SSD-test: Seagate storsatsar med Seagate 600 och Seagate 600 Pro

3

Prestanda vid olika QD och paketstorlek

Vi ville även passa på att testa hur bra enheterna presterar vid olika QD. QD betyder ”Queue Depth” och betyder egentligen att man skickar flera förfrågningar till enheten, parallellt. I verkligheten uppstår detta när operativsystemet skickar en förfrågan till SSD-enheten, utan att den hunnit slutföra den. Då börjar man arbeta med dessa två parallellt och QD har ökat till 2. När den första är klar så har man QD1 igen. Kort och gott så betyder QD hur många samtida IO:s som enheten arbetar med. I en vanlig dator så går QD sällan över 4 och ligger oftast på 1 eller 2.

Vi tog därför och körde ett antal test i Iometer för att se hur prestandan utvecklade sig när vi ställde in en högre QD. De allra flesta SSD-enheter presterar som bäst vid QD32 men belastning hos vanliga datoranvändare överstiger sällan QD4. Vi tog därför vårt 4K Random Write test och körde det i olika QD för att se hur enheten reagerar.

Som referenser så tog vi resultaten från Corsairs Neutron och Neutron GTX. Vi borde därför kunna utläsa om Seagate gjort några större förändringar i enhetens firmware.

Tittar vi på slumpmässig skrivning så ser vi att samtliga enheter presterar väldigt lika vid QD 1-4. När vi kommer upp till 8 så ser vi att Seagates enheter börjar närma sig sitt maximum. Corsairs enheter väntar till QD kommer upp till 16 innan de når sitt maximum. En sådan här tydlig skillnad mellan de båda tillverkarna tyder på enheternas firmware inte är identisk.

När vi går över och tittar på läsning av slumpmässig data så ser vi det återigen är en lite skillnad mellan tillverkarna. Även denna gång vid QD16. Corsairs enheter är aningen snabbare just där för att sedan bli omsprungna vid 32 och 64.

Vi har också tittat på sekventiell dataöverföring. Nu använder vi inte längre olika QD, eftersom sekventiell skriv och läs generellt sätt alltid blir i QD1. Istället så har vi valt att visa hur prestandan utvecklar sig när man ökar storleken på varje IO.

Vid sekventiell skrivning så presterar alla enheterna väldigt lika. Undantaget är där varje IO är 64 kilobyte och 128 kilobyte.

När vi tittar på sekventiell läsning så händer något intressant. Seagate 600 är helt överlägsen Corsairs Neutron serie på att läsa sekventiell data som är större än 2 kilobyte. Detta återskapas i viss del i våra robocopytester där Seagate 600 är en av de absolut snabbaste enheterna som vi någonsin testat. Gå in Svenska SSD Guiden för att se alla resultat.

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Dravond
11 Årtal sedan

Ni bör nog uppdatera på seagate 600 pro “lägsta pris” 480 gb modellen 956kr 🙂 jag tar fem… den länkar till “intenso” nånting…

Men helt okej diskar nu får vi se om priset är vettigt, och om de nu klarar sig undan buggar…

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

[quote name=”Dravond”]Ni bör nog uppdatera på seagate 600 pro “lägsta pris” 480 gb modellen 956kr 🙂 jag tar fem… den länkar till “intenso” nånting…

Men helt okej diskar nu får vi se om priset är vettigt, och om de nu klarar sig undan buggar…[/quote]

Ups. Det blev ett litet fel där. Det är iallafall löst nu. Tack för det 🙂

Carl Holmberg
Carl Holmberg
11 Årtal sedan

[quote name=”Dravond”][…] den länkar till “intenso” nånting…[/quote]

Av alla diskar… 😆