Att tänka på när du köper hårddisk
Hårddiskar har följt med datoranvändandet under årtionden och har tidigare setts som en vital komponent för en komplett dator. Sådant är inte riktigt fallet idag, med billigare flash- och molnlagring, men hårddisken fyller fortfarande många funktioner som masslagring eller kostnadseffektiv systemlagring. Lagringsutrymmet är en självklar faktor att ha i åtanke och är det som oftast skyltas tydligast vid köpet.
Men som med de flesta datorkomponenter finns det mer än en faktor att väga in när man ska välja hårddisk. Lagringsutrymmet må vara en stor sådan, men det finns andra egenskaper som gör varje modell mer respektive mindre lämpad för vissa användningsområden. Därför kommer vi gå igenom några av de viktigaste punkterna när du som konsument ska välja en hårddisk som bäst passar dina behov.
- Lagringsutrymme
Nummer ett på listan är hur mycket utrymme som krävs. Ska du spara mängder av filmer i full HD-upplösning, eller ska du främst spara dokument och kanske lite musik? Snällast mot plånboken är att kanske inte ta 4 terabyte om du tillhör den senare kategorin, men en bra tumregel är att alltid ta lite mer än du tror att du kommer behöva. Systemet mår bättre av att ha svängrum och man vet aldrig om ens behov kanske förändras längre fram, inte minst med tanke på att filer blir större och större i genomsnitt.
- Användningsområde
Olika hårddiskar är idag avsedda för ganska spridda målgrupper och har egenskaper därefter. En hårddisk som är avsedd att installera operativsystem på har exempelvis mer nytta av en hög rotationshastighet och kort responstid. Ska den istället användas i sidan om en SSD behöver den kanske inte vara lika snabb, men har stor nytta av att vara pålitlig och ha ett högt MTBF-värde. En hårddisk som ska sitta undanstuvad i en NAS behöver kanske inte ha lika låg ljudnivå som en som ska monteras internt direkt i datorn, utan snarare en bra balans av pålitlighet, livslängd och prestanda. - Prestanda
Prestandan på en hårddisk beror på flera faktorer. Hur snabbt magnetskivorna roterar, benämnt i antal RPM, är en stor sådan, men även hur många skivor som används spelar in. Tillverkarna kan även bättra på sina hårddiskar med bättre lagringskontrollers och annan teknik i exempelvis läsarmen. Hårddiskar idag är inga sportbilar i prestandatermer men skiljer sig än dock från modell till modell.
- Ljudnivå
En hårddisk består av rörliga delar och kommer således tillsammans med fläktarna vara en av de mer högljudda komponenterna i systemet. Ljudnivån kan hållas i schack delvis genom välja en hårddisk med lägre varvtal, exempelvis 5 400 RPM, men då följer också lite lägre prestanda. Ljudnivån varierar även en hel del mellan modeller, bland annat beroende på hur tillverkaren monterat skivorna i disken och vilken läsarm som används.
- Strömförbrukning
Då en hårddisk innehåller en elmotor kommer den konsumera en del ström, men är fortfarande en av de mer strömsnåla komponenterna i systemet. Hårddiskar med lägre varvtal drar mindre ström, och flera modeller har mer utförliga strömsparfunktioner som exempelvis saktar ner eller helt stannar hårddisken när den inte belastas. Det leder dock också till att hårddisken måste varva upp när någonting ska läsas och därmed en längre responstid.
- Hållbarhet och garanti
Som tidigare nämnt är hårddisken en av de bräckligare komponenterna i datorn, och måndagsexemplar förekommer. Stötar och liknande skador kommer antagligen inte täckas av garantin, men då hårddisken innehåller rörliga delar finns det en del som kan gå fel med tiden. En lång garantitid är därför alltid att föredra, då det även antyder en god hållbarhet.
Jag är inte avis på den som fått testa alla diskar, får jag medge. Hyfsat jobb. 🙂
“Listan ovan kommer att uppdateras kontinuerligt med nya headset och färska utmärkelser så håll utkik på sajten för nyheter om uppdateringar i guiden.”
Tryckfelsnisse har varit framme 😛
[quote name=”Mean Machine”]Jag är inte avis på den som fått testa alla diskar, får jag medge. Hyfsat jobb. :)[/quote]
Det hade varit mycket jobb om allt hade funkat felfritt. Nu har det varit extremt mycket jobb haha 🙂
Men testet blev faktiskt över förväntan, hade personligen inte trott att det var så stora skillnader på mekaniska diskar som det faktiskt är. Blir intressant att se hur det artar sig när vi kompletterar med nya modeller framöver!
Kul att ni fortsätter med dessa köpguider. 🙂
Bra gjort att få till fyra stycken guider till dags dato och att dessutom ha ambitionen att hålla dessa uppdaterade.
Det tycker jag är värd all uppmuntran och jag förstår ju att det ligger en hel del arbete bakom, mer än kanske vad många tror.
Mvh
Det är bara att buga och bocka för även denna uttömmande guide. 🙂
Ett mycket bra och läsvärt test, med bra rekommendationer.
Jag tillhör själv kategorin gamers, där SSDn får nöja sig med enbart win 8.1
Medans min Velociraptor enbart har Steam och Origin att tänka på.
Fenomenalt test 😆
Tack för all möda det måste varit att göra allt detta.
Edit : Vilket fenomenalt magplask Seagates hybriddisk gör?
Ligger tom bakom deras vanliga Black serie, hur går detta till?
[quote name=”Bogey”]Fenomenalt test 😆
Tack för all möda det måste varit att göra allt detta.
Edit : Vilket fenomenalt magplask Seagates hybriddisk gör?
Ligger tom bakom deras vanliga Black serie, hur går detta till?[/quote]
Det beror på att seagates SSHD använder en 5400 rpm motor. Dess prestanda fördelar kommer när den får lära sig användarmönstret och börjar cacha data i NAND.
Jag skulle rekommendera att du tittar på vårt test av just seagate SSHD. Där har vi testat att köra dessa tester flera gånger efter varandra och då ser man en tydlig skillnad.
https://www.nordichardware.se/SSD-Recensioner/seagate-sshd-500gb-testad-det-baesta-av-tva-vaerldar.html
Är verkligen Seagate Barracuda så seg som dessa tester visar? Kollar runt på nätet och tycker det verkar som andra tester visar att den står sig “bra” i typ lågprissegmentet och även lite högre… hmm, svårt detta… Två billigare diskar i raid0 eller en dyr…?
[quote name=”Anders Lagerqvist”]Är verkligen Seagate Barracuda så seg som dessa tester visar? Kollar runt på nätet och tycker det verkar som andra tester visar att den står sig “bra” i typ lågprissegmentet och även lite högre… hmm, svårt detta… Två billigare diskar i raid0 eller en dyr…?[/quote]
Det beror på lite vad du ska använda den till. Vid rena sekventiella överföringar så är Baracudan lite långsammare än konkurrenterna. Samtidigt är den bättre än QD Green när det gäller att starta program/spel och liknande.
Varför slutar dem bara inte med att tillverka mekaniska diskar??? Skulle snabba på utvecklingen och prissättningen av SSD m.fl.
Hej!
Vore kul att se ett test av Toshibas diskar också. Det är ju den klart minsta tillverkare och den enda som varken Western Digital eller Seagate har köpt upp.
Lite dåligt med uppdateringar här? Skulle vilja se lite fler tester på >5TB-diskar.