Svenska grafikkortsguiden: Prestandaklass 2 500 till 6 500 kronor

0

Rekommendationer och utmärkelser

Prestandamarknaden för grafikkort är lite i limbo för närvarande där AMD trots stora produktlanseringar under hösten inte lyckats få fram slagkraftiga grafikkortsmodeller med de nya grafikkretsarna Radeon R9 290 och Radeon R9 290X. Detta är något som tydligt avspeglas i dagens test där inte mindre än 15 av 19 kort baseras på grafikkretsar från Nvidia och de två Radeon R9 290X baserade kort som testats fortfarande inte finns att hitta på svenska butikshyllor.

Vi prisade AMD för deras imponerande prestanda/per krona värde under våra tester av R9 290 och R9 290X. Det är ett faktum som kvarstår men samtidigt ser vi hur kraftiga prissänkningar och rejäla fabriksöverklockningar från Nvidia gjort konkurrensen betydligt hårdare även om vi ser strikt på prestanda per krona. AMD:s Hawaii-kretsar pressas redan från början ganska hårt och Nvidias GK110 GPU har mer utrymme för fabriksöverklockning och god prestandaskalning på detta.

Det finns även aspekter som Nvidia G-Sync och AMD Mantle att ta hänsyn till. AMD har redan ett stort dragplåster i Battlefield 4 där man presterar imponerande bra med alla sina kort. Om Mantle-versionen av spelet håller vad det lovar kommer detta avstånd bara öka ännu mer och bli ett riktigt starkt säljargument för AMD. Särskilt när Mantle-stödet sprider sig till andra titlar.

Nvidia G-Sync är samtidigt något av det häftigaste vi sett på länge inom grafikkortsmarknaden och vi väntar med spänning på vilka G-Sync-skärmar som Nvidias monitorpartners kan leverera. Installationskostnaderna idag är i vår mening för höga och det är egentligen inte förrän i riktigt höga upplösningar som tekniken kommer till sin rätt i kombination med prestandagrafikkort.

Fabriksöverklockningar ändrar förutsättningarna

Ser vi på prestandan i våra otaliga tester kan vi konstatera att Radeon R9 280X och Nvidia Geforce GTX 770 presterar ganska likvärdigt beroende på fabriksöverklockning och speltitel. Nvidia tar vissa segrar medan AMD tar andra, samtidigt har vi fler modeller att välja mellan ur det gröna lägret.

I toppskiktet är Geforce GTX 780 Ti den ohotade prestandakungen så länge vi inte tittar på Battlefield 4 där AMD och Radeon R9 290X är kung. Nvidias toppmodell kostar däremot en smärre förmögenhet men kan samtidigt jämföras med Geforce GTX Titan som faktiskt var betydligt dyrare och presterar märkbart sämre.

Radeon R9 290X kan i vissa fall fajtas med GTX 780 Ti men får för det mesta fokusera på att försöka hålla en armada av GTX 780-kort bakom sig. I referensutförande har AMD ett ganska klart övertag men flera tillverkare levererar mäktigt överklockade GTX 780-modeller som i flera tester kan konkurrera med och plocka ner även överklockade R9 290X-modeller i resultatlistorna.

Nykomlingarna GTX 970 visar samma trender som med Nvidias GTX 700-serie med fin skalning av prestanda vid fabriksöverklockning. Korten presterar likvärdigt med Radeon R9 290 och Geforce GTX 780 trots att de förbrukar en bråkdel så mycket energi – riktigt imponerande av Nvidia!

Grafikkortskylaren är nyckel till framgång

Innan vi börjar med att utse våra testvinnare kan vi konstatera att vi har en vågmästare på grafikkortsmarknaden idag och det är för de flesta inte helt oväntat MSI. Den taiwanesiska komponenttillverkaren har hittat ett imponerande recept för grafikkortskylaren Twinfrozr och oavsett vilken grafikkrets kylaren monteras på är oftast avvägningen mellan temperatur och ljudnivå i en klass för sig. Just grafikkortskylaren är ofta den avgörande faktorn när själva grafikkretsens prestanda ofta är ganska snarlik mellan olika kort. Här finns flera duktiga konkurrenter som Asus och Gigabyte medan andra tillverkare som Sapphire och Evga har svårare att hitta rätt balans mellan temperaturer och ljudnivå.

 

Marknadsanalys 2015-09-03
Asus visar framfötterna och får utmärkelse för Bäst i test i vår senaste test av partnertillverkarnas GTX 980 Ti kort. Både Gigabyte och Inno3D får utmärkelsen Bra köp för deras GTX 980 Ti kort. Gigabyte presterar i toppklass och har ett imponerande svalt och tyst kylare. Inno3D är det kort vi anser har bäst prestanda för pengarna och en kylare som heter duga.

Grafikkortsmarknaden har varit glödhet det senaste halvåret med bland annat lanseringen av AMD:s nya grafikkrets Fiji, som vi testade i Radeon R9 Fury X och Fury. Framför oss har vi lanseringen av Radeon R9 Nano, Fiji-familjens minsting med en fullfjädrad Fiji-krets likt Fury X. Nano dyker upp ungefär andra veckan i september. Inget datum är satt för partnertillverkarnas kort för Fury-familjen men vi hoppas på fler nyheter kring detta, som vanligt håll ett öga på vår hemsida för fler grafikkortstester.

Marknadsanalys 2014-12-17
Inno3D kniper vår utmärkelse för Bäst prestanda och tar därför plats i vår rekommendationslista, men den gör det utan att peta undan ett existerande grafikkort. I övrigt står därför vår lista oförändrad och grafikkortsmarkanden i helhet ligger fortsatt relativt stilla då varken AMD eller Nvidia tycks ha några nylanseringar inom kort. Både det röda och gröna laget kommer dock ha presskonferenser under CES-mässan i Las Vegas nästa månad, så passa på att spetsa öronen lite extra i början av januari.

Marknadsanalys 2014-12-08
Fler kraftfulla varianter av Nvidias toppkort i GTX 900-serien är på väg ut på marknaden, medan det står relativt stilla på AMD-sidan, utöver att vi börjar ana en övergång till 8 gigabyte grafikminne som med Sapphire R9 290X Vapor-X. Det är dock fortfarande knäpptyst om en eventuell R9 300-serie, och AMD hade helt klart behövt fräscha upp i leden inom en snar framtid för att bibehålla konkurrenskraft

Marknadsanalys 2014-10-29
Inte mycket har skett på grafikkortsmarknaden under den senaste veckan. Nvidia fortsätter att rea ut sin GTX 700-serie och öppnar för vissa tillfälliga kap hos dem som inte nödvändigtvis kräver de absolut senaste kretsarna. Powercolors nytillskott i guiden bidrar heller inte till några förändrade omdöme där kortet visar potential men där tillgänglighet och en missbedömd fläktprofil sätter käppar i hjulet.

Marknadsanalys 2014-10-21
Nu har vi till slut fått sätta två nya grafikkort ur GTX 980-serien på prov, den här gången med partnertillverkarnas egna klockfrekvenser och kylare. Vi kan helt klart notera ett generationsskifte, då de fabriksöverklockade nykomlingarna snabbt tar plats i toppen av våra prestandatester. Samtidigt är prisbilden i gungning – hos flera återförsäljare pågår kampanjer på äldre grafikkort och Nvidia har sänkt priserna på flera kort ur GTX 700-serien. Exakt hur AMD:s gensvar faktiskt ser ut är dock fortfarande oklart – prisförändringarna vi sett är främst på återförsäljarsidan och det har på sistone varit oroväckande tyst vad gäller nya grafikkretsar. Just nu dominerar Nvidia toppsegmentet och vi hoppas verkligen på att få se AMD ta upp kampen på nytt inför vintermörkret. Notera även att flera förändringar skett i våra utmärkelser och köprekommendationer.

Marknadsanalys 2014-10-15
Nvidias partnertillverkare har börjat pumpa ut sina egna varianter av det nya flaggskeppsgrafikkortet Geforce GTX 980 som vi ser fram emot att få lägga på sträckbänken i testlabbet. Maxwell har hittills imponerat både i råprestanda och ur en rent ingenjörsteknisk synvinkel, så förhoppningsvis kan den här nya vågen av grafikkort röra om lite i grytan på en grafikmarknad som nu stått relativt stilla i flera månader. AMD har fortfarande inte visat upp något gensvar på GTX 900-serien, men av rykten att döma ligger kanske inte en ny serie toppkort från det röda laget långt borta.

Marknadsanalys 2014-09-20
Nvidia har nu lanserat sina nya prestandagrafikkort Geforce GTX 980 och GTX 970 där vi tagit en närmare titt på tre partnertillverkade modeller av GTX 970. Sällan har vi sett tre så kompetenta grafikkortsmodeller med samma GPU och även om Asus, Gigabyte och MSI alla lär göra dig nöjd har vi plockat ut två kort som står ut lite extra.
Nvidias nya Maxwell-arkitektur är ett under av effektivitet och de nya GTX 970-korten ger hissnande prestanda per watt och medan två nya grafikkort tar plats på podiet får två även ge vika. Geforce GTX 780 har pensionerats och så länge du inte hittar dem till riktigt fina priser är de nya GTX 970-modellerna ett klart bättre alternativ varpå båda våra prisade GTX 780-modeller faller bort från prisbordet efter lång trogen tjänst.

Marknadsanalys 2014-05-20
Några veckor har gått men fortfarande händer inte mycket dramatiskt på marknaden. En tydlig trend är dock mot fallande priser där AMD 290 och 290X sticker ut som de modeller med kraftigast prisfall – Hawaii-kretsarna har aldrig tidigare varit mer prisvärda än vad de är för tillfället. Även Nvidia 770 börjar håller generellt lägre pris och närmar sig 280X något men är fortfarande dyrare. GTX 780 hittar ner runt 4 000-kronorsstrecket men då sänkningen inte är lika stor som på AMD-kort är 780-modellerna relativt sätt nästan oförändrade i värde. När det kommer till prestandakungen 780 Ti ser vi även små prisjusteringar neråt med undantag av Gigabytes windforce OC modell som istället fått se en kraftig ökning – från mycket konkurrenskraftiga 5 400 till nästan 6 000 kronor.

I labbet har MSI R9 290X Gaming gått igenom testsviten men når inte fram till någon utmärkelse på grund av en något för ljudnivå och ett omotiverat högt pris i jämförelse med flera 290-kort då de sistnämnda presterar i princip likvärdigt med 290X-korten vid manuell överklockning till samma frekvenser.

Med tanke på att nylanseringar tycks dröja ett tag till försöker båda tillverkare tillverkare addera mer mervärde till sina produkter genom bundling med spel. AMD har i dagarna uppdaterat och uttökat sin redan omfattande Never Settle kampanj medan Nvidia börjat skicka med den efterlängtade speltiteln Watch Dogs.

Marknadsanalys 2014-05-08
I och med bara ett fåtal dagar har gått sedan vår senaste uppdatering i guiden har inte heller mycket hänt på marknaden. Vi inväntar fortfarande med spänning ny information om övergången till ny tillverkningsteknik och ny arkitektur för både Nvidia och AMD.

Marknadsanalys 2014-05-06
Artikeln har uppdaterats med Gigabytes variant av Nvidias monsterkort GTX Titan Black, men det står överlag fortfarande mer eller mindre stilla på marknaden vad gäller nya modeller. För Nvidia står det ännu mer extrema Titan Z runt hörnet, medan det röda laget har ännu färre nyheter att bjuda på. De som väntar på helt nya grafikkretsar kommer förmodligen behöva vänta till efter sommaren innan tillverkarna på allvar börjar röra om i grytan igen.

Marknadsanalys 2014-04-17
Vår artikel är uppdaterad med ett nytt överklockarkort, Asus GTX 760 Striker, intressant nog från en lite lägre prisklass än våra tidigare giganter till kort. Men på marknaden i helhet har det inte hänt särskilt mycket – inga nya modeller har utannonserats, förutom att partnertillverkare börjar få ut sina utgåvor av AMD:s dubbelkretsade R9 295X2. Nvidia Titan Z med dubbla GK110 väntar fortfarande på horisonten, så AMD fortsättre hålla hårt i sin prestandatron ett tag framöver.

Marknadsanalys 2014-04-11
Med det sagt så har grafikmarknaden inte rört sig något extremt sedan vår senaste uppdatering. Priserna visar inga större tendenser till förändring, och förutom den vanliga strömmen av rykten om kommande generationer av kort så finns det till synes inte mycket nytt på horisonten. AMD har fått ut sitt dubbelkretsade grafikkort Radeon R9 295X2 som du kan läsa vårt test av här, och innan sommaren kommer även Nvidia släppa sitt påkostade dubbelkort GTX Titan Z.
Det är fortfarande ont om Radeon R9 290-kort i handeln och även om uppgifterna kring varför så är fallet går isär är det inget vi ser en vändning på i första taget.


Marknadsanalys 2014-03-26
Nvidia är på krigsstigen, och har visat upp två rejäla premiumkort för att stärka sitt grepp om prestandatronen på entusiastmarknaden. GTX Titan Black har börjat hitta ut i butik, med en fullt upplåst GK110-processor och 6 gigabyte grafikminne. Dessutom har Nvidia visat sina planer på sitt nya dubbelkretsade grafikkort, GTX Titan Z, som effektivt tar två fulla GK110-kretsar och trycker in dem i ett kort tillsammans med inte mindre än 12 gigabyte minne.
Samtidigt har AMD:s partnertillverkare börjat få rullning på sina egna varianter ur de nya grafikkortsserierna. Dels fortsätter vi se nya varianter av R9 280X, som bygger på samma grafikkrets som det äldre toppkortet HD 7970, och dels har vi äntligen fått se fler grafikkort som sätter tredjepartskylare på AMD:s Hawaii Pro-baserade R9 290. Vi har lagt till tre nya grafikkort, där Asus kniper Bra köp-utmärkelsen från XFX med sitt DirectCU II-utrustade R9 280X och MSI tar plats bredvid med en motsvarande utmärkelse.
Microsoft har tillkännagivit sitt nya grafik-API Directx 12 som förväntas få genomslag på marknaden någon gång under nästa år, med stöd från både AMD och Nvidia. Nvidia är dock den som har mest att tjäna på tekniken, då nya Directx låter programmerare komma närmare kislet och optimera sina spel på ett sätt som påminner om AMD:s proprietära Mantle-teknik.

Marknadsanalys 2014-02-06
AMD börjar hitta rätt med sina nya grafikkretsar och det är en fröjd att se vad partnertillverkarna kan åstadkomma med de kraftfulla Tahiti-grafikkretsarna. Asus är först ut på banan med sitt skräddarsydda Radeon R9 290 och en exemplariskt tyst kylare samt många fps per krona ger kortet en stark rekommendation. Enda problemet för AMD och Asus är att deras toppmodell R9 290X får svårt att hävda sig med sin betydligt högre prislapp. Vilket gör att Asus R9 290X DirectCU II får nöja sig med en Bra Köp-utmärkelse för de som har lyxen att inte reflektera över prislappen på sitt grafikkort.
Samtidigt har AMD visat upp potentialen i grafikgränssnittet Mantle med prestandaökningar som med mindre kraftfulla processorer är närmast häpnandsväckande. Stödet är däremot fortfarande bristfälligt och buggigt, samtidigt som även Nvidia gjort stora framsteg med prestandaoptimeringar i exempelvis Battlefield 4.

 

Asus Geforce GTX 980 Ti Strix
Omdöme från: 2015-09-03
images/labswedish/artiklar/Grafik/GTX_980Ti_roundup/largethumbnails/Asus_GTX_980_Ti_Strix_001.jpgNordicHardware_award_BestInTest_Darkred
images/labswedish/artiklar/NordicHardware/awards/fullimages/NordicHardware_award_BastPrestanda_Lightgreen.pngBland partnertillverkarnas GTX 980 Ti är Asus det högst fabriksöverklockade grafikkortet, vilket också syns på testresultaten – det här är det kraftfullaste partnertillverkade grafikkortet vi har testat hittills – även kraftfullare än Geforce GTX Titan X. Asus GTX 980 Ti är även det bredaste och näst längsta grafikkortet i detta test. Asus har valt att utveckla ett eget kretskort för GTX 980 Ti som är betydligt större än konkurrenternas. Man har även finslipat på kylarlösningen DirectCU som med GTX 980 Ti är uppe på version tre.

I våra tester presterar Asus nya kylarlösning bra i förhållande till mängden värmeenergi som faktiskt måste hanteras. Kortet är inte allra tystast, men tyst nog för att inte vara störande och kylaren presterar helt klart bra för ett kort av den här kalibern.

Priset hamnar på 7 490 kronor, ett pris som är i premiumklassen men inte i överkant för ett GTX 980 Ti – det är det näst billigaste GTX 980 Ti-kortet i det här testet, efter Inno3D:s variant. Med en välbalanserad kylare, bra överklockningsmarginal, rimligt pris och prestanda i toppklass är det här vår nya testvinnare i prestandaklassen, och rätt grafikkort för dig som vill ha bland det kraftfullaste som kan köpas för pengar.

Fördelar
+ Bäst prestanda av samtliga testade GTX 980 Ti
+ Högst fabriksöverklockning
+ Bra överklockningsmarginal
+ Fabriksöverklockat minne
+ Tyst och effektiv kylare

Nackdelar
– Stort grafikkort, mäter in på 305 millimeter
– Högt pris

Cirkapris vid publiceringsdatum: 7 490 kronor (Lägst på prisjakt.se Product price)

 

MSI Geforce GTX 970 Gaming
Omdöme från: 2014-09-20
MSI_GTX780_Gaming_01NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
NordicHardware_award_BestInTest_DarkredMSI styr sitt grafikkortsutbud med detaljprecision och det är något vi ser igen med Geforce GTX 970 Gaming där ett välplanerat kretskort matchas med en klassledande grafikkortskylare. Twin Frozr V-kylaren är en dröm med låga temperaturer och nästan ljudlös drift även vid belastning. Att MSI samtidigt håller kortet förhållandevis kompakt, bjuder på extra frekvensprofiler och individuell styrning av kortets två fläktar är grädde på moset. Bra basprestanda följs också upp av goda överklockningspotential och vi kan inget annat än lyfta på hatten för detta agressivt prissatta GTX 970-kort som lyckas ypperligt att balansera prestanda, energisnålhet och funktionalitet i ett bra format. Ett kort vi varmt kan rekommendera och som även blir en liten favorit i redaktionen.

Fördelar:
+ Mycket tyst med semipassiv kylare
+ Bra överklockningspotential
+ Strömsnålt
+ HDMI 2.0
+ Prisvärt
+ Musmatta medföljer (Tidsbegränsat)
+ Förhållandevis kort (267mm)

Nackdelar:
– Inga nämnvärda

Cirkapris vid publiceringsdatum: 4 190 kronor (Listad på prisjakt

)

 

Inno3D Ichill Geforce GTX 980 Ti X3 Ultra 6GB
Omdöme från: 2015-09-03

images/labswedish/artiklar/Grafik/GTX_980Ti_roundup/largethumbnails/Inno3D_GTX_980_Ti_Ultra_003.jpgNordicHardware_award_BraKop_darkgreen

Nykomlingen Inno3D imponerar stort med sitt GTX 980 Ti. Med en ovanligt stor kylarlösning och en generös överklockning visar Inno3D att man kan konkurrera mot de mer etablerade märkena i branschen. Kylarlösningen är lite väl stor tycker vi, det täcker hela tre PCI platser och väger en hel del. Inno3D:s kylarlösning iChill X3 Ultra har en temperatur på 77 grader Celsius under belastning, vilket gör det till det näst varmaste grafikkortet i vårt test, närmast neråt är Asus på 74 grader Celsiu och EVGA på betydligt varma 84 grader Celsius. Det går betydligt bättre på ljudfronten för Inno3D. Tillsammans med Gigabyte är Inno3D:s kort på en delad förstaplats med 35,5 decibel – imponerande tyst.

Inno3D kommer också fabriksöverklockad likt konkurrenterna. Man har skruvat upp frekvenserna något mer än både MSI och EVGA. Med samma frekvenser som Gigabyte och en överklockad minnesfrekvens likt Asus hamnar Inno3D:s GTX 980 Ti nästan direkt efter Gigabyte.

Prislappen hamnar på låga 6 790 kronor och gör det här kortet det ett av de mest intressanta i vårt test. Inno3D är det hittills billigaste GTX 980 Ti kortet på marknaden med en generös överklockning och kompetent kylarlösning – vill du ha ett GTX 980 Ti men fortfarande komma undan så billigt som möjligt är Inno3D GTX 980 Ti iChill X3 Ultra idag det mest prisvärda 980 Ti kortet på marknaden.

Fördelar
+ Bra prestanda och näst högst fabriksöverklockning, men likt Gigabyte något sämre prestanda än Asus
+ Fabriksöverklockat minne
+ Tystgående kylare
+ Billigt för att vara GTX 980 Ti

Nackdelar
– Stor kylare, täcker tre PCI platser
– Lite höga temperaturer under belastning
– Stort grafikkort, mäter in på 300 millimeter

Cirkapris: 6 790 inklusive moms (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

 

Gigabyte Geforce GTX 980 Ti Windforce 2 OC
Omdöme från: 2015-09-03

Gigabyte_GTX780_OC_01NordicHardware_award_BraKop_darkgreen

Likt konkurrenterna är Gigabyte med i matchen och släpper ett GTX 980 Ti med sin välkända Windforce 3X kylare. Gigabyte har inte gjort några större förändringar med kylaren det senaste året och även här är det i grunden samma kylare som på tidigare modeller. Med det sagt menar vi inte att kylaren är dålig, utan tvärtom är det den bästa kylarlösningen i vårt test. Gigabytes Windforce 3X-kylare har den lägsta temperaturen i vårt test på 70 grader Celsius under belastning och är samtidigt tystast med 35,5 decibel. Det är imponerande siffror för det här kortet, med tanke på dess storlek och prestandan så går det här kortet mycket svalt och är oerhört tyst.

Priset hamnar på 7 990 kronor när vi inte räknar in eventuella tillfälliga kampanjer, vilket gör det till ett av de dyrare GTX 980 Ti-korten vi har testat – det, i kombination med faktumet att Asus grafikkort är snabbare och kan överklockas längre, är egentligen vad som håller kortet från en tyngre utmärkelse, men är det ljudnivå och temperatur du värderar högst är det här ett riktigt vasst alternativ.

Fördelar

+ Bra prestanda – endast Asus är snabbare
+ Näst högst fabriksöverklockning
+ Bästa kylarlösningen av samtliga testade GTX 980 Ti, tystast och svalast

Nackdelar
– Stort grafikkort, mäter in på 309 millimeter
– Högt pris

Cirkapris: 7 990 kronor inklusive moms (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

 

Asus Radeon R9 290 DirectCU II
Omdöme från: 2014-02-06
Asus_R9_290X_DCUII_001NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Asus bygger vidare på sin finputsade Directcu-kylare och med den något mer strömsnåla Tahiti Pro-kretsen får vi med Radeon R9 290 en imponerande kombination av prestanda och prisvärdhet. Grafikkortets fabriksöverklockning är kanske inte så imponerande men med riktigt hög basprestanda och en förträffligt låg ljudnivå i “silent”-mode är Asus Radeon R9 290 DCUII ett på alla sätt riktigt trevligt grafikkort. Överklockningspotentialen på grafikkretsen visar sig också goda vilket ger mer prestanda än vad storebror R9 290X klarar av att leverera. Grafikkortet är en riktig best i Battlefield 4 och med stödet för Mantle finns det ännu mer prestanda att hämta i denna men även framtida speltitlar. Prislappen på under 4 000 kronor är betydligt högre än den på referenskortet men trots allt riktigt prisvärt sett till prestandan och kortets kapacitet. Asus Radeon R9 290 DirectCU II är värd en stark rekommendation och för de som söker ett kraftfullt men prisvärt grafikkort för BF4 är detta en riktig pärla.

Fördelar
+ Mycket effektiv kylare
+ Förhållandevis låg strömförbrukning
+ Bra prestanda särskilt i BF4

Nackdelar
– Något snål fabriksöverklockning.

Cirkapris vid publiceringsdatum: 3 990 kronor (lägsta pris på prisjakt.se

)

 

 

Gigabyte Geforce GTX 970 G1 Gaming
Omdöme från: 2014-09-20
Gigabyte_GTX780_OC_01NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Gigabyte är den tillverkare som oftast tar ut svängarna lite extra med sina grafikkortsmodeller. G1 Gaming är inget undantag med klassledande prestanda, riktigt imponerande överklockningspotential och fabriksöverklockning. Bland fördelarna hittar vi även dubbla bios-kretsar och ruggigt låga GPU-temperaturer. Även om Gigabyte sällan pysslar med finlir som exakt avvägda fläktkurvor eller smidiga kylningslösningar är det svårt att inte fatta tycke för ett prisvärt GTX 970-kort som presterar lite bättre än sina konkurrenter. Ett bra köp för de som vill få en riktigt kraftfull modell och har utrymme i chassit.

Fördelar:
+ Generös fabriksöverklockning
+ Grym överklockningspotential
+ Dubbla bios
+ Strömsnålt och Riktigt låg GPU-temperatur
+ Fem skärmutgångar (3xDP)
+ Prisvärt
+ HDMI 2.0

Nackdelar:
– Kortet är i längsta laget (300mm)
– Lite högre ljudnivå om än fortfarande tystlåtet

Cirkapris vid publiceringsdatum: 3 490 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Asus Geforce GTX 780 Ti Matrix
Omdöme från: 2014-03-28
Asus_GTX_780TI_Matrix_009NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Asus siktar på att leverera ett påkostat överklockningskort med sitt GTX 780 Ti Matrix, och på den punkten måste vi säga att man har lyckats. Det här är verkligen inget kort för alla, och de flesta entusiaster och konsumenter kommer få mer glädje för pengarna med exempelvis Gigabytes motsvarande modell som kostar avsevärt mycket mindre. Asus variant sträcker dock verkligen på sig när det kommer till överklockning, och utan att använda några exotiska kylningsmetoder lyckades vi pressa kortet till riktigt trevliga frekvenser. Det är en mycket påkostad produkt, med mängder av finesser för den som vill pressa gränserna för sitt grafikkort. Prislappen är i det kraftigaste laget och vi hade hoppats på högre basfrekvenser, men det löser användaren enkelt med GPU Tweak och bios-burn. För den entusiastiske överklockaren och inte minst de som kyler med vatten eller kväve räknar vi Asus Geforce GTX 780 Ti Matrix som ett bra och svårslaget köp, då kortet sannerligen levererar vad det lovar i detta avseende.

Fördelar
+ Imponerande överklockningspotential
+ Extra strömförsörjning
+ Mängder av överklockningsfinesser
+ Möjlighet att programmera din egen bios-profil

Nackdelar
– Aggressiv fläktkurva, högt pris, något snål fabriksöverklockning.

Cirkapris vid publiceringsdatum: 6 700 kronor (Lägst på prisjakt.se: Ej listat)

 

Asus Radeon R9 290X DirectCU II
Omdöme från: 2013-11-19
Asus_R9_290X_DCUII_001NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Asus är först ut med ett helt egenutvecklat grafikkort baserat på AMD:s flaggskepps GPU Radeon R9 290X. Trots att Hawaii XT är allt annat än en lätthanterlig skapelse levererar Asus en modell med överklockning på både GPU och minne. Prestandaskalningen är inte lika imponerande som på Nvidias modeller men det räcker för att lämna både AMD:s referens och andra konkurrenter bakom sig. Grafikkortets kylare levererar i “silent”-läge en fullt acceptabel användarupplevelse och även om kortet inte kan tampas med de tystare i testet är det nog få R9 290X-modeller som kommer kunna stoltsera med detta. Även om Asus får hård konkurrens av överklockade och billigare GTX 780-modeller i flera tester är detta ett kort som överlag presterar riktigt imponerande och är väl värd en extra titt. För de som inte är ute efter maximal prestanda per krona men lirar mycket Battlefield 4 och vill få ut maximal prestanda ser vi Asus kort som ett Bra Köp.

Fördelar
+ Mycket god prestanda
+ Presterar märkbart bättre än AMD:s referenskort
+ Effektiv kylare som lyckas tygla AMD:s grafikkrets

Nackdelar
– Något begränsade överklockningspotential
– Hög effektförbrukning

Cirkapris vid publiceringsdatum: 5 190 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Asus Geforce GTX 770 DirectCU II 2GB
Omdöme från: 2013-12-31
Asus_Geforce_GTX_770_CUII_01NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Asus har inte det snabbaste eller billigaste GTX 770-kortet på marknaden men det är samtidigt utan några direkta svagheter. Grafikkortets fabriksprestanda hänger inte riktigt med konkurrenterna men det finns gott om överklockningspotential. Asus grafikkort är också ett av de svalare GTX 770-modellerna och även om ljudnivån inte är i toppklass finns det alltså gott om utrymmer för den som själv kan ställa in sina fläktprofiler. Asus GTX 770 DirectCU II är ett bra köp för de som är på jakt efter ett väl avvägt grafikkort i lägre prestandaklassen.

Fördelar
+ Effektiv kylare
+ Lägre energiförbrukning än konkurrenterna
+ God överklockningspotential

Nackdelar
– Något snål fabriksöverklockning

Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 900 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

MSI Geforce GTX 770 Gaming 2GB
Omdöme från: 2013-12-31
Asus_Geforce_GTX_770_CUII_01NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
MSI fortsätter att plocka troféer med sin gamingserie där instegsmodellen på prestandamarknaden Geforce GTX 770 levererar en riktigt komplett grafikkortsupplevelse. God fabriksprestanda, fina överklockningspotential och en av de tystaste kylarna på marknaden gör att kortet med testets lägsta prislapp blir ett oslagbart paket för den prismedvetne. Temperaturerna är något höga jämfört med konkurrenterna men utan att för den delen springa iväg till onödigt höga nivåer.

Fördelar
+ Riktigt välbalanserad kylare med imponerande låg ljudnivå
+ Tre klockprofiler

Nackdelar
– Något högre temperaturer än konkurrenterna

Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 900 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Marknadsanalys: Asus visar framfötterna och får utmärkelse för Bäst i test i vår senaste test av partnertillverkarnas GTX 980 Ti kort. Både Gigabyte och Inno3D får utmärkelsen Bra köp för deras GTX 980 Ti kort. Gigabyte presterar i toppklass och har ett imponerande svalt och tyst kylare. Inno3D är det kort vi anser har bäst prestanda för pengarna och en kylare som heter duga.


Grafikkortsmarknaden har varit glödhet det senaste halvåret med bland annat lanseringen av AMD:s nya grafikkrets Fiji, som vi testade i Radeon R9 Fury X och Fury. Framför oss har vi lanseringen av Radeon R9 Nano, Fiji-familjens minsting med en fullfjädrad Fiji-krets likt Fury X. Nano dyker upp ungefär andra veckan i september. Inget datum är satt för partnertillverkarnas kort för Fury-familjen men vi hoppas på fler nyheter kring detta, som vanligt håll ett öga på vår hemsida för fler grafikkortstester.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments