Attitude One Rapira Elite/ Rapira One

Attitude One är kanske mest kända för sitt headset Tunguska men faktum är att de även har gamingmöss i sin produktportfölj – vi tar en titt på Rapira One och Rapira Elite.

Attitude One Rapira Elite Rapira One
Anslutning Flätad USB-kabel – 2 m Flätad USB-kabel – 2m
Antal knappar 7 7
Sensor Avago ADNS 9800 – Laser Avago ADNS 3050 – Optisk
DPI/ CPI Upp till 8200 DPI Upp till 3500 CPI
Polling rate 125 – 1000 Hz 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L M/L
Dimensioner 83 x 40 x 130 mm 83 x 40 x130 mm
Vikt 150 g 150 g
Drivrutiner/ programvara Rapira Elite Drivers Rapira One Drivers
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price Product price

 

Form och design

Attitude Ones Rapira One och Rapira Elite är formmässigt helt identiska med varandra och det är svårt att undgå hur slående lika de är Mionix Naos. Det är dock inget negativt ur konsumentsynpunkt då just designen är välbeprövad och uppskattad.

Både Rapira One och Elite har således en bred design med stöd för både tumme och ringfinger samt en strömlinjeformad rygg som sträcker sig långt. Därför lämpar sig Rapira One och Elite för användare med handstorlek medium till large som använder handflate-, klo- eller fingergrepp.

a1_rapira_elite_3

Mössen är lackade med en matt svart yta för att öka greppet förutom tumknapparna samt knapparna för att justera DPI-nivån. Scrollhjulet har en en gummibeläggning samt bakgrundbelysning tillsammans med de tidigare nämnde knapparna och Attitude One logotypen.

Varje Rapira-mus har totalt 7 knappar: 2 tumknappar, musknapp 1 och 2, klickbart scrollhjul samt upp/ner-knapp för DPI-nivå.

Tar vi en närmare titt på undersidan av mössen så kan vi se vad som skiljer dem åt. Rapira One använder en optisk sensor medan Elite-varianten använder en lasersensor. Placeringen är dock densamma strax bakom centrum. Förutom sensorn så hittar vi givetvis också glidytorna som på Rapira-mössen är de rejält tilltagna och det följer faktiskt med en extra uppsättningen med teflonytor. Vi hittar även en av/på-knapp för belysningen vilket kan vara en uppskattad funktion hos de användare som inte lägger så mycket vikt vid färger och belysning. USB-kabeln är placerad i mitten av mössens front, är flätad och relativt enkelt att forma kring övrig utrustning.

Prestanda och användande

Under vårt test av Rapira One och Rapira Elite så märker vi snabbt att alla knappar har en distinkt och taktil respons. Det är tumknapparna som har en ganska lång slaglängd men även dem avslutas med ett responsivt klick.

Något som är gemensamt för båda mössen är att scrollhjulet är ganska halt och har otydliga steg, dessutom så varierar motståndet på hjulet allt eftersom vi rullar på det.

a1_rapira_elite_5

En annan tråkig sak vi upptäcker hos båda mössen är att musknapp 1 och 2 har en tendens att fastna i varandra när vi trycker ner dem samtidigt. Mellanrummet mellan knapparna är alltså för smalt vilket leder till att de vid vissa tillfällen hakar i varandra.

Positivt för båda mössen är att glidytorna i teflon är rejält tilltagna och ger ett bra glid, dessutom följer det med en extra uppsättning till varje mus men glöm inte att ta bort skyddsplasten innan användning.

Spel och prestandatest

Attitude One Rapira One

Rapira One är den optiska musen i Rapira-serien som vid våra speltester får oss att reagera lite. Det är till en början svårt att sätta fingret på vad det är som gör att den känns lite udda, den känns lite som att det inte riktigt hänger med och Rapira One har en hög samt fast lift of distance. Det går alltså inte att justera den i mjukvaran vilket begränsar musen till användare som föredrar hög lift of distance. Vid låga CPI-inställningar följer sensorn bra men vi medel eller högre CPI-nivåer så blir det en påtaglig försämring och det känns som den sporadiskt accelererar.

a1_rapira_one_6

Rapira One bör användas på en svart musmatta och för bästa avläsning rekommenderar vi en mjuk tygmatta och vid prestandatest så stämmer CPI-nivåer och polling rate överens med de värden vi angett i mjukvaran.

Attitude One Rapira Elite

Rapira Elite använder den välbeprövade lasersensorn Avago 9800 som vid lansering hade en del problem med påtaglig acceleration men som Avago senare löste med en uppdatering. När vi speltestar Rapira Elite så verkar det också som att Attitude One använder sig av den senare uppdateringen för vi upplever ingen märkbar acceleration. Rapira Elite har en god avläsning på alla typer av musmattor vi testat och klarar av hastigare förflyttningar. Vid prestandatest så stämmer CPI-nivåer och polling rate överens med de värden vi angett i mjukvaran.

a1_rapira_elite_6

Mjukvara

Rapira-mössen använder sig av varsin programvara för att justera inställningar och programmet kan installeras antingen via den medföljande CD-skivan eller hämtas från Attitudes hemsida.

Rapira Elite

Rapira Elite Driver är precis som namnet indikerar programmet för Rapira Elite. I programvaran för Elite så finns det tre olika profiler som du själv kan konfigurera och lagra. Elite Driver erbjuder inga extraordinära inställningsmöjligheter men här hittar vi grundläggande inställningar så som makrohanterare, knapphanterare, ställbara DPI-nivåer, polling rate och anpassningsmöjligheter för belysningen där vi kan välja bland alla färger i RGB kartan samt ställa in ljuseffekter.

a1_rapira_elite_driver_1

Elite Driver är intuitivt uppbyggt och enkelt att förstå och drar minimalt med systemkraft.

Rapira One

Rapira One Driver är programvaran för det optiska syskonet och likt Elite driver så kan det installeras från den medföljande CD-skivan eller hämtas från Attitudes hemsida.

Dock så är One Driver en betydligt mer bantad version av programvaran och erbjuder inte alls lika mycket inställningar, utan här får vi nöja oss med 5 olika profiler där vi kan binda knapparna till valfritt kommando eller makro tillsammans med grundläggande inställningar som pekar- och scrollhastighet.

a1_rapira_one_driver_2

Det går inte heller att justera CPI-nivåerna utan de är förprogrammerade till 500, 1 500, 2 500 samt 5 000 CPI. Däremot kan vi justera polling rate mellan de vanliga hastigheterna 125, 250 , 500 samt 1 000 hertz.

One Driver saknar även belysningsinställningar men likt Elite driver drar programmet minimalt med systemkraft vilket är positivt.

Summering

Attitude One Rapira Elite

Rapira Elite använder sig av en välbeprövad sensor som fungerar bra och som många inbitna laserspelare använder än idag men det går inte bara att stoppa in en beprövad sensor i en gamingmus och förvänta sig mirakel. Rapira Elite överskuggas av en del designmissar och byggkvalitetsproblem så som för litet mellanrum mellan musknapp 1 och 2 samt ett icke konstant motstånd i scrollhjulet som dessutom är ganska halt och har otydliga steg, vilket inte ger något högt kvalitetsintryck.

Vi uppskattar tillverkarens mjukvara då den är intuitiv och användarvänlig men trots det och en konkurenskraftig prissättning så räcker det inte för en utmärkelse i svenska musguiden.

Attitude One Rapira One

Rapira One må ha en en attraktiv prissättning och bra glid men det är ungefär där allt det goda om denna gamingmus slutar. Likt sitt syskon i Rapira serien så lider Rapira One av bygg- och kvalitetsproblem så som inkonsekvent motsånd i scrollhjulet med otydliga steg och hal greppyta följt av musknapp 1 och 2 som tenderar att fastna i varandra vilket inte ger något högre kvalitetsintryck. Rapira One använder en enklare typ av optiskt sensor från Avago som får problem med följsamhet vid högre CPI-nivåer och det känns som att den sporadiskt accelererar.

Även om programvaran för Rapira One är användarvänlig så har den bantats rejält i jämförelse med sitt syskon i Rapira-serien så är den i princip överflödig och tyvärr är de negativa aspekterna av Rapira One fler än de positiva och musen förtjänar därför inte någon utmärkelse i vårt test.

Subscribe
Notifiera vid
54 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jonathan Johansson
9 Årtal sedan

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
9 Årtal sedan

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
9 Årtal sedan

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
9 Årtal sedan

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
9 Årtal sedan

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
9 Årtal sedan

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
9 Årtal sedan

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som “hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
9 Årtal sedan

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Nicklas Nylén
9 Årtal sedan

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
EldVarg
9 Årtal sedan

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
9 Årtal sedan

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

9 Årtal sedan

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Spfere
9 Årtal sedan

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
9 Årtal sedan

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
9 Årtal sedan

När ska ni testa Roccat mössen?

Demz
9 Årtal sedan

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
godis e gott
9 Årtal sedan

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
godis e gott
9 Årtal sedan

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

johnjensen
9 Årtal sedan

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Johan_
9 Årtal sedan

“Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Hassan Shah
9 Årtal sedan

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Phili
9 Årtal sedan

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
8 Årtal sedan

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
8 Årtal sedan

Japp det “svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Rogerlito
8 Årtal sedan

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

Philip
8 Årtal sedan

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Johannes
8 Årtal sedan

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
8 Årtal sedan

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Gascogne
8 Årtal sedan

Jo det vore skönt att slippa sladden om möjligt.

Testade dess storebror så att säga – Logitech MX Master och fann den alldeles för tung och den förde alldeles för mycket oljud via scrollhjulet som skakade i sidled när man förde musen i sidled.

Logitech MX Anywhere 2 testade jag bara lite snabbt i en butik och den kändes ganska lik Logitech G9x i storlek och känsla bortsett att det inte är en spelmus men det gör inget för min del.

Gascogne
8 Årtal sedan

Läste precis eran recension av Logitech G403 Prodigy Wireless, det skulle vara väldigt intressant och se hur den är jämfört med Logitech MX Anywhere 2.

Ni har med Logitech MX Anywhere i eran musguide, så då bör ni ha med dess lillebror med. 😉

Jesper
Jesper
8 Årtal sedan

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?