Här i svenska musguiden testar vi marknadens senaste modeller, reder ut tekniska termer och väljer ut våra favoriter med fokus på gaming.

OBS! Det här är en arkiverad artikel, baserad på den äldre upplagan av Svenska Musguiden. Guiden har numera en ny plats på Nordichardware, med ett dyamiskt format för bättre översikt för dig som läsare. I just den här artikeln hittar du omdömen och genomgångar för de möss som testats innan migreringen till den nya guiden – för alla tester och omdömen som publicerats efter juli 2016 bör du istället kika i den nya guiden.


– Valet av datormus är till största del individuellt men som hängiven gamer och kontorsarbetare ska jag försöka hjälpa dig att hitta det optimala valet i musdjungeln. Vi uppdaterar svenska musguiden kontinuerligt med de senaste mössen på marknaden och här kan du hitta all information du kan tänkas behöva veta inför ditt musköp.
– Johan Pettersson, Musexpert på NordicHardware

Något så enkelt och naturligt som att flytta muspekaren på datorn tas kanske förgivet av många datoranvändare och gamers. Kanske känner du dig öm i handen efter en dag på kontoret eller efter dina spelsessioner? Utvecklingen av datormöss går snabbare än någonsin och tillverkare erbjuder idag en uppsjö av olika ergonomiska och högpresterande möss. Detta i kombination med den växande spelindustrin driver utvecklingen av datormöss framåt och det lanseras löpande nya gamingmöss optimerade för olika typer av spel. Stora som små, 2 eller 10 knappar, blinkande lampor eller simpel design. Mössen kommer verkligen i alla typer av utföranden idag.

För en gamer är så är valet av datormus avgörande eftersom en dåligt optimerad mus vare sig det gäller ergonomi eller teknik kan vara skillnaden mellan vinst eller förlust. I våra tester utsätter vi mössen för långa och intensiva spelsessioner men givetvis även för vardagligt användande, allt för att se ifall mössen håller måttet och ifall tillverkarna kan upprätthålla sin utlovade kvalitetsnivå.

Musen den mest personliga hårdvaran

Valet av mus är till stor del personligt och mycket handlar om att den måste vara skön att vila handen på. Därför kommer vi prata en del om handstorlekar och olika sätt att greppa musen på så att du som läsare kan bilda en uppfattning om vilken mus som passar just din stil.

I svenska musguiden dyker vi ner på djupet och testar alla aktuella möss på marknaden för att ge dig som läsare en uppfattning om vilka varianter av möss som finns att tillgå just nu. Med tester och köprekommendationer hoppas vi kunna hjälpa dig att välja rätt mus.

Subscribe
Notifiera vid
54 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jonathan Johansson
9 Årtal sedan

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
9 Årtal sedan

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
9 Årtal sedan

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
9 Årtal sedan

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
9 Årtal sedan

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
9 Årtal sedan

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
9 Årtal sedan

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som “hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
9 Årtal sedan

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Nicklas Nylén
9 Årtal sedan

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
EldVarg
9 Årtal sedan

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
9 Årtal sedan

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

9 Årtal sedan

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Spfere
9 Årtal sedan

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
9 Årtal sedan

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
9 Årtal sedan

När ska ni testa Roccat mössen?

Demz
9 Årtal sedan

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
godis e gott
9 Årtal sedan

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
godis e gott
9 Årtal sedan

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

johnjensen
8 Årtal sedan

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Johan_
8 Årtal sedan

“Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Hassan Shah
8 Årtal sedan

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Phili
8 Årtal sedan

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
8 Årtal sedan

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
8 Årtal sedan

Japp det “svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Rogerlito
8 Årtal sedan

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

Philip
8 Årtal sedan

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Johannes
8 Årtal sedan

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
7 Årtal sedan

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Gascogne
7 Årtal sedan

Jo det vore skönt att slippa sladden om möjligt.

Testade dess storebror så att säga – Logitech MX Master och fann den alldeles för tung och den förde alldeles för mycket oljud via scrollhjulet som skakade i sidled när man förde musen i sidled.

Logitech MX Anywhere 2 testade jag bara lite snabbt i en butik och den kändes ganska lik Logitech G9x i storlek och känsla bortsett att det inte är en spelmus men det gör inget för min del.

Gascogne
7 Årtal sedan

Läste precis eran recension av Logitech G403 Prodigy Wireless, det skulle vara väldigt intressant och se hur den är jämfört med Logitech MX Anywhere 2.

Ni har med Logitech MX Anywhere i eran musguide, så då bör ni ha med dess lillebror med. 😉

Jesper
Jesper
7 Årtal sedan

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?