Din ledsagare i jakten på rätt moderkort
Rekommendationer – ATX
Be the first to leave a review.
I skrivande stund är det här MSI:s absoluta toppmodell för Z270-plattformen, och medan frågeställningarna kring huruvida det är rimligt för de flesta att lägga så här mycket pengar på ett moderkort kvarstår så lider inte MSI:s moderkort av samma interna konkurrens som Asus motsvarighet.
MSI Z270 Xpower Gaming Titanium är dock långt ifrån ett moderkort för alla. För de allra flesta, även bland entusiaster, är det ett bättre val att köpa ett billigare moderkort och eventuellt köpa till instickskort för funktioner som extra nätverksportar. Men vill du ha ett moderkort med extra allt i anslutningsväg, inte minst vad gäller lagring, är det svårt att hitta någonting mer avancerat idag.”
Be the first to leave a review.
Asus Strix-moderkort för Kaby Lake är ett uppfriskande alternativ till de vanligtvis mer påkostade Maximus-korten, och fungerar bra som ett mellanting för de som vill lägga lite extra pengar på ett välfungerande moderkort med gott om funktioner, men inte sträcka sig för långt norr om 2 000 kronor. Just den här modellen ligger strax över 2 000 kronor, men motiverar sin lite högre prissättning med ett inbyggt trådlöst nätverkskort.
Med dubbla M.2-platser, RGB-belysning, frontpanelskontakt för USB 3.1 och en av marknadens bästa UEFI-lösningar är det här ett stabilt val för dig som vill bygga en speldator baserad på Intel Kaby Lake. Vårt största frågetecken är egentligen drivrutinen till ljudkretsen, som av någon outgrundlig anledning tar upp över 1 GB lagringsutrymme.
Den nageln i ögat åsido så är Asus Z270E Gaming väl värt en rekommendation för dig som är ute efter en funktionsrik Kaby Lake-speldator med inbyggt trådlöst nätverk.
“
Be the first to leave a review.
“Uppföljaren till Z170 Gaming Pro Carbon kommer med flera nyttiga uppgraderingar, såsom en extra M.2-plats, en något uppdaterat ljudkrets och ett betydligt mer avancerat RGB-belysningssystem. De metallförstärkta PCIe-platserna och minnesplatserna är dessutom en trevlig detalj, dels för den extra tryggheten vid användning av tunga grafikkort och dels som ett estetiskt inslag.
För den som vill använda den automatiska överklockningsfunktionen fungerar den överlag väl, och likt på föregångaren hålls spänningsnivån i schack. Medan funktioner som extra kylning till M.2-platsen, överspänningsskydd till nätverksporten och ett enkelt program för att skapa en snabb Ramdisk sällan lär komma till reell nytta så är det uppskattat att de finns, och de ger ett trevligt mervärde.MSI:s moderkort är i skrivande stund ett fåtal hundralappar billigare än Asus motsvarighet, och ska du bygga en funktionsrik men rimligt prissatt dator med Kaby Lake (och inte vill ge dig på de riktigt avancerade korten för norr om 2 500 kronor) är Z270 Gaming Pro Carbon en bra basnivå bland moderkort i lägre entusiatklassen.”
Be the first to leave a review.
MSI:s moderkort placerar sig på många sätt mitt emellan konkurrenterna Asus och Gigabyte för just Z170, och det är också till kortets fördel. Medan MSI:s UEFI fortfarande inte riktigt kan mäta sig med Asus så är det snabbt, funktionellt och helt enkelt bra nog för både entusiaster och nybörjare. Den automatiska överklockningsfunktionen fungerar bra både för Skylake och Kaby Lake, och meriterande för MSI:s del är att kortet håller nere spänningsnivån både i stockläge och överklockat läge, vilket ger lägre temperaturer och banar för en bättre livslängd på processorn.
Det här är inte rätt moderkort för dig som vill bygga en Kaby Lake-baserad dator i och med risken för strul med uppdatering av UEFI, men för dig som vill spara in pengar och köpa ett Skylake-system är MSI Z170A Gaming Pro Carbon en bra “sweet spot” mellan pris och funktionalitet.
“
Rekommendationer – micro ATX
Inga utmärkelser i dagsläget – fler tester kommer!
Rekommendationer – Mini ITX
Inga utmärkelser i dagsläget – fler tester kommer!
I tabellen här nedanför hittar du alla de moderkort vi har testat just nu, samt länk till respektive testartikel. Letar du efter en specifik modell kan du även söka efter den direkt i tabellen.
Formfaktor | Sockel | Styrkrets | Utmärkelse | |
---|---|---|---|---|
Asus Z170 Pro Gaming | ATX | Intel LGA-1151 | Intel Z270 | |
Asus ROG Strix Z270 Gaming | ATX | Intel LGA-1151 | Intel Z270 | Rekommenderar (Speldatorer med Kaby Lake under 2 500 kr) |
Gigabyte GA-Z170-Gaming K3 | ATX | Intel LGA-1151 | Intel Z270 | |
MSI Z170A Gaming Pro Carbon | ATX | Intel LGA-1151 | Intel Z270 | Rekommenderar (Speldatorer med Skylake under 1 500 kr) |
MSI Z270 Gaming Pro Carbon | ATX | Intel LGA-1151 | Intel Z270 |
Här hittar du vår aktuella analys för moderkortsmarknaden just nu. Den senaste analysen finns alltid högst upp tillsammans med datum, och uppdateras regelbundet. Vill du läsa våra äldre analyser kan du expandera genom att klicka på texten lite längre ner.
Marknadsanalys 2016-11-18
ATX-moderkort i den här prisklassen är såklart bara ett axplock av alla de moderkort som finns på marknaden idag, och vi kommer givetvis bredda Svenska Moderkortsguiden även till andra målgrupper under våren. Framöver kommer vi bland annat kika närmare på mindre formfaktorer, och mer påkostade alternativ med häftigare funktioner. Givetvis kommer vi även ta in kort från fler tillverkare, och i ännu lägre prisklasser.
Nu blickar vi framåt mot lanseringen av AMD Ryzen och den tillhörande AM4-plattformen, som förhoppningsvis dyker upp både i testlabbet och på butikshyllorna inom de kommande veckorna.
.
Den andra intressanta lanseringen är Intel Kaby Lake som papperslanserades under tredje kvartalet. Än så länge finns Kaby Lake dock endast som tvåkärniga varianter vilket gör serien främst relevant för ultraportabla datorer. Fyrkärniga diton är dock på ingång och bör dyka upp närmare månadsskiftet, så räkna med att få se en hel del intressanta lanseringar lagom till CES som går av stapeln i Las Vegas i början av januari.
Vilken typ av moderkort passar dig bäst? Medan moderkort ofta har mycket gemensamt finns det också viktiga punkter som skiljer dem åt. Här nedanför listar vi några av de saker du behöver tänka på innan du väljer moderkort.
- Styrkrets
Om du ska överklocka finns det vissa styrkretsar som är bättre lämpade än andra. Till exempel är det bara Z- och X-serierna på Intels plattform som har fullt stöd för överklockning. Använder du inte alla funktioner i de mer påkostade moderkorten kan det däremot vara värt att titta på billigare kretsar. - Formfaktor och storlek
Större moderkort har fler funktioner, men mindre moderkort går att bygga in i mindre chassin. Har du inte nytta av att kunna koppla in två eller fler grafikkort kanske det är mer värdefullt med extra utrymme i datorhörnan. - Anslutningar
Ett framtidssäkert moderkort är alltid att föredra, inte minst vad gäller portar och andra anslutningar. Har du ett större moderkort i ATX-format går det att lägga till mycket funktioner via PCI Express eller USB, men på mindre moderkort är möjligheterna mer begränsade. Tänk efter noga vad du behöver i mån av nätverk, USB och liknande. - Garanti
De flesta moderkort har 2 eller 3 års garanti, och längre garanti är givetvis att föredra.
Idag huserar mycket av datorns funktioner direkt i processorn, och moderkortet fyller en allt mindre roll i mån av prestanda. Moderkortet är istället en mer praktisk komponent, som inte testas med regelrätta benchmarks såsom andra interna komponenter. Vi har dock ett antal punkter och kriterier som vi bedömer för varje moderkort.
Layout och interna anslutningar
Det här påverkar i första hand hur lätt och roligt moderkortet är att bygga en dator med. De flesta moderkort idag har en effektiv layout, men det finns givetvis undantag. En bra layout innebär en layout där viktiga portar är lätta att komma åt och dra kablar till, att alla de viktiga standardanslutningarna finns och att kylning och andra komponenter inte är i vägen när du bygger i ett vanligt chassi.
Anslutningar
Den här faktorn avgör hur mycket du kan ansluta till din dator. Det omfattar dels de externa portarna vid IO-panelen och dels de interna portarna som du kan koppla till frontpanelen eller interna tillbehör. Viktigast är att du har tillgång till standardportarna, men ett moderkort kan sticka ut genom att ligga i framkant med moderna anslutningar.
Extrafunktioner
Hit räknar vi alla egna lösningar som tillverkaren har implementerat för att sticka ut. Många extrafunktioner är gimmicks som inte nödvändigtvis tillför mycket för användaren. Men andra kan ge en tillverkare ett klart övertag och en unik position för en viss grupp användare. Det kan exempelvis handla om dubbla UEFI-kretsar, inbyggt trådlöst nätverk, dubbla ethernet-portar, Thunderbolt eller liknande finesser.
UEFI
UEFI:t är viktigt på flera sätt, både för entusiaster och de användare som snabbt bara vill komma igång med sin dator. Ett bra UEFI ska vara både kraftfullt och intuitivt. Du som bara vill “tuta och köra” och komma igång med att installera ett operativsystem ska snabbt kunna hitta rätt inställningar utan att rota i manualen. Du som däremot vill överklocka och få total kontroll över din dator ska kunna rota djupt under huven. Vi premierar tydliga gränssnitt och bra layout, medan irritationsmoment som hackande muspekare ger minuspoäng.
Mjukvara
Hit hör all moderkortsspecifik mjukvara som installeras i operativsystemet. Det omfattar dels verktyg för överklockning eller extra finesser, och dels nödvändiga drivrutiner. Ett bra moderkort erbjuder kraftfull mjukvara som ger tillgång till funktioner du annars endast hade kommit åt genom UEFI, men även effektiv mjukvara som inte slukar för mycket systemresurser.
Testmetodik
Vi ansluter varje moderkort till ett testsystem och noterar eventuella irritationsmoment under installationsprocessen. Vi bekantar oss med UEFI och letar rätt på alla de viktigaste inställningarna för en vanlig användare. Därefter laddar vi ner och installerar tillverkarens tredjepartsmjukvara och testar hur den fungerar i praktiken. Vi genomför däremot inte några prestandatester – den saken hänger i princip helt på valet av processor och grafikkort.
“Moderkortet är huben som utgör ryggraden i din dator. Medan processor och grafikkort utgör stommen för din prestanda sätter moderkortet gränserna för hur komponenterna samarbetar och i vilket format du kan bygga din dator. I den här guiden vill vi ledsaga dig i jakten på rätt kort för rätt dator, vare sig du vill ha en rejäl spelmaskin eller en kompakt HTPC.”
– Carl Holmberg, Redaktionschef Nordichardware