Temperaturer och ljudnivå

energi

Temperatur och ljudnivå
Testmetod: Mätning av temperaturer på grafikkretsen samt kortens ljudnivå.
Tester och Kommentar: Alla grafikkort testas i ett slutet datorchassi med idel tysta komponenter där systemets ljudnivå vid vila ligger endast en halv decibel över rummets generellt låga ljudnivå. Mätningarna som utförs görs konsekvent på samma sätt och ordning;
15 minuter tung belastning i spelet Battlefield 3 vid 1 920 x 1 080 pixlars upplösning med maximala grafikinställningar.
Mätning av maximal effektförbrukning (för hela systemet utan skärm), högsta temperatur och högsta ljudnivå under testets gång.
5 minuter av vila i Windows-skrivbord.
Efterföljs av mätningar för effektförbrukning, temperatur och ljudnivå vid vila.
Testutrustning: Decibelmätare
MSI Afterburner (avläsning av temperatur)

Vi har fått ge inte minst AMD en stor känga tidigare för den undermåliga kylningen på referensmodellerna av sina toppkort, så nu hoppas vi på att få se partnertillverkarna råda bot på den hetta som plågat det röda flaggskeppet. Det ska även bli intressant att se hur partnertillverkarnas kylare står sig mot Nvidias referenskylare i toppsegmentet.

temp_idle

Vi kan trots allt se en tydlig temperaturminskning hos R9 290X från både Asus och Gigabyte, varav Asus är svalast när det inte är i SIlent Mode. Vi hittar däremot de fabriksöverklockade varianterna av GTX 780 Ti i botten av listan, och både Gigabyte, MSI och Palit klarar av vilotemperaturerna väl, varav Palit är effektivast av de tre.

temp_load

Trots tredjepartskylaren springer temperaturen vid belastning iväg lite för Asus R9 290X i sitt Silent mode, med några graders marginal ner till det vanliga läget. Gigabytes Windforce-kylare klarar sig bättre, med någa graders marginal. Det rör sig dock fortfarande om väldigt varma kort, även om den akuta hettan som uppstår med referenskylaren tycks hållas i schack. Palit fortsätter vara svalast av GTX 780 Ti-korten.

Ljudnivå

Nästan alla tillverkare skyltar med att hålla ljudnivåerna i schack med sina kylare till toppkorten, så det ska bli intressant att se om de i många fall stora attrapperna till kylare inte bara håller korten svala, utan även snälla mot öronen.

sound_idle

Utan belastning finns det inget särskilt att anmärka på, utan alla korten håller sig tysta.

sound_load

Om ni undrar varför vi inte rekommenderar någon att köpa grafikkort baserade på AMD:s referensdesign kan nog diagrammet ovan förklara det mesta. I ren ljudnivå ligger AMD:s referensmodeller i en egen liga och ingen smickrande sådan, samtliga andra kort håller sig under 40 decibel. Av R9 290X-korten är det Asus modell i Silent mode som är tystast, men även övriga tillverkare har lyckats hålla nere ljudnivån. Bland GTX 780 Ti-korten är Palits modell mer högljudd, med ett ljudtryck högre än referenskylaren. Generellt är det de Nvidia-baserade grafikkorten som når bäst resultat och bland tillverkarna är det precis som i mellanklassen MSI som ligger i täten. Företagets nuvarande generation av kylaren Twinfrozr är helt enkelt i en klass för sig när det kommer till ljudnivå.

Det är även värt att notera att vårt exemplar av MSI R9 290X Lightning har haft en del problem med sin tredje fläkt, som dock ska vara löst i och med en ny version av verktyget Fan Utility. Mer information finns på kortets produktsida i guiden.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments