Tyska Intenso försöker slå sig in på den stenhårda SSD markanden. Vi tar oss en titt på den något okända tillverkarens två nya SSD serier. Den ena är baserad på Sandforce välkända SF2281 och den andra huserar en Phison PS3108-S8 och direkt felaktiga prestandaspecifikationer.
Intenso är ett tyskt bolag som är något okänt tillverkare som vi inte ser allt för ofta här i Sverige. Intenso grundades 1998 i tyska staden Vechta. Företaget har cirka 80 anställda och en omsättning på ungefär 100 miljoner euro. Från början så såldes mest CD-R och DVD-R skivor men vartefter den marknaden så har företaget varit tvungna att gå in i andra produktsegment. Fokusen på digital lagring lyser fortfarande igenom hela företagets produktsortiment som idag består av bland annat USB-stickor, minneskort, digitala fotoramar, externa hårddiskar och mp3-spelare.
Nu har företaget även givit sig in i den stenhårda SSD marknaden och inte helt oväntat så gör man det tillsammans med Sandforce och sin enhet Intenso SSD SATA III Premium. Men det är inte bara Sandforce som står på menyn. Intenso har ytterligare en enhet i sin portfölj som har namnet Intenso SSD SATA III Top. Denna enhet är istället utrustad med en kontroller som vi inte testat tidigare. Det är en kontroller från Phison vid namn PS3108-S8.
Vi har tidigare testat Phison PS3105-S5 som satt i Verbatims billiga 128GB SSD och det är också den som sitter i Crucials V4 enheter. Den kontrollern var tyvärr inte mycket att hänga i julgranen, då den presterade väldigt dåligt och den var begränsad till SATA 3 Gbps. Den nya kontrollern är ombyggd från grunden och har nu äntligen fått stöd för SATA 6 Gbps. Det är fortfarande en relativt billig kontroller och därför kommer vi nog att få se den uteslutande i budget- och mainstreamenheter.
Kontrollern har så kallad 4-kanals design. Vilket betyder att den kan som mest prata med fyra stycken NAND-enheter samtidigt. Med hjälp av någonting som kallas för Interleaving så kan den prata med flera, men inte samtidigt. De allra flesta av dagens kontroller använder sig av åtta kanaler, men ofta använder man en 4-kanals kontroller i mainstreamenheter. Anledningen är att dessa är mindre komplexa och därför både strömsnålare och billigare att tillverka.