Testresultat: Nordichardware Storage Bench - Game
Nordicardware Storage Benchmark – Game | |
Funktion: | Spela upp diskaktivitet under en fyra timmar lång spelsession |
Testfokus: | Testet är designat för att se hur bra en enhet presterar under en spelssession. Detta är särskilt intressant för alla som spelar mycket spel. |
Data | Total inspelad tid: 4 timmar 23 minuter Läsoperationer: 114 886 Skrivoperationer: 19 166 Data som läses: 5,72 GB Data som skrivs: 430,54 MB QD1: 83,5% QD2: 10,3% WD3: 2,2% Sekventiell: 42,1% Slumpmässig: 57,9% Applikationer: Battlefield 3, Mass Effect 3, Diablo 3, The Elder Scrolls V Skyrim |
Nordichardware Storage Bench är det benchmark vi på Nordichardware tagit fram för användning bland annat i Svenska SSD-guiden, världens största löpande SSD-test, och som vi även kommer använda för att testa prestandan hos hårddiskar baserat på så kallade “trace”. Det innebär att vi har spelat in olika typer av användningsområden, däribland spelande, kontorsarbete och redigering, som vi sedan spelar upp på måldisken för att se hur den bör prestera under i verklig användning under liknande omständigheter.
Vi inleder med den spelorienterade inkarnationen av NHSB, där Western Digital Velociraptor tar ett tydligt försprång från samtliga andra deltagare. Här gör diskarna för arbetsstationer bra ifrån sig, däribland Western Digital RE i 4 terabyte. Inte minst Seagate ST6000NM0024 på 6 terabyte gör riktigt bra ifrån sig. Vi hittar sedan de mer högpresterande konsumentdiskarna i mitten, och de mer strömsnåla diskarna med lägre varvtal eller äldre gränssnitt i listans nedre del. Här hittar vi även Western Digital RE i 3-terabytesutförande som av någon anledning faller en bra bit från sin storebror. Hitachi/HGST Deskstar håller sig dessutom ganska stadigt i den övre delen av listan.
IO-latenser
Även för hårddiskar kan det vara intressant att kika på enhetens IO-latenser, ett test vi införde i samband med våra SSD-tester. IO-latensen är hur lång tid varje operation tar att utföra, och i och med de lägre hastigheterna och de längre svarstiderna kan vi räkna med ganska mycket högre siffror här än med våra SSD-tester.
Listan skalar inte spikrakt mellan diskarna, men vi ser inte heller några stora avstickare eller överraskningar. Western Digital Velociraptor presterar bäst, och i botten av listan hittar vi de mer lågvarvade diskarna. Seagate SSHD lägger sig kring mitten och Hitachi Deskstar på tredje plats. Seagate ST6000NM0024 bibehåller en förstaplats bland 7 200-varvsdiskarna.
När vi ser till standardavvikelsen är kurvan inte riktigt lika rak. Av någon anledning är Western Digital RE den största avvikaren med 15 millisekunder, och Velociraptor bibehåller ett hälsosamt försprång.
Jag är inte avis på den som fått testa alla diskar, får jag medge. Hyfsat jobb. 🙂
“Listan ovan kommer att uppdateras kontinuerligt med nya headset och färska utmärkelser så håll utkik på sajten för nyheter om uppdateringar i guiden.”
Tryckfelsnisse har varit framme 😛
[quote name=”Mean Machine”]Jag är inte avis på den som fått testa alla diskar, får jag medge. Hyfsat jobb. :)[/quote]
Det hade varit mycket jobb om allt hade funkat felfritt. Nu har det varit extremt mycket jobb haha 🙂
Men testet blev faktiskt över förväntan, hade personligen inte trott att det var så stora skillnader på mekaniska diskar som det faktiskt är. Blir intressant att se hur det artar sig när vi kompletterar med nya modeller framöver!
Kul att ni fortsätter med dessa köpguider. 🙂
Bra gjort att få till fyra stycken guider till dags dato och att dessutom ha ambitionen att hålla dessa uppdaterade.
Det tycker jag är värd all uppmuntran och jag förstår ju att det ligger en hel del arbete bakom, mer än kanske vad många tror.
Mvh
Det är bara att buga och bocka för även denna uttömmande guide. 🙂
Ett mycket bra och läsvärt test, med bra rekommendationer.
Jag tillhör själv kategorin gamers, där SSDn får nöja sig med enbart win 8.1
Medans min Velociraptor enbart har Steam och Origin att tänka på.
Fenomenalt test 😆
Tack för all möda det måste varit att göra allt detta.
Edit : Vilket fenomenalt magplask Seagates hybriddisk gör?
Ligger tom bakom deras vanliga Black serie, hur går detta till?
[quote name=”Bogey”]Fenomenalt test 😆
Tack för all möda det måste varit att göra allt detta.
Edit : Vilket fenomenalt magplask Seagates hybriddisk gör?
Ligger tom bakom deras vanliga Black serie, hur går detta till?[/quote]
Det beror på att seagates SSHD använder en 5400 rpm motor. Dess prestanda fördelar kommer när den får lära sig användarmönstret och börjar cacha data i NAND.
Jag skulle rekommendera att du tittar på vårt test av just seagate SSHD. Där har vi testat att köra dessa tester flera gånger efter varandra och då ser man en tydlig skillnad.
https://www.nordichardware.se/SSD-Recensioner/seagate-sshd-500gb-testad-det-baesta-av-tva-vaerldar.html
Är verkligen Seagate Barracuda så seg som dessa tester visar? Kollar runt på nätet och tycker det verkar som andra tester visar att den står sig “bra” i typ lågprissegmentet och även lite högre… hmm, svårt detta… Två billigare diskar i raid0 eller en dyr…?
[quote name=”Anders Lagerqvist”]Är verkligen Seagate Barracuda så seg som dessa tester visar? Kollar runt på nätet och tycker det verkar som andra tester visar att den står sig “bra” i typ lågprissegmentet och även lite högre… hmm, svårt detta… Två billigare diskar i raid0 eller en dyr…?[/quote]
Det beror på lite vad du ska använda den till. Vid rena sekventiella överföringar så är Baracudan lite långsammare än konkurrenterna. Samtidigt är den bättre än QD Green när det gäller att starta program/spel och liknande.
Varför slutar dem bara inte med att tillverka mekaniska diskar??? Skulle snabba på utvecklingen och prissättningen av SSD m.fl.
Hej!
Vore kul att se ett test av Toshibas diskar också. Det är ju den klart minsta tillverkare och den enda som varken Western Digital eller Seagate har köpt upp.
Lite dåligt med uppdateringar här? Skulle vilja se lite fler tester på >5TB-diskar.