Gigabyte Geforce GTX 970 G1 Gaming 4GB

Gigabyte_GTX970_G1Gaming_01

Gigabyte Geforce GTX 970 G1 Gaming 4GB
Krets GM204
Cuda-kärnor 1 664 st.
GPU-frekvens 1 178 MHz (Referens GTX970 – 1 050 MHz)
Boostfrekvens 1 329 MHz (Referens GTX970 – 1 178 MHz)
Grafikminne 4 GB GDDR5 (Referens GTX970 – 4 GB)
Minnesbuss 256-bit (Referens GTX970 – 256-bit)
Minnesfrekvens 7 012 MHz effektivt (Referens GTX970: 7 012 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 1x HDMI 2.0, 1 x DisplayPort 1.2
Strömförsörjning 2 x 6 pin
Längd 300 mm

Gigabyte har inte lagt några fingrar emellan när man utrustat sitt Geforce GTX 970 med en riktigt väl tilltagen kylare, särskilt utvalda grafikkretsar och massvis med skärmutgångar. Men vi börjar med klockfrekvenserna där Gigabyte sin vana trogen höjer frekvenserna något ytterligare jämfört med konkurrenterna.

Gigabyte GTX 970 G1 Gaming får en basfrekvens på 1 178 megahertz och en boostfrekvens på hela 1 329 megahertz, en rejäl ökning från referensmodellens 1 050 resp. 1 178 megahertz. GDDR5-minnet arbetar dock fortfarande i referenshastigheten 7 008 megahertz och ligger som väntat på totalt 4 gigabyte. De höga klockfrekvenserna på GPU förklarar Gigabyte med att man bara plockar ut särskilt välpresterande kretsar för sin G1 Gaming-serie – något dock även andra tillverkare tenderar att göra för sina toppmodeller.

Gigabyte_GTX970_G1Gaming_07

Gigabyte har för att motarbeta de högre frekvenserna även tryckt på en grafikkortskylare av rang. Kortets Windforce 3X-kylare har fyra 6 millimeters kopparvärmerör som ligger i direktkontakt med GPU och leder värmen vidare till en rejäl aluminiumfläns som i sin tur kyls av tre stora fläktar. Fläktarna ska enligt Gigabyte använda sig av en speciall design för att öka luftflödet samtidigt som ljudnivån sänks.

G1 Gaming kommer även med en del extra lullull där en stor bakplåt på grafikkortet både ger extra stabilitet och en sober design. Samtidigt som kylarens logotyp, Windforce, lyser uppe på kortet vid drift. Logotypens ljus kan även styras med Nvidias Geforce GTX LED Visualizer-mjukvara.

Gigabyte_GTX970_G1Gaming_02 Gigabyte_GTX970_G1Gaming_04
Gigabyte_GTX970_G1Gaming_05 Gigabyte_GTX970_G1Gaming_09

Grafikkortet är som väntat en dubbelslotdesign och tar upp två expansionsplatser men har också ett ess i skjortärmen som man kallar Flex Display Technology. Kort och gott hela 6 olika skärmanslutningar med dubbla DVI, en ensam HDMI 2.0 samt tre Displayport. Vilket möjliggör inkopplingen av totalt 6 skärmar och bland annat tre 4K-skärmar samtidigt. Värt att notera är att detta att grafikkortskylaren inte har någon möjlighet att skicka ut luft från chassit och sätter lite större krav på chassits eget luftflöde.

Kretskortet kommer också väl utrustat med dubbla BIOS-kretsar, 6 fasers strömförsörjning samt extra tåliga och högkvalitativa kondensatorer och spolar. Allt för att maximera livslängden och hållbarheten på grafikkortet.

Gigabyte_GTX970_G1Gaming_08

Nackdelen med Gigabytes G1 Gaming-kort är dess fysiska storlek. Windforce 3X-kylaren är stor och inte minst lång där kortet mäter in på 300 millimeter från topp till tå. Inget problem för dem med stora chassi men som onekligen bör undersökas innan ett eventuellt köp.

Gigabyte nöjer sig som sina konkurrenter att leverera sitt grafikkort med ganska barsmakat antal tillbehör och det enda som står ut från mängden är övervaknings och överklockningsmjukvaran OC Guru II som även medföljer kortet.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
24 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Flyfisherman
10 Årtal sedan

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

zapp
10 Årtal sedan

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för “massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
10 Årtal sedan

Saknar information om hur många “kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Mean Machine
10 Årtal sedan

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

xemacs
10 Årtal sedan

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Hybriz
10 Årtal sedan

“Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
10 Årtal sedan

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att “Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
10 Årtal sedan

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

Kuvion
10 Årtal sedan

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

ME4ME
10 Årtal sedan

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Nils Axelsson
10 Årtal sedan

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Jesperdd
10 Årtal sedan

“Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Bokalle
10 Årtal sedan

Det står “Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Bosse2
10 Årtal sedan

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
deki
10 Årtal sedan

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
9 Årtal sedan

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
dmarte
9 Årtal sedan

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
TF
9 Årtal sedan

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?