I en undersökning där flera hundra spelutvecklare deltog framkom det att majoriteten av deltagarna är besvikna på hur spelindustrin ser ut idag och ett stort antal förväntar sig att det kommer bli värre.

Hemsidan Gamedeveloper.com publicerade nyligen en undersökning där man frågat över 600 spelutvecklare vad de tycker om spelindustrins nuvarande läge. Föga förvånande var majoriteten av svaren negativa. Hela 59 procent av deltagarna tyckte att industrin idag är i ett dåligt läge och 21 procent av dessa såg läget som väldigt dåligt.

På frågan om ifall man tror att läget kommer förbättras svarade 49 procent att de inte förväntar sig någon förändring inom de närmsta sex månaderna. Ytterligare 19 procent förväntas sig att det bara kommer förvärras.

Av de utvecklare som hade negativa svar i undersökningen svarade 61 procent att det jävliga läget beror på orimliga förväntningar från investerare. Undermålig förvaltning och administration var anledningen som kom på andraplats i undersökningen. Kort och gott är det korkade kostymnissar som inte har en blekaste aning om vad de pratar om som enligt ett stort antal utvecklare förstört spelindustrin. Något de flesta av oss förmodligen kan hålla med om.

Att spelindustrin är i ett dåligt läge just nu kommer förmodligen inte som en större överraskning för många. Under de senaste åren har vi sett de stora aktörerna göra sig av med tusentals utvecklare. Samtidigt är det få av de stora spelen som möter förväntan sett till antalet sålda exemplar. Kanske inte så konstigt med tanke på att de stora AAA-företagen knappt haft en originell idé att basera spel på sedan år 2007.