Att tänka på när du köper grafikkort
Ett grafikkort är förvisso en av de absolut viktigaste komponenterna i dagens PC-datorer men det är även en till synes ganska enkelspårig produkt där många bara vill veta vilken grafikkrets och vilket grafikkort som ger bäst prestanda. Något man då oftast definierar med ett värde för hur många bildrutor per sekund (fps) kortet kan leverera.
Det finns däremot betydligt fler aspekter än så att tänka på när man köper ett grafikkort och målet är att kika närmare på de flesta av dessa i denna artikel. Det finns vissa frågor som vi kan få svar på bara genom att kika på grafikkortet specifikationer men de viktigaste punkterna krävs det djupa tester för att svara på.
- Prestanda – Antal bildrutor per sekund
Det trots allt kanske viktigaste av allt är fortfarande grafikkortets prestanda. Hur många fps ett grafikkort kan leverera beror påverkas däremot av flera viktiga variabler, antal beräkningsenheter i grafikkretsen, mängden grafikminne, klockfrekvenser på grafikkrets och grafikminne samt drivrutiner. Prestandan i grafikkort baserade på samma GPU brukar vara snarlik men det finns skillnader även här, vilket kräver tester för att påvisa.
- Strömförbrukning
Grafikkortets prestanda måste alltid sättas i relation till dess energiförbrukning. Det går att tillverka ett sanslöst kraftfullt grafikkort om man inte bryr sig om effektförbrukningen. Men för att inte belastningen på nätdelar, elräkningar och din dators kylningssystem ska bli överväldigande är det något vi också lägger stor vikt vid. Ett bra grafikkort är det som kan leverera hög effektivitet, god prestanda utan orimlig effektförbrukning.
- Temperaturer och ljudnivå
Denna aspekt är direkt relaterad till grafikkortets strömförbrukning men grafikkortstillverkare kan här komma långt genom smarta kylningslösningar. En grafikkortskylare som på bild ser rejäl och häftig ut behöver nödvändigtvis inte vara tillräckligt effektiv för den grafikkrets som ska kylas. Återigen något som bara regelrätta tester kan avslöja.
- Garanti och support
Något som det sällan talas om när man köper eller för den delen utvärderar ett grafikkort är det ansvar som tillverkaren själv tar på sig. Grafikkort må ha en begränsad livslängd sett till dess prestanda men som en av de dyraste komponenterna i din dator vill vi få både god garantitid och support om så behövs.
- Medföljande mjukvara och tillbehör
Grafikkort levereras ofta med en viss mängd tillbehör som strömkablar, crossfire/sli-kablar, manualer, drivrutinsskiva och liknande. Vi lyfter fram de tillverkare och kort som bjuder något utöver det vanliga, vare sig det handlar om medföljande speltitlar eller extra kablar. Sedan är det upp till var och en att besluta sig för om tillbehören ger ett reellt mervärde eller bara blir en trevlig bonus. Lägg också märke till att datorbutiker ibland har unika erbjudande med spelpaket eller tillbehör som inte hittas i andra butiker, dessa erbjudande är ofta tidsbegränsade.
- Grafikkortets storlek
Den fysiska storleken på grafikkort kan skilja sig ganska mycket åt. För dig som tänkt bygga ett litet och smidigt system är det extra viktigt att hålla reda på hur stort grafikkort är. Längden är oftast den avgörande faktorn och kontrollera alltid hur stora grafikkort ditt chassi stödjer och jämför med grafikkortets längd, men även det antal expansionsplatser kortet kräver. Vi mäter längden på alla grafikkort vi testar och denna information hittar du under grafikkortets informationssida.
Alla konsumenter och användare har olika preferenser och även om vi i vår betygsättning lägger olika vikt vid olika punkter belyser vi alltid de modeller som på ett eller annat sätt står ut från mängden i specifika avseende. Vare sig det handlar om värdefulla tillbehör eller undermålig garanti och support.
Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.
Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.
Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.
Mvh 🙂
Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för “massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?
[quote name=”Flyfisherman”]Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes. Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra. Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester. Mvh :-)[/quote]Jättekul att artikeln uppskattas Flyfisherman, det kommer mer av den här varan i år. 😉Ja vi ser fram emot… Läs hela »
Saknar information om hur många “kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.
Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.
Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀
[quote name=”Marquzz”]Saknar information om hur många “kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna. Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.[/quote]Ska undersöka det, sanningen är att vi fick R9 290X-korten i mellandagarna och bokstavligt talat precis fick dem färdigtestade innan nyårsfirandet satte igång. 🙂 Ska uppdatera med det i morgon när vi är inne och vänder på kontoret innan CES! [quote name=”Mean Machine”]Det är så… Läs hela »
I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮
Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor
“Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”
Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.
[quote name=”Hybriz”]”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”
Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.[/quote]
Det missades i slutspurten Hybriz, nu hittar du även diagrammet för överklockad prestanda i artikeln. 🙂
Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att “Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?
Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera
Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂
Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.
Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂
Mycket bra recension 🙂
[quote name=”Kuvion”]Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig :-)[/quote]Vi har inte fått någon information om detta ännu Kuvion men med tanke på våra erfarenheter av MSIs kylare är det utan tvekan ett kort vi ser fram emot att testa. 🙂 [quote name=”ME4ME”]Mycket bra recension :-)[/quote]Tack Henry! Kommer mer av den här varan! 🙂 [quote name=”McKinley”]Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti… Läs hela »
Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛
[quote name=”Nils Axelsson”]Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma :P[/quote]
Tack för påpekandet Nils, det är numera löst! 🙂
“Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”
är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S
Det står “Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?
Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?
Var tog tävlingen vägen då >
Hej,
Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?
MVH
SisU
Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?
Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.
Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?
[quote name=”TF”]Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?[/quote]
Det är tyvärr väldigt få tillverkare som samplar AMD-grafikkort idag TF, vi har jagat flera med ljus och lykta men det finns nästan inga samples. Tro mig, vi vill ha in betydligt fler AMD-kort men det är svårt tyvärr.. :/