Analys och Slutledning
Detta är nog en av årets intressantaste enheter hittills. Seagate som tidigare hållit sig borta från SSD-marknaden har nu lanserat en hel armada med SSD-enheter för alla segment. De enheterna vi tittat på idag är deras konsumentenheter och deras instegsmodeller på företagsmarknaden.
Även om Seagate är sena in i leken så är vi ändå imponerade över hur de valt att ta steget. De kunde ha köpt ett antal Sandforce-kontrollers och tryckt in dessa i 2,5-tums skal med sin egen logotyp. Istället tog man en kontroller som man tidigare använt i sina företagsenheter (LAMD LM8780) och gjorde en mer konsumentorienterad enhet av den. Resultatet är enheter som levererar imponerande prestanda i alla våra tester. Inte helt oväntat så är närmaste konkurrenten Corsair Neutron och Neutron GTX som är baserade på samma kontroller. Det finns dock några skillnader. Seagate 600 har bättre sekventiell skriv och läsprestanda än Neutron och i gengäld så presterar Corsairs enheter bättre under extremt hög belastning. Man kan säga at Seagate har offrat en del av enhetens “enterprise”-karaktär, för att få högre pestanda i mer klientorienterad belastning.
Den stora nackdelen med enheten är att strömförsörjningen fortfarande är relativt hög. Under belastning så är den ungefär vad man kan förvänta sig, men i idle så ligger den märkbart högre än de flesta andra. Detta beror nog troligtvis på att kontrollern inte är byggd för klientapplikationer från början och strömförbrukning vid vila inte blir lika proriterat i serversammanhang. För att se alla siffrorna, titta in i Svenska SSD Guiden.
Seagate 600 240GB / 480GB
Seagates nya konsumentenhet är en mycket bra SSD som vi tror har en bra chans att slå sig in på marknaden. Så länge Seagate klarar sig från firmware-strul och får till prissättningen så kan den bli ett intressant alternativ i det högre mellansegmentet. Trots sin prestanda så vill vi inte riktigt kalla den för en prestandaenhet. Detta delvis på grund av att Seagate endast lämnar 3 års garanti på enheten. Både 240GB och 480GB modellerna är däremot uppe i toppen och slåss i de flesta tester. Kan Seagate bara få ordning på strömförbrukningen vid vila så kan de ha en riktig vinnare här.
Seagate 600 PRO 200GB
Seagate 600 Pro riktar sig mer till arbetsstationer eller enklare serverlösningar. Trots detta så har enheten inte utrustats med eMLC, utan använder istället vanligt MLC. “Handplockat” MLC förvisso, men ändå. Enheten är då mer tänkt att användas i läsintensiva serverapplikationer som exempelvis webbservrar. I grund och botten så är den identisk med Seagate 600. Men förutom NAND av högre kvalité, så har Pro även kondensatorer monterade på kretskortet som ska skydda enheten från att förlora data vid plötsliga strömavbrott. Dessutom så har denna enhet betydligt mer overprovisioning som hjälper till att hålla prestandan uppe även under mycket hög belastning. 600 Pro kan vara ett bra alternativ för dig som vill ha en enhet med skydd för dataförlust vid strömavbrott, men ändå inte vill betala för en fullfjädrad enterprise-enhet.
Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se
Ni bör nog uppdatera på seagate 600 pro “lägsta pris” 480 gb modellen 956kr 🙂 jag tar fem… den länkar till “intenso” nånting…
Men helt okej diskar nu får vi se om priset är vettigt, och om de nu klarar sig undan buggar…
[quote name=”Dravond”]Ni bör nog uppdatera på seagate 600 pro “lägsta pris” 480 gb modellen 956kr 🙂 jag tar fem… den länkar till “intenso” nånting…
Men helt okej diskar nu får vi se om priset är vettigt, och om de nu klarar sig undan buggar…[/quote]
Ups. Det blev ett litet fel där. Det är iallafall löst nu. Tack för det 🙂
[quote name=”Dravond”][…] den länkar till “intenso” nånting…[/quote]
Av alla diskar… 😆