Gigabyte Geforce GTX Titan Black

Gigabyte_GTX_Titan_Black_02

Gigabyte GeForce GTX Titan Black
Krets GK110
Cuda-kärnor 2 880 st.
GPU-frekvens 1006 MHz (Referens Titan Black – 889 MHz)
Boostfrekvens 1111 MHz (Referens Titan Black – 980 MHz)
Grafikminne 6 GB GDDR5 (Referens Titan Black – 6 GB)
Minnesbuss 384-bit (Referens Titan Black – 384-bit)
Minnesfrekvens 7 000 MHz effektivt (Referens Titan Black: 7 000 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 1 x DisplayPort 1.2, 1 x HDMI
Strömförsörjning 1 x 8 pin, 1 x 6 pin
Längd 267 mm, (298 mm – Windforce)

Likt första generationens GTX Titan så lanserades Titan Black med ett förbud mot att byta ut referenskylaren. Gigabyte har valt att kringå detta genom att till sitt mest påkostade paket skicka med en specialvariant av sin Windforcekylare som konsumenten får skruva på själv. Till detta kommer en påkostad förpackning och rejäl fabriksöverklockning på 1 006 megahertz i grundfrekvens och 1 111 megahertz i boostfrekvens – det handlar alltså om 117, respektive 131, megahertz extra i bas- och boostfrekvens vilket måste ses som mer än godkänt.

Gigabyte_GTX_Titan_Black_06

Nvidias referenskylare är som bekant en mycket habil skapelse som fungerar väl men övertrumfas av Gigabytes synnerligen väl tilltagna pjäs. Flertalet stora värmeledningsrör leder ut värmen från den massiva kopparplattan till en stor kylfläns vilken kyls av tre stora axialfläktar. Intrycket är helt klart förtroendeingivande, dels på grund av tyngden och dels med anledning av att kylaren nästan helt består av metall – inklusive den minimiala och aggresivt designade svarta fläktkåpan. Att företaget tror på sin skapelse är också tydligt då de menar att den nya kylaren ska klara av att avleda hela 600 watt – en synnerligen imponerande siffra med tanke på att det fortfarande handlar om en tvåslotsdesign.

.

Gigabyte_GTX_Titan_Black_07 Gigabyte_GTX_Titan_Black_08
Gigabyte_GTX_Titan_Black_10 Gigabyte_GTX_Titan_Black_13

Kretskortet är enligt Nvidias referensdesign med 6+2 strömfaser och strömförsörjning genom en 8-pins och en 6-pins strömkontakt. Kortet huserar som väntat även två SLI-kontakter och minnesmoduler på båda sidor – varav de bakre lämnas utan kylning på grund av avsaknad av en bakplåt. Videoutgångarna består av dubbla DVI, HDMI samt Displayport.

Gigabyte_GTX_Titan_Black_03

En nackdel med Gigabytes Windforce X3 600W är att kortet blir något längre med kylaren på – från cirka 27 centimeter till cirka 30 centimeter vilket kan utgöra ett problem i mindre chassin. Dessutom finns även det uppenbara problemet att all värme dumpas direkt i chassit snarare än utanför som är fallet med Nvidias referenskylare. Gigabytes skapelse är dock mer effektiv samt tystare.

Med i förpackningen kommer också en trevlig musmatta med Gigabytes logga, en kort guide för hur Windforce-kylaren skall installeras och tillbehör som behövs för endamålet, PCIe 8- och 6-pins kablar till molex, en HDMI kabel samt en drivrutinsskiva. Dessutom medföljer även företagets överklockningsmjukvara OC Guru 2.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
24 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Flyfisherman
10 Årtal sedan

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

zapp
10 Årtal sedan

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för “massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
10 Årtal sedan

Saknar information om hur många “kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Mean Machine
10 Årtal sedan

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

xemacs
10 Årtal sedan

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Hybriz
10 Årtal sedan

“Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
10 Årtal sedan

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att “Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
10 Årtal sedan

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

Kuvion
10 Årtal sedan

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

ME4ME
10 Årtal sedan

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Nils Axelsson
10 Årtal sedan

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Jesperdd
10 Årtal sedan

“Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Bokalle
10 Årtal sedan

Det står “Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Bosse2
10 Årtal sedan

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
deki
10 Årtal sedan

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
9 Årtal sedan

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
dmarte
9 Årtal sedan

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
TF
9 Årtal sedan

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?