon vid min kodning, går snabbare än på ren ssd. kanske det beror på ssd-storleken, har 120 men undrar om det går fortare på 256 el. 512
[quote name=”Micklo”]Att använda en SSD enhet som cache har filsystemet ZFS kunnat göra länge, helt automatiskt. Man kan använda en SSD enhet som en läscache, eller som en skrivcache. Prestandavinsterna kan vara enorma, flera 100.000 IOPS![/quote] Nu är jag ingen expert på ZFS. men som jag förstår det så kan man använda en SSD antigen som en L2 cache till RAM för att öka läshastigheten när RAM är fullt. Eller så kan man lägga filsystemets ZIL på en SSD för att öka synkron skrivprestanda. Så det är lite antigen eller. Jag tror att Intels lösning kan ha en framtid om… Läs hela »
Det är redan försent för den här typen av lösningar. Volymerna finns på vanliga ssder och de ökar mångfalt snabbare så priserna pressas där och den här typen av varken eller lösningar är redan passé.
[quote name=”Tempel”]Det är redan försent för den här typen av lösningar. Volymerna finns på vanliga ssder och de ökar mångfalt snabbare så priserna pressas där och den här typen av varken eller lösningar är redan passé.[/quote]Jag tror precis som du Tempel att det här loppet redan är kört på många sätt. De som behöver 1-2 TByte och inte har fysisk plats för en ssd extra i sin laptop så finns det nog en period kvar där det fortsatt satsas på hybridlösningar. Det lär dröja innan vi ser rena SSDer på flera TByte. Sen kan man ju också fråga sig hur… Läs hela »
[quote name=”-Tjalve-“]Om vi leker med tanken att en cache enhet skriver ungefär 5GB data om dagen med en en WA på 0,2 som snitt. Då skulle det skrivas ungefär 1GB om dagen till NAND. Om alla NAND-chip klarar av att skrivas 3000 gånger (oftast mer) så skulle man altså kunna använda detta system i 30×3000 dagar. Dvs 246 år för Accelerator 30GB. Nu är detta ett extremt förenklat exempel och i många fall så skrivs mycket mer data och WA är högre. Men det sätter i alla fall det hela i ett visst perspektiv. Intel har ju satt SLC minnen… Läs hela »
[quote name=”xemacs”][quote name=”-Tjalve-“]Om vi leker med tanken att en cache enhet skriver ungefär 5GB data om dagen med en en WA på 0,2 som snitt. Då skulle det skrivas ungefär 1GB om dagen till NAND. Om alla NAND-chip klarar av att skrivas 3000 gånger (oftast mer) så skulle man altså kunna använda detta system i 30×3000 dagar. Dvs 246 år för Accelerator 30GB. Nu är detta ett extremt förenklat exempel och i många fall så skrivs mycket mer data och WA är högre. Men det sätter i alla fall det hela i ett visst perspektiv. Intel har ju satt SLC… Läs hela »
Jag gjorde ett litet snabb-test nu på kvällen.Jag installerade Corsair Accelerator tillsammans med en mekaniks HDD. Men innan det så kollade jag SMART data och läste fram följande värden sedan enheten togs i drift.Skrivningar på host: 497 GBSkrivningar på NAND: 461 GBDetta ger en WA på: 0,92. Rent teoretiskt så ska inte en SSD kunna få mindre än 1. Men Sandforce klarar detta tack vare komprimering. Nu tog jag och installerade dataplex, startade om och sedan flyttade jag 118GB mediafiler från min server till enheten.Sedan avinstallerade jag dataplex (varpå allt krashade igen :P). När Dataplex var borta så kollade jag… Läs hela »
har en fråga and ssd cache på en lenovo dator
http://www.dustin.se/product/5010641138/lenovo-thinkpad-edge-e530-ci7-2-1-4gb-75016-ssd-gt630m-high-res-15-6-w7hp-blue/#intcmp=searchProvider_dacsa
denna har även en mekanisk disk på 750GB om man byter ut den mekaniska hddn och ersätter den med en 128GB SSD disk får man någon fördel av ssd cachen då? eller är det helt meningslöst med denna dator då?