Svenska grafikkortsguiden: Prestandaklass 2 500 till 6 500 kronor

0

Gigabyte Geforce GTX Titan Black

Gigabyte_GTX_Titan_Black_02

Gigabyte GeForce GTX Titan Black
Krets GK110
Cuda-kärnor 2 880 st.
GPU-frekvens 1006 MHz (Referens Titan Black – 889 MHz)
Boostfrekvens 1111 MHz (Referens Titan Black – 980 MHz)
Grafikminne 6 GB GDDR5 (Referens Titan Black – 6 GB)
Minnesbuss 384-bit (Referens Titan Black – 384-bit)
Minnesfrekvens 7 000 MHz effektivt (Referens Titan Black: 7 000 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 1 x DisplayPort 1.2, 1 x HDMI
Strömförsörjning 1 x 8 pin, 1 x 6 pin
Längd 267 mm, (298 mm – Windforce)

Likt första generationens GTX Titan så lanserades Titan Black med ett förbud mot att byta ut referenskylaren. Gigabyte har valt att kringå detta genom att till sitt mest påkostade paket skicka med en specialvariant av sin Windforcekylare som konsumenten får skruva på själv. Till detta kommer en påkostad förpackning och rejäl fabriksöverklockning på 1 006 megahertz i grundfrekvens och 1 111 megahertz i boostfrekvens – det handlar alltså om 117, respektive 131, megahertz extra i bas- och boostfrekvens vilket måste ses som mer än godkänt.

Gigabyte_GTX_Titan_Black_06

Nvidias referenskylare är som bekant en mycket habil skapelse som fungerar väl men övertrumfas av Gigabytes synnerligen väl tilltagna pjäs. Flertalet stora värmeledningsrör leder ut värmen från den massiva kopparplattan till en stor kylfläns vilken kyls av tre stora axialfläktar. Intrycket är helt klart förtroendeingivande, dels på grund av tyngden och dels med anledning av att kylaren nästan helt består av metall – inklusive den minimiala och aggresivt designade svarta fläktkåpan. Att företaget tror på sin skapelse är också tydligt då de menar att den nya kylaren ska klara av att avleda hela 600 watt – en synnerligen imponerande siffra med tanke på att det fortfarande handlar om en tvåslotsdesign.

.

Gigabyte_GTX_Titan_Black_07 Gigabyte_GTX_Titan_Black_08
Gigabyte_GTX_Titan_Black_10

Gigabyte_GTX_Titan_Black_13

Kretskortet är enligt Nvidias referensdesign med 6+2 strömfaser och strömförsörjning genom en 8-pins och en 6-pins strömkontakt. Kortet huserar som väntat även två SLI-kontakter och minnesmoduler på båda sidor – varav de bakre lämnas utan kylning på grund av avsaknad av en bakplåt. Videoutgångarna består av dubbla DVI, HDMI samt Displayport.

Gigabyte_GTX_Titan_Black_03

En nackdel med Gigabytes Windforce X3 600W är att kortet blir något längre med kylaren på – från cirka 27 centimeter till cirka 30 centimeter vilket kan utgöra ett problem i mindre chassin. Dessutom finns även det uppenbara problemet att all värme dumpas direkt i chassit snarare än utanför som är fallet med Nvidias referenskylare. Gigabytes skapelse är dock mer effektiv samt tystare.

Med i förpackningen kommer också en trevlig musmatta med Gigabytes logga, en kort guide för hur Windforce-kylaren skall installeras och tillbehör som behövs för endamålet, PCIe 8- och 6-pins kablar till molex, en HDMI kabel samt en drivrutinsskiva. Dessutom medföljer även företagets överklockningsmjukvara OC Guru 2.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments