Summerande omdömen

Med ett stort samt växande antal testade datormöss samlar vi här våra slutomdömen kring varje modell. Varje datormus har bedömts efter kriterier som ergonomi, spel och användarvänlighet, byggkvalitet, funktionalitet och pris. Vi försöker även lyfta fram de modeller som passar bättre för vissa olika användningsområden med vetskapen om att inte alla använder sin mus bara till spel.

Denna sida innehåller endast de individuella omdömena, utmärkelser och köprekommendationer hittar ni på nästkommande sida.

Testades 2016-07-08

Corsair M65 Pro RGB Omdöme sedan: 2016-07-08
corsair_m65pro_1 Corsair M65 Pro RGB kommer in i musguiden som en under dog utan några större förväntningar på sig. Vi blir snabbt imponerade av byggkvalitet, sensor och knapparna som håller imponerade hög nivå.

Byggkvalitén är riktigt solid och M65 Pro är en mycket stabil gamingmus som tillsammans med taktila knappar och en utlraresponsiv sensor utan acceleration eller avläsningsproblem ger riktigt trygga spelsessioner.

M65 Pro är en genomgående proffsig och prestandamässigt grym gamingmus men det är inte en perfekt produkt. Tyvärr kommer M65 Pro in aningen dyr på marknaden sett till konkurrerande och sladdburna alternativ och det i kombination med de helt onödigt krångliga belysningsinställningarna i mjukvaran gör att vi inte kan se M65 Pro som helt klockren men den gör sig fortfarande mycket välförtjänt av vår prestigefulla rekommenderar utmärkelse i Svenska musguiden

+ Utmärkt sensor
+ Supertaktila knappar
+ Stabil konstruktion

– Något dyr
– Dåliga belysningsinställningar

Cirkapris vid publicering: 649 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se: Product price)

Testades 2016-06-17

Logitech G900 Chaos Spectrum Omdöme sedan: 2016-06-17
logitech_g900_1 Det råder ingen som helst tvekan om att Logitech ännu en gång lyckats skapat en riktigt grym gamingmus. G900 Chaos Spectrum är marknadens just nu bästa trådlösa alternativ då den levererar trådlös prestanda i toppklass i kombination med en överraskande batteritid, lätt vikt och sensorprestanda som klarar av snabba FPS-titlar. Samtliga knappar på G900 ger en försäkrande klickkänsla och är mycket taktila vilket gör det till en fröjd att använda musen även under långa sessioner.

Det känns verkligen som att Logitech har utvecklat G900 med prestanda och kvalitet i fokus som sedan förpackats i en symmetrisk design som ska passa så många användare som möjligt.

Vi finner endast en negativ punkt med Logitech G900 och det är faktumet att vi förväntade oss någon form av dockningsstation för laddning av batteriet. Vi får istället nöja oss med en flätad USB-kabel med specialkontakt vilket vi inte tycker rimmar särskilt bra med prissättningen.

För om du tänker köpa en G900 så får du sära på lädret ordentligt. Nästan två tusen kronor är rekommenderat pris för denna underbara gamingmus och summa summarum så kan vi konstatera att det är lätt värt det. Hatten av för Logitech som skapat en fantastiskt välkonstruerad och prestandamässigt grym trådlös mus.

+ Trådlös prestanda i toppklass
+ Utmärkt batteritid
+ Bra sensor
+ Taktila knappar
+ Scrollhjulet

– Priset
– Lite jitter i maximal upplösning

Cirkapris vid publicering: 1890 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se: Product price)

Testades 2016-06-10

Epic Gear Cyclops X Omdöme sedan: 2016-06-10
epicgear_cyclopsx_1 Epic Gear Cyclops X är en överlag mycket kvalitativ gamingmus för den högerhänte spelaren som är på jakt efter ett nytt vapen med bra grepp och sensor. Samtliga knappar på musen är taktila och sensorn levererar hög prestanda med ett-till-ett-känsla men tyvärr är inte Cyclops X helt felfri.

Cyclops X dras med sporadiska problem där registreringar på scrollhjulet missas, vilket är oerhört enerverande vid det som just musen är designad för, spelande.

Det i kombination med det höga priset gör att vi tyvärr inte kan tilldela Cyclops X något utmärkelse i Svenska musguiden.

+ Bra sensor
+ Taktila knappar
+ Bra grepp

– Priset
– Scrollhjulet missar sporadiskt steg

Cirkapris vid publiceringsdatum: 699 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

 

Epic Gear Zora Omdöme sedan: 2016-06-10
Symmetriska modeller är något som trendar på musmarknaden just nu och Zora dök upp och överraskade oss. Epic Gear Zora är kvalitetsmässigt nästan en fullträff då samtliga knappar är taktila, musen har ett bra grepp och erbjuder en sensor med pålitlig prestanda.

I och med den symmetriska designen kan flera användare njuta av musen och Zora kan även anpassas i vikt.
Men det är just här vi stöter på musens akilleshäl. De fyra vikterna sitter fast mellan blad av gummi på ett sånt hårt sätt att det är nästan omöjligt att få ut dem första gången. Efter några gångers justerande så blir de bättre men vi tycker verkligen att Epic Gear borde ha sett sig om efter en annan lösning här. I tillägg så kraschar mjukvaran vid uppstart på två olika Windows 10-datorer.

I skrivande stund kan man köpa Zora för strax under femhundralappen och det är verkligen synd att Epic Gear inte hittade en bättre lösning för de anpassningsbara vikterna eller fixat en stabilare mjukvara. Då hade vi definitivt sett denna symmetriska gamingråtta som ett bra köp.

+ Pålitlig sensor
+ Taktila knappar
+ Bra grepp

– Priset
– Mjukvaran kraschar
– Viktanordningen kunde gjorts bättre

Cirkapris vid publiceringsdatum: 469 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

Testades 2016-03-30

Streelseries Rival 700 Omdöme sedan: 2016-03-30
steelseries_rival700_1 Steelseries visar återigen att de har bra vetskap om vad seriösa spelare är ute efter idag och blandar det med nytänkade och en robust design med hög kvalitet. Rival 700 är en värdig uppföljare till den omåttligt populära Steelseries Rival 300 och vi ser det som en självklar uppgradering för de användare som är redo att testa något nytt.

Den inbyggda vibrationen och OLED-displayen är inte endast en gimmick utan fyller oväntat användbara funktioner i spel så som CS:GO och DOTA.

Sensorn är ultraresponsiv och levererar en följsam samt utmärkt ett-till-ett känsla som ger total kontroll även vid de snabbaste förflyttningarna. Samtliga knappar har en härlig taktil respons med försäkrande klickljud och de gummerade sidorna ger likt tidigare Rival ett betryggande grepp. Att sedan både bakstycket, USB-kabeln och sensorn är modulära är ett bevis på att tillverkaren tänker på användaren och framtidssäkerhet.

De få negativa aspekter vi finner hos Rival 700 är priset som lämnar ett hål om tusen riksdaler i plånboken och de lite knöliga CPI-reglagen i mjukvaran överskuggar inte musens helhetsbetyg som är den bästa och mest innovativa vi testat i Svenska musguiden hittills.

+ Superb samt modulär sensor
+ Smart OLED-display
+ Smart inbyggd vibration
+ Game Sense
+ Taktila knappar
+ Bra grepp

– Priset
– Fortfarande lite knöliga CPI-reglage i mjukvaran

Cirkapris vid publiceringsdatum: 999 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

Testades 2016-03-24

Mad Catz R.A.T Pro X Omdöme sedan: 2016-03-24
mad_catz_prox_4 Mad Catz R.A.T Pro X är på många sätt en fantastisk mus för gamers på jakt efter anpassningbar design. Samtliga knappar på Pro X är mycket taktila och byggkvalitén är överlag mycket hög. Mad Catz flaggskepp har för oss introducerat världens kanske bästa scrollhjul som inte bara är anpassningsbart utan också analogt och det är barnsligt enkelt att hitta den inställning som man personligen föredrar mest.

R.A.T Pro X är marknadens hittills mest innovativa gamingmus men den har mycket att leva upp till då den kostar närmare 2 000 kronor. De svagheter vi finner i den modulära designen i kombination med accelerationen hos ADNS 9800-sensorn och småsaker som skramlet från DPI-knappen samt avsaknad av underlagskalibrering i mjukvaran gör det svårt att motivera någon utmärkelse för R.A.T Pro X i Svenska musguiden. Men vi vill ge Mad Catz en eloge för en produkt som i mångt och mycket slår tidigare modulära gamingmöss på fingrarna och samtidigt skjuter startskottet för framtidssäkra möss.

+ Modulär design
+ Utmärkt scrollhjul (modulärt, anpassningsbart och analog tilt)
+ Taktila knappar
+ Framtidssäker
+ Bra glid
+ Mycket medföljande tillbehör

– Priset
– ADNS 9800 acceleration
– Handlovsstödet går inte att låsa fast samt använder stjärnskruv för justering av lutning
– DPI-knappen skramlar
– Mjukvaran saknar underlagskalibrering

Cirkapris vid publicering: 1 849 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

Testades 2016-03-12

Speedlink Decus Omdöme sedan: 2016-03-12
speedlink_decus_1 Efter vi har spenderat vår tid med Speedlink Decus så kan vi konstatera att den har ett fördelaktigt pris och på pappret bra specifikationer, men det slutar där. Sensorn är medioker och några knappar känns för svampiga för att ge något direkt kvalitetsintryck. USB-kabeln är på tok för tjock och styv för att på något smidigt sätt kunna forma den kring din utrustning utan att den ska fastna.

Mjukvaran är platt och erbjuder endast de nödvändigaste inställningarna på enkelt sätt men skeppas förpackat med bloat ware.

Om vi ska nämna några bra punkter med Speedlink Decus så får vi ändå ge tillverkaren en eloge för att den ger ett bra stöd vid handflategrepp då alla fem fingrar vilar tryggt samt att scrollhjulet har ett bra grepp och tydliga steg.

Våra förväntningar på Decus var att det skulle vara en utmanare i det lägre prissegmentet och ses som en instegsmodell för nya gamers, men med tanke på den mediokra sensorprestandan och rent av felaktiga marknadsföringen från Speedlink gällande polling rate så förblir Decus inget annat än en dyr budgetmus som inte levererar vad den lovar.

+ Bra stöd för alla fem fingrar
+ Bra scrollhjul

– Lever inte upp till 1 000 Hz polling rate
– Styv USB-kabel
– Några svampiga knappar
– Mjukvaran skeppas tillsammans med bloatware

Cirkapris vid publicering: 395 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

 

Speedlink Kudos Z-9 Omdöme sedan: 2016-03-12
speedlink_kudos_z9_1 Kudos Z-9 vill väldigt gärna vara en gamingmus i mellanklassen men det faktum att Speedlink har valt att bygga på en vad som nu ses som en äldre typ av sensor, till ett pris som matchar betydligt bättre konkurrenter gör att denna råtta inte når hela vägen fram i svenska musguiden.

Det finns några ljusa sidor hos Kudos Z-9 så som att den har ett bra grepp och ett tilitbart scrollhjul, men de få positiva aspekterna överskuggas av saker som icke taktila knappar, styv USB-kabel och att de skickar med bloat ware i sin mjukvara.

Hade Speedlink prissatt Kudos Z-9 betydligt lägre hade också förväntningarna varit annorlunda men för detta priset så finns det betydligt bättre möss på marknaden.

+ Bra grepp
+ Tiltbart scrollhjul

– Priset
– Styv USB-kabel
– Vänster- och högerklick
– Bloat ware bundlat i mjukvaran

Cirkapris vid publicering: 590 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price

Speedlink Ledos Omdöme sedan: 2016-03-12
speedlink_ledos_1 Speedlink Ledos är sett till sitt vad man får för pengarna en mycket kompetent instegsmus för gaming. Det trots att den använder en vad vi klassar som kontors-sensor så presterar den ändå väl i våra prestandatester. Dock så bör man inte förvänta sig någon ett-till-ett känsla i FPS-spel men den klarar gott och väl av alla andra spel och vardaglig användning.

Bortsett från det och den styva USB-kabeln så bjuder faktiskt Ledos ett bra grepp och taktila knappar vilket är svårt att hitta i den här prisklassen.

Så om du är på jakt efter en symmetrisk mus till ett bra pris och inte behöver mer än 3 000 DPI eller planerar att spela några tävlingsinriktade FPS-titlar så kan Speedlink Ledos vara musen för dig. Därför vill vi ge den en utmärkelse i svenska musguiden.


+ Priset
+ Bra grepp
+ Taktila knappar

– Styv USB-kabel

Cirkapris vid publicering: 199 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

Speedlink Prime Z-DW Omdöme sedan: 2016-03-12
speedlink_primezdw_1 Speedlink Prime Z-DW är en intressant mus men inget för den som planerar att spela FPS-titlar. Sensorn levererar vad Speedlink utlopvar men den har tyvärr en del inbyggd acceleration vilket försvårar tävlingsinriktat FPS-spelande.

Samtliga knappar på Prime Z-DW känns inte särskilt taktila i jämförelse med andra modeller i samma prisklass och USB-kabeln är så pass styv att den är svårt att forma kring övrig utrustning utan att den ska fastna under användning.

De bra egenskaperna hos Prime Z-DW är det sekundära scrollhjulet som vid vardaglig användning faktiskt är mer användbart än vad man kanske tror och att musen har ett bra grepp.

Mjukvaran är i enklaste laget och vi hittar fel på saker så som att fel modellnamn ibland visas och sedan att det skeppas paketerat med bloat ware är inte acceptabelt. Det i kombination med ovan drar ner helhetsupplevelsen hos musen vilket gör att den inte når i närheten av någon utmärkelse i svenska musguiden.

+ Bra grepp
+ Sekundärt scrollhjul

– Icke taktila knappar
– Inbyggd acceleration
–  Bloat ware skickas med mjukvaran

Cirkapris vid publicering: 430 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

Testades 2016-01-29

Logitech G302 Omdöme sedan: 2016-01-29
logitech_g302_1 Logitech G302 är som klippt och skuren för användare med mindre handstorlek som klo- eller fingergreppar sin gamingmus. Den i nuläget vältrimmade AM010-sensorn leverar en följsam och responsiv spelupplevelse utan några besvikelser. Samtliga knappar är smart utplacerade och har en taktil samt försäkrande respons.

Mjukvaran är i enklaste laget men gör det den ska och det är enkelt att hitta alla grundläggande inställningar som man kan tänkas vilja justera.

Dock så finner vi att USB-kabeln är aningen styv i och scrollhjulet knorrar högt när vi rullar på det. Det i kombination med prisskillnaden mellan G302 och storebror G303 på knappa hundra kronor så når tyvärr inte Logitech G302 hela vägen fram till en utmärkelse i Svenska musguiden.

+ Bra sensor
+ Taktila knappar
+ Bra grepp

– Scrollhjulet knorrar högt
– Aningen styv USB-kabel

Cirkapris vid publicering: 549 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

 

Logitech G303 Omdöme sedan: 2016-01-29
logitech_g303_2 Logitech G303 är i dagsläget den bästa klo- och fingergrepps musen på marknaden. Med en smart droppliknande design ger G303 ett bra grepp och den lätta vikten underlättar vid snabba förflyttningar. Vilket är något av G303 starka sida då PMW3366-sensorn inte har några som helst problem med att hänga med, utan leverar en trevlig ett-till-ett samt följsam känsla.

Samtliga knappar är smart utplacerade och har en taktil samt försäkrande respons vilket är ett krav för en mus i den här prisklassen. Mjukvaran är simpel och användarvänlig men aning tråkig i sin design, men får fortfarande jobbet gjort med smarta funktioner så som en väl fungerande underlagskalibrering.

Dock så är G303 inte helt fläckfri. Scrollhjulet har ett bra grepp och tydliga steg men knorrar högt och priset är aningen högt sett till motsvarande möss på marknaden just nu, men är du en användare med mindre handstorlek som söker en mus anpassad för klo- eller fingergrepp som har hög prestanda och byggkvalitet så kan vi tipsa om Logitech G303 som ett bra köp.

+ Bra sensor
+ Taktila knappar
+ Bra grepp
+ Mer avancerade funktioner i mjukvaran

– Scrollhjulet knorrar högt
– Priset
Cirkapris vid publicering: 649 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

Testades 2016-01-25

Qpad DX-20 Omdöme sedan: 2016-01-25
I vårt test av DX-20 så kan vi konstatera att Qpad lyckats skapa en ruggigt farlig FPS-råtta med anor från Microsoft Intellimouse-tiden. DX-20 imponerar på många plan och Pixart 3320-sensorn ger en känsla av absolut kontroll då rörelse och interaktion blir ett utan tillstymmelse av acceleration.

Samtliga knappar på DX-20 känns mycket högkvalitativa med en mellanhård resistans och scrollhjulet har ett bra grepp med ett lätt motstånd. Dock så retar vi oss på det knorrande ljudet som uppstår när man rullar på scrollhjulet, vilket inte känns enhetligt med musens i övrigt höga kvalitetskänsla.

DX-20 har däremot ett bra grepp, stämningsfull belysning och en mycket enkel samt slimmad mjuvara som är användarvänlig. Det gör att trots det knorrande scrollhjulet så ser vi Qpad DX-20 som ett bra köp då den erbjuder prestanda i toppklass i ambidextriös utformning.

+ Superb sensor
+ Högkvalitativa knappar
+ Bra grepp
+ Slimmad, snygg och enkel mjukvara

– Scrollhjulet knorrar

Cirkapris vid publiceringsdatum: 690 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu vid publicering: Product price)

 

Testades 2015-12-02

Razer Mamba 2015 Omdöme sedan: 2015-12-02
Mamba 2015 är rent prestandamässigt den bästa trådlösa gamingmusen som finns ute på markanden just nu och konstigt vore nästan annars med tanke på priset. Med stöd för löjligt höga 16 000 DPI i upplösning som kan ställas i steg om en DPI och byggkvalitet av högsta klass så är Mamba 2015 inte bara en dyrgrip utan även en välkonstruerad sådan. Greppet är ruggigt bra och likaså kvalitetskänslan i alla knappar och scrollhjul.

Den nya sensorn som Razer kallar 5G bygger på en Phillips Twin-Eye-sensor som presterar utmärkt och har inga påtagliga spår av inbyggd acceleration, och de ställbara brytarna för vänster- och högerklick är nytänkande och välfungerande.

Men tyvärr så finner vi ett par punkter som håller tillbaka Mamba 2015 från att kamma hem någon utmärkelse i Svenska musguiden. Först och främst priset som är skyhögt men även designmissar som att dockningstation är alldeles för lätt vilket försvårar dockning och att inget ägnat någon tanke åt justeringverktyget för brytarna som är onödigt oergonomiskt.

När vi testar möss i den här prisklassen är det inte mycket som får fela för att den ska tappa möjligheten till en utmärkelse, så trots att Mamba 2015 är en riktigt grym gamingmus så väger skuggorna tungt och den når inte hela vägen fram.

+ Utmärkt sensor
+ Bra knappar
+ Bra grepp
+ Bra scrollhjul med tiltfunktion
+ Mjukvaran stödjer molnlagring
+ Ställbara brytare

– Priset
– Batteritiden
– Dockningsstationen är för lätt
– Verktyget för de ställbara brytarna
– Mjukvaran kräver registrering för nedladdning
– DPI-knapparna är något svåråtkomliga

Cirkapris vid publiceringsdatum: 1 599 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

 

Testades 2015-10-20

Mionix Castor Omdöme sedan: 2015-10-20
Mionix Castor är ett intressant tillskott i djungeln av gamingmöss och kombinerar utmärkt prestanda i form av Pixart PMW 3310-sensorn som är bland de bästa på marknaden i dagsläget, med taktila knappar som ger en trevlig respons och försäkrande klickljud. Castor har även en någorlunda udda design som gör att den faktiskt passar de flesta högerhänta användarna och vi ser den som en bra “all-round”-mus.

Men det som till en början verkade så lovande gick ganska snart över till en mindre besvikelse då scrollhjulet efter några veckor börjar ge med sig och gick från fast till slappt med problem att registrera vissa steg. Att sedan Castor passar flera typer av grepp betyder inte att den har ett bra grepp eftersom Mionix val av gummiyta för tummen blir hal vid minsta lilla väta så finner vi oss själva med att rätta till greppet allt för ofta i våra speltester.

Mjukvaran är enkel och intuitiv men kanske något förlegad även om den erbjuder smarta funktioner så som underlagskalibrering och ställbar lift off distance så känns den laggig och det är onödigt jobbigt att ställa in exakta färger på bakgrundsbelysningen.

Om Castor lanserats till ett billigare ingångspris så hade vi kunnat haft överseende med vissa tillkortakommanden men för en gamingmus i denna prisklassen är perfektion ett måste för att vinna en utmärkelse i Sveriges största test av datormöss.

+ Passar flera typer av grepp och handstorlekar
+ Taktila knappar
+ Utmärkt sensor

– Priset
– Scrollhjulet
– Glider lätt ur handen
– Mjukvaran

Cirkapris vid publiceringsdatum: 699 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

 

Testades 2015-10-02

Roccat Nyth Omdöme sedan: 2015-10-02
https://www.nordichardware.se/images/labswedish/artiklar/Kringutrustning/Svenska_Mus-guiden/fullimages/roccat_nyth_6.JPG Roccat gör en minst sagt stadig entré i Svenska musguiden då de lyckats konstruerat en MMO-mus med modulär design och hög kvalitet som håller måttet för de allra mest krävande användarna. Med en riktigt bra VCSEL-sensor presterar Nyth suveränt i spel utan någon märkbar acceleration, angle snapping eller jitter och samtliga knappar har en skön taktil känsla.

Den modulära designen öppnar upp för samtliga typer av grepp hos användare med handstorlek medium till large vilket är något vi uppskattar, och de utbytbara tumknapparna som även kan 3D-printas håller hög kvalitet och kan kombineras i en rad olika utföranden men är det verkligen värt pengarna? Det som i slutändan övertygade oss var Roccats mjukvara Swarm som på ett användarvänligt sätt låter oss anpassa musen intuitivt. Swarm är en fullträff och det är snabbt och enkelt att konfigurera sin Nyth precis som man önskar.

Men även solen har sina fläckar och i Nyths fall rör det sig om en något styv USB-kabel samt att hajfeneknappen skramlar lite på vårt exemplar men det är inget som vi anser överskuggar musen i övrigt suveräna byggkvalitet och funktionalitet.

Roccat Nyth må vara dyr men ack så bra den är. Är du som användare på jakt efter marknadens bästa MMO-mus just nu så är det ingen tvekan om att det är Roccat Nyth som är valet för dig. Nyth är dyr men den levererar hög kvalitet, en mångsidighet och en mjukvara som ingen av konkurrenterna kan mäta sig med idag. Därför förtjänar Nyth en utmärkelse i Sveriges störta test av datormöss.

+ Modulär design
+ Hajfeneknappen
+ Scrollhjulet
+ Bra sensor
+ Taktila knappar
+ Användarvänlig och nytänkande mjukvara
+ Möjlighet att designa egna tumknappar

– Priset
– Något styv USB-kabel
– Hajfeneknappen skramlar lite på vårt exemplar

Cirkapris vid publiceringsdatum: 1 290 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

 

Testades 2015-09-21

Xtrfy XG-M2 Omdöme sedan: 2015-09-21
xtrfy xgm2 1 Vi måste säga att Xtrfy överraskar oss med XG-M2 som sin absolut första gamingmus och att det är företagets första mus märks i detaljerna. XG-M2 presterar lika bra som andra infrarödsbaserade toppmöss på marknaden idag med en Pixart 3310 sensor som levererar en följsam och ultraresponsiv rörelse utan någon inbyggd acceleration samt knappar av hög kvalitet gör XG-M2 till en bra gamingmus för användare med mindre händer som föredrar finger- eller klogrepp.

Dock så låser Xtrfy dörren för de användare som vill anpassa belysningen på sin utrustning, då XG-M2 är begränsad till endast gul bakgrundbelysning. Det i kombination med ett något knorrande scrollhjul, hala sidor och högt pris gör att Xtrfys första försök till gamingmus inte får någon utmärkelse i Svenska musguiden.

+ Utmärkt sensor
+ Högkvalitativa knappar

– Icke anpassningsbar belysning
– Scrollhjulet knorrar
– Hala sidor
– Priset

Cirkapris vid publiceringsdatum: 649 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

 

Testades 2015-07-28

Razer Deathadder Chroma Omdöme sedan: 2015-07-28
razer_deathadder_chroma_2 Vi förstår varför många spelare i FPS-genren använder sig av just en Deathadder då den har en ergonomisk utformning och ett grepp som är utmärkt för användningsområdet. Nya Deathadder Chroma andas hög kvalitet och ger en skön ett-till-ett känsla och reagerar exakt på våra rörelser utan någon som helst inbyggda förutselser.

Samtliga knappar och scrollhjulet har en skön taktil känsla och ger försäkrande klickljud vid användande och vänster- samt högerklick har ett aningen lättare motstånd än de andra knapparna vilket kan vara skillnaden mellan liv och död i heta FPS-sessioner.

Dock så uppmärksammar vi ett knorrande ljud från scrollhjulet som blir aningen störande vid vardagligt användande. Ett litet problem kan tyckas men i Svenska musguiden är konkurensen stenhård och varje detalj räknas.

Det överskuggar dock inte denna FPS-råttas helhetsintryck då den levererar det den ska med bravur och har numera även stöd för full RGB-belysning som enkelt kan justeras tillsammans med andra inställningar i Razer Synapse. Det är trist att Razer påtvingar registering för att ens ladda hem mjukvaran och använda den men på den ljusa sidan så ger de alla användare möjlighet att molnlagra alla sina musinställningar så skiftet mellan datorer blir superenkelt. Därför förtjänar Razer Deathadder Chroma en utmärkelse i Sveriges största test av datormöss.

+ Utmärkt sensor
+ Bra knappar
+ Mjuk USB-kabel
+ Mjukvaran stödjer molnlagring
+ Bra grepp

– Scrollen knorrar något
– Mjukvaran kräver registrering för nedladdning
– Mjukvaran upptar ovanligt mycket arbetsminne
– Priset

Cirkapris vid publicering: 849 kronor (Lägsta pris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Razer Naga Epic Chroma Omdöme sedan: 2015-07-28
razer_naga_epic_chroma_1 Razer Naga Epic Chroma är den bästa MMO-musen vi testat i svenska musguiden då den inte bara erbjuder exceptionellt mycket knappar utan även har en gedigen byggkvalitet som får hela musen att kännas kvalitativ. Samtliga knappar på Naga Epic Chroma har distinkta klick och en taktil känsla som tillsammans med ett exceptionellt scrollhjul samt grepp gör den här MMO-musen till det dödligaste vapnet i sin genre.

Naga Epic Chroma är den trådlösa varianten i Naga-serien och erbjuder tillräckligt hög trådlös prestanda för att kunna tillfredsställa de mest kräsna användarna men med hög trådlös prestanda ökar också energiförbrukningen och det är just det som kan ses Naga Epic Chromas akilleshäl, batteritiden. Så om du vill njuta av den trådlösa friheten utan några avbrott så måste du komma ihåg att ladda musen efter varje längre spelsession.

Mjukvaran Razer Synapse erbjuder många trevliga inställningar där bland molnlagring av användarens inställningar men vi tycker att det känns onödigt att tvinga användare att registrera sig hos Razer bara för att ladda hem programmet.

Nog för att vissa av alla knapparna kan vara svåra att nå och batteritiden kunde ha varit bättre så har vi svårt att inte bli imponerade av Naga Epic Chroma. Det är verkligen en MMO-mus av hög kvalitet som dessutom numera bjuder på mysiga och anpassningsbara ljusinställningar. Det gör den värdig en varm rekommendation i Svenska musguiden.

+ Bra sensor
+ Bra knappar
+ Utmärkt scrollhjul
+ Bra grepp
+ Mjukvaran stödjer molnlagring
+ Bra trådlös prestanda

– Mjukvaran kräver registrering för nedladdning
– Mjukvaran upptar ovanligt mycket arbetsminne
– Vissa knappar är svåråtkomliga
– Priset

Cirkapris vid publiceringsdatum: 1 549 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Testades 2015-07-14

Qpad 8K Optical Omdöme sedan: 2015-07-14
qpad_8k_optical_1 Qpad överraskar oss verkligen med uppföljaren till de populära 5K-mössen och den optiska versionen av 8K har utrustats med en gamingsensor av rang. Hela bygget av 8K Optical andas hög kvalitet och samtliga knappar, inklusive scrollhjul känns riktigt kvalitativa med skön taktil respons och distinkta klick.

8K Optical ger oss en ett till ett känsla i spel och musen känns snarare som en förlängning av armen än ett datortillbehör vilket är något som är sällsynt i dagsläget trots våra åtskilliga test av gamingmöss. Det enda vi kan anmärka på hos 8K Optical är att vi inte kan ändra färger på indikatorn för vald DPI-nivå, men det överskuggar knappast helheten av musen.

Qpad har lyckats ta fram det som vi och så många andra efterfrågar, en gamingmus med hög prestanda, kvalitet samt enkla men ändå smarta funktioner. Så om du är högerhänt och föredrar handflategrepp så kan vi varmt rekommendera att du testar Svensk kvalité från Qpad i form av 8K Optical.

+ Utmärkt grepp
+ Utmärkt sensor
+ Taktila knappar
+ Bra scrollhjul
+ Enkel och intuitiv mjukvara

– Går inte att skifta färg på indikatorn för DPI-nivå

Cirkapris vid publiceringsdatum: 695 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Testades 2015-07-03

Razer Mamba Tournament Edition Omdöme sedan: 2015-07-03
razer_mamba_te_1 Mamba Tournament Edition överraskar oss och Razer verkar vara inne på helt rätt spår då den nya 5G-sensorn imponerar med ultraresponsiv avläsning och hög exakthet utan någon märkbar acceleration. Men det är inte bara den nya lasersensorn som imponerar på oss. Den genomgående höga byggkvalitén hos Mamba TE är ett faktum och samtliga knappar har en taktil känsla och ger försäkrande klickljud.

Vi kan ärligt talat inte hitta några kvalitetsmässiga eller prestandarelaterade problem hos Mamba TE utan det vi kan anmärka på är de något högt placerade DPI-knapparna och tvångsregistreringen hos Razer för att få ladda hem mjukvaran Synpase som känns som en onödig process, men på den ljusa sidan så erbjuder mjukvaran en rad riktigt användbara funktioner som vi uppskattar.

Razer har lyckats skapa en ny gamingmus av hög kvalitet med prestanda i toppklass som bör passa de flesta högerhänta användare.

+ Utmärkt sensor
+ Bra knappar
+ Bra grepp
+ Bra scrollhjul med tiltfunktion
+ Mjukvaran stödjer molnlagring

– Mjukvaran kräver registrering för nedladdning
– DPI-knapparna är något svåråtkomliga
– Priset

Cirkapris vid publiceringsdatum: 990 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Testades 2015-06-29

Logitech MX Master Omdöme sedan: 2015-06-29
logitech_mx_master_1 Logitech MX Master är den första kontorsmusen som hittar in i Svenska musguiden och den anländer till oss med höga förväntningar. Efter ett långtidstest kan vi konstatera att Logitech har lyckats skapa en värdig uppföljare i deras MX-serie och MX Master gör oss inte besvikna för det märks att Logitech har arbetat på detaljerna i smarta funktioner och reglage så som scrollhjulet. MX Master har en hög kvalitetskänsla och alla knappar känns taktila och välkonstruerade. Dock så är vi inte helt övertygade om tumknapparnas placering, de är svåra att nå och det slutade med att vi faktiskt inte använde dem på grund av deras placering.

MX Master är en stor och tung mus med kraftig lutning och passar kanske därför inte alla användare, men det svårt att inte imponeras av Logitechs smarta och väldesignade funktioner så som Smart Shift, horizontellt scrollhjul, smidig rullning, intuitiv programvara, gestknapp samt möjlighet att enkelt skifta mellan enheter vilket gör jobbet vid datorn lite enklare. Den trådlösa räckvidden och batteritiden är klart godkänd även om den inte överensstämmer helt med Logitechs specifikationer så ser vi det inte som ett problem att ladda musen varannan vecka. Den medföljande USB-kabeln som används för laddning och trådat utförande är i styvaste laget då vi förväntade oss en mjukare kvalitetskabel samt att vi gärna hade sett att en laddningsstation medföljer hos en mus i denna prisklassen.

MX Master är överlag en bra arbetsmus med mycket smarta funktioner samt hög kvalitetskänsla men vi känner att en datormus i tusenkronors-klassen inte ska överskuggas av några tveksamheter så som tumknappars udda placering. Därför når inte MX Master hela vägen fram till en utmärkelse i Svenska musguiden.

+ Scrollhjulet
+ Utmärkt mjukvara med smarta funktioner
+ Kan anslutas till flera enheter
+ Bra trådlös räckvidd

– Dumt placerade tumknappar
– Styv USB-kabel
– Saknar laddningsstation

Cirkapris vid publiceringsdatum: 995 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

 

Testades 2015-05-27

Zowie EC2-A Omdöme sedan: 2015-05-27
zowie_ec2-a_2 Zowie EC2-A är en gamingmus av hög rang som lever upp till kraven även hos de mest kräsna spelarna med hög byggkvalitet och en utmärkt optisk sensor som levererar följsamma rörelser och exakthet utan inbyggd acceleration.

Samtliga knappar på EC2-A har en taktil känsla även och slaglängden på tumknapparna är något lång och svampig så är det mer en fråga om personlig preferens.

Att Zowie väljer att inte leverera något program för sina möss är något som är både på gott och ont. Perfekt för de användare som bara söker en gamingmus utan något “lull lull” som måste installeras medan de lämnar de användare som vill kunna finjustera sina inställningar.

Så är du en högerhänt spelare med små till mellanstora händer på jakt efter en ny gamingmus så kan vi varmt rekommendera Zowie EC2-A.

+ Utmärkt optisk sensor
+ Hög byggkvalitet
+ Taktila knappar
+ Bra scrollhjul
+ Bra glidytor (medföljer även extra)

– Inga nämnvärda

Cirkapris vid publiceringsdatum: 590 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Zowie FK1 Omdöme sedan: 2015-05-27
zowie_fk1_2 Zowie är verkligen inne på rätt spår med sina gamingmöss och FK1 är inte helt och hållet ett undantag. FK1 har en hög kvalitetskänsla med taktila knappar och en utmärkt sensor som levererar en följsam upplevelse av direktkontakt utan någon acceleration. Dock så faller FK1 på sitt scrollhjul, det är inte acceptabelt med ett scrollhjul som kontinuerligt missar att registrera steg.

Zowie skiljer sig från många andra tillverkare genom att inte leverera något program för sina möss vilket är något som är både på gott och ont. Perfekt för de användare som bara söker en gamingmus utan något “lull lull” som måste installeras medan de lämnar de användare som vill kunna finjustera sina inställningar.

Vi ser Zowie FK1 som överlag en bra gamingmus men som tyvärr faller på det som kan tyckas vara en liten detalj, scrollhjulet. Men för en gamingmus i den här prisklassen så godtas inga problem om man ska få en utmärkelse.

+ Utmärkt sensor
+ Bra glidytor (medföljer även extra)
+ Taktila knappar
+ Solid konstruktion

– Dåligt scrollhjul

Cirkapris vid publiceringsdatum: 549 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Testades 2015-05-07

Turtle Beach Grip 500 Omdöme sedan: 2015-05-07
turtle_beach_grip_500_2 Turtle Beach har verkligen lyckats tillverka en lasermus som levererar komfort och prestanda i högsta klass då den andas kvalitet den helt enkelt känns bra att greppa. Grip 500 använder vad som i vårt tycke är en av de bästa lasersensorerna på marknaden och har taktila knappar som ger försäkrande klick. Scrollhjulet är ett av de bästa vi någonsin använt då det har ett jämnt och fint motstånd med tydliga steg och bra grepp.

Det enda som vi kan se som negativt med Grip 500 är den tråkiga programvaran som skulle kunna förbättras samt de begränsade möjligheterna att justera belysningen. Fulla inställningsmöjligheter för belysning är något som kan ses som standard i dag när det gäller gamingmöss i denna prisklassen men för dig som söker en lasermus som håller hög byggkvalitet och prestanda så kan vi varmt rekommendera Turtle Beach Grip 500.

+ Bra välbeprövad sensor
+ Taktila knappar
+ Scrollhjulet
+ Bra grepp

– Mjukvaran kan bli bättre
– Belysningen saknar inställningsmöjligheter

Cirkapris vid publiceringsdatum: 699 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Testades 2015-04-28

Attitude One Rapira Elite Omdöme sedan: 2015-04-28
a1_rapira_elite_3 Rapira Elite använder sig av en välbeprövad sensor som fungerar bra och som många inbitna laserspelare använder än idag men det går inte bara att stoppa in en beprövad sensor i en gamingmus och förvänta sig mirakel. Rapira Elite överskuggas av en del designmissar och byggkvalitetsproblem så som för litet mellanrum mellan musknapp 1 och 2 samt ett icke konstant motstånd i scrollhjulet som dessutom är ganska halt och har otydliga steg, vilket inte ger något högt kvalitetsintryck.

Vi uppskattar tillverkarens mjukvara då den är intuitiv och användarvänlig men trots det och en konkurenskraftig prissättning så räcker det inte för en utmärkelse i svenska musguiden.

+ Bra sensor
+ Bra glidytor (medföljer även extra)
+ Programvaran

– Musknapp 1 och 2 fastnar i varandra
– Scrollhjulet

Cirkapris vid publiceringsdatum: 395 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

Attitude One Rapira One Omdöme sedan: 2015-04-28
a1_rapira_one_3 Rapira One må ha en en attraktiv prissättning och bra glid men det är ungefär där allt det goda om denna gamingmus slutar. Likt sitt syskon i Rapira serien så lider Rapira One av bygg- och kvalitetsproblem så som okonsekvent motsånd i scrollhjulet med otydliga steg och hal greppyta följt av musknapp 1 och 2 som tenderar att fastna i varandra vilket inte ger något högre kvalitetsintryck. Rapira One använder en enklare typ av optiskt sensor från Avago som får problem med följsamhet vid högre CPI-nivåer och det känns som att den sporadiskt accelererar.

Även om programvaran för Rapira One är användarvänlig så har den bantats rejält i jämförelse med sitt syskon i Rapira serien så är den i princip överflödig och tyvärr är de negativa aspekterna av Rapira One fler än de positiva och musen förtjänar därför inte någon utmärkelse i vårt test.

+ Priset
+ Bra glidytor (medföljer även extra)

– Dålig följsamhet vid högre CPI-nivåer
– Musknapp 1 och 2 fastnar i varandra
– Scrollhjulet

Cirkapris vid publiceringsdatum: 295 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Testades 2015-04-18

Steelseries Sensei Wireless Omdöme sedan: 2015-04-18
steelseries_sensei_wireless_2 Steelseries Sensei Wireless är en trådlös gamingmus som kan leva upp till just namnet gaming. Det är inte många trådlösa möss på marknaden som klarar det men Steelseries har valt en av deras mest populära modeller och gjort den trådlös med bra resultat. Med taktila knappar, följsam sensor utan märkbar acceleration och bra grepp så ger Sensei Wireless ett högt kvalitetsintryck. Dock så kommer högpresterande trådlöshet med ett högt pris. Sensei Wireless kostar nästa tre gånger så mycket som en trådad gamingmus med motsvarande prestanda och det kan vara en faktor som avskräcker från köp men vi anser att den trådlösa prestandan hos Sensei Wireless i kombination med smarta funktioner gör den värd att rekommendera.

+ Bra sensor
+ Ambidextriös
+ Trådlös frihet som klarar av gaming

– Priset
– Icke användarvänliga CPI-reglage i mjukvaran

Cirkapris vid publiceringsdatum: 1 400 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Testades 2015-04-01

 

Gamdias Apollo Omdöme sedan 2015-04-01
gamdias_apollo_1 Gamdias Apollo är en liten gamingmus som med potential som kompetent spelmus men som faller på designmissar och överdesignad programvara. Den optiska sensorn i Apollo är riktigt bra och står pall för hastiga rörelser och levererar följsamma rörelser utan märkbar acceleration. Men bara bra prestanda räcker inte för att få någon utmärkelse utan vi lägger lika stor vikt vid byggkvalitet. Det som skulle kunna varit ett bra alternativ för användare med små händer blir istället en dyr mus med kvalitetsbrister så som knastrande scrollhjul och ett förlängningsstycke som skrapar i musmattan. Det i kombination med en överdesignad programvara gör tyvärr Gamdias Apollo till en mus vi inte kan rekommendera.

+ Ambidextriös
+ Bra sensor
+ Taktila knappar

– Förlängningsstycket skrapar i musmattan
– Scrollhjulet knastrar
– Icke användarvänlig programvara

Cirkapris vid publiceringsdatum: 349 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu:)

 

Gamdias Erebos Laser Omdöme sedan 2015-04-01
gamdias_erebos_7 Det finns en del ljusa punkter hos Erebos som möjligheten att kunna anpassa sidorna till den form som användaren föredrar och en följsam sensor men tyvärr överskuggas de av plastig och kantig känsliga som tillsammans med svampiga och icke responsiva knappar sänker musen. En gamingmus för nästan 600 kr ska inte ha ett scrollhjul som glappar mellan de knappt tydliga stegen. Gamdias Erebos är ett typexempel på en överdesignad gamingmus som inte lever upp till några högre kvalitetskrav.

+ Anpassningsbara sidor
+ Justerbar vikt
+ Följsam sensor
+ Ambidextriös

– Plastig och vass design
– Svampiga knappar
– Scrollhjulet glappar och har otydliga steg
– överdesignad mjukvara

Cirkapris vid publiceringsdatum: 629 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu:)

Gamdias Ourea Laser Omdöme sedan 2015-04-01
gamdias_ourea_2 Konkurensen är hård bland sparsamt utrustade möss och Ourea har tyvärr inte riktigt det som krävs för att vinna någon utmärkelse i vårt test. De positiva egenskaperna så som en ambidextriös design, ett scrollhjul av hög kvalitet och en följsam sensor räcker tyvärr inte och Ourea överskuggas av svampiga sidoknappar och en mjukvara som kan göra vem som helst tunnhårig. Då det finns bättre möss i samma prisklass så kan vi tyvärr inte rekommendera Gamdias Ourea.

+ Ambidextriös
+ Bra scrollhjul
+ Bra sensor
+ Justerbar vikt

– Vassa och icke responsiva sidoknappar
– Icke användarvänlig programvara

Cirkapris vid publiceringsdatum: 389 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu:)

Gamdias Zeus eSport edition Omdöme sedan 2015-04-01
gamdias_zeus_2 Gamdias Zeus eSport edition är en kompetent gamingmus som inte riktigt kan tävla med de bästa i klassen. Trots sin futuristiska design har den bra kvalitetskänsla när vi greppar musen men att vi kan anpassa den i bredd är ett plus i kanten. Men som en mus i premiumklassen så tolereras inte några nämnvärda brister. Faktorer som svåråtkomliga sidorknappar, låg kvalitet på viktanordning och att det inte går att ändra färg på logotypen är inte acceptabelt på en mus för ett premiumpris. Likt alla andra möss från Gamdias så använder Zeus programvaran Hera som är svår att använda och överdesignad. Det gör tyvärr att positiva aspekter så som en bra sensor, taktila knappar och ett bra scrollhjul hamnar i skuggan och vi kan inte rekommendera Zeus eSport edition som en bra mus för sitt pris.

+ Bra sensor
+ Taktila knappar
+ Bra scrollhjul
+ Anpassningsbar bredd

– Några sidoknappar är svåråtkomliga
– Icke användarvänlig programvara
– Låg kvalitet på viktanordningen
– Går inte att justera färg på logotypen
– Priset

Cirkapris vid publiceringsdatum: 790 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu:)

 

 

Testades 2015-02-27

Ozone Argon Ocelote World Omdöme sedan 2015-02-27
ozone_argon_ocelote_2 Ozone Argon Ocelote World är en lyckad gamingmus sett ur prestandaperspektiv med en bra sensor som inte uppvisar någon acceleration eller läsproblem på de underlag vi testat. Men det krävs mer än en bra sensor och Omron-brytare för att skapa en bra gamingmus. Argon Ocelote blir tyvärr hal vid långa spelsessioner och vi upplever att vi helt enkelt måste ta omtag flertalet gånger vid spelande vilket är ganska enerverande och som inte det vore nog så dras musens kvalitetskänsla ner av klonkade ljud från scrollhjulet och luckan som håller vikterna.

+ Bra sensor
+ Bra huvudknappar
+ Enkelt mjukvara

– Dåligt grepp vid långa spelsessioner
– Klonkande ljud från scroll och viktlucka

Cirkapris vid publiceringsdatum: 599 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu:)

 

 

Testades 2015-02-20

Mad Catz R.A.T TE Omdöme sedan 2015-02-20
mad_catz_rat_te_2 Mad Catz R.A.T TE är en lätt gamingmus för finger-och klogreppande användare och med Mad Catz synnerligen speciella design så känns det som att R.A.T TE blir ett fall av hata eller älska. Vi får tyvärr inte någon övertygande kvalitetskänsla när vi testar R.A.T TE och även om tanken att kunna förlänga musen för att passa alla handstorlekar är god så känns det som en miss från Mad Catz att musen är för lätt i fronten och därmed stegrar och tappar kontakten med musmattan. Om vi ser till priset och vad användaren får för pengarna så finns det bättre alternativ på marknaden just nu.

+ Bra knappar
+ Precis sensor
– Priset
– Stegrar lätt när man justerar storleken
– Omständig installation av mjukvara

Cirkapris vid publiceringsdatum: 699 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Mad Catz MMO TE Omdöme sedan 2015-02-20
mad_catz_mmo_te_2 Mad Catz MMO TE var vid första anblick en kvalificerad konkurrent till andra MMO-inriktade möss men efter våra tester så faller den på sina knappar då de inte har en jämn resistans och taktil känsla. Utbudet av knappar är mer än tillräckligt för vilket MMO-spel som helst men får oss går kvalitet framför kvantitet och likt andra möss i TE seiren är musen för lätt för att kunna justeras i storlek vilket gör att den stegrar i framkant och tappar kontakten med musmattan. Det i kombination med pris och en onödigt krånglig procedur för att installera mjukvaran jämfört med andra tillverkare gör att det finns bättre alternativ på marknaden.

+ Precis sensor

– Ojämnt motstånd i flera knappar
– Krånglig installation
-Stegrar lätt när man justerar storleken
– Priset

Cirkapris vid publiceringsdatum: 749 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

 

Testades 2015-02-13

Corsair Sabre Optical RGB Omdöme sedan: 2015-02-13
corsair_sabre_1 Corsair Sabre Optical RGB är överlag en bra gamingmus som ger oss en bra och solid kvalitetskänsla. Sensorn presterar riktigt bra även om det är en aning annorlunda upplevelse när sensorn placeras längre bak. Sabre har inga problem att hantera hastiga rörelser och det finns ingen märkbar acceleration. Corsair har lyckats bygga en stabil design som passar högerhänta personer med lite mindre handstorlek men tyvärr överskuggas den här musen av mjukvaran och särkilt belysningsdelen. Det ska inte vara så invecklat att kunna anpassa sin gamingmus efter sin övriga utrustning, speciellt inte om det är en av musens mest framträdande säljpunkter.

+ Bra sensor
+ Bra byggkvalitet

– Mjukvaran
– Belysningen
– Gula texten

Cirkapris vid publiceringsdatum: 649 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Testades 2015-02-07

Func MS-2 Omdöme sedan: 2015-02-07
func_ms2_1 Func MS-2 är överlag en bra mus med en bra optisk sensor som klarar av intensiva spelsessioner galant och högkvalitativa knappar men tyvärr så får vi inte någon kvalitetskänsla av musen då det är något som skramlar på insidan. Byggkvalitet är något som vi på NordicHardware tar på allvar och det sänker tyvärr helhetsintrycket av MS-2, vilket är synd då den i övrigt har god potential som gamingmus.

+ Bra sensor
+ Högkvalitativa knappar

– Ingen mjukvara tillgänglig
– Något skramlar på insidan

Cirkapris vid publiceringsdatum: 399 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Mionix Avior 7000 Omdöme sedan: 2015-02-07
mionix_avior_7000_1 Mionix Avior imponerar på oss som den bästa ambidextriösa musen i svenska musguiden just nu. Med en bra sensor utan märkbar acceleration, responsiva knappar med bra taktil känsla och hög kvalitet så har Mionix lyckats att leverera en mus som passar både höger- och vänsterhänta personer som ställer höga kvalitetskrav på sin gamingmus.

+ Ambidextriös
+ Bra sensor
+ Kvalitetsknappar

– Platt och tråkig programvara
– Saknar indikator för vald DPI-nivå

Cirkapris vid publiceringsdatum: 499 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Testades 2015-01-30

Logitech G402 Hyperion Fury Omdöme sedan: 2015-01-30
logitech_g402_1 Vi gillar att Logitech lägger fokus på bra sensorer och prestanda istället för tusentals DPI och G402 Hyperion Fury är en bra FPS-mus som uppfyller de krav en den alldagliga spelaren ställer på sin datormus. G402 fungerar givetvis även bra till andra typer av spel men det märks att Logitech har lagt FPS-titlar i fokus för denna modellen med en riktigt grym sensor och sköna taktila knappar. Tyvärr får vi inte den där känslan av total kontroll och kvalitet då plastiga och ihåliga ljud uppstår när man sätter ner musen samt rullar på scrollen vilket är synd på sådan i övrigt riktigt bra gamingmus.

+ Bra sensor
+ Taktila knappar

– Plastig känsla
– Plastiga ljud

Cirkapris vid publiceringsdatum: 549 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

Testades 2015-01-23

Steelseries Rival Omdöme sedan: 2015-01-23
steelseries_rival_1 Det är ingen tvekan om att Steelseries Rival är en mycket kompetent gamingmus. Musen har ett riktigt bra grepp för total kontroll kombinerat med en precis sensor och nyutvecklade brytare. Den gör Rival till en mus som klarar intensiva FPS-spel likaväl som en arbetsdag på kontoret. De få negativa punkterna vi fann rår inte på de positiva så hatten av för Steelerseries Rival.

+ Fantastiskt grepp
+ Följsam och precis sensor
+ Högkvalitativa knappar och brytare

– Krångliga CPI-reglage i mjukvaran

Cirkapris vid publiceringsdatum: 449 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Func MS-3 Omdöme sedan: 2015-01-23
func_ms3_1 Func MS-3 är musen för dig som gillar större datormöss och som spelar med palm grip. MS-3 har en avslappnad ergonomisk design som ger stöd för handens alla fingrar och är anpassad för användare med mellanstora till stora händer. Dock så blir vi besvikna på tumknappen som sitter väldigt löst och glappar och att det inte går att justera färg på indikatorn för DPI-nivå.

+ Avslappnad ergonomisk design
+ Bra sensor
+ Skön scroll

– Tumknapp 4 och 5 glappar
– Styv USB-kabel
– Går inte att ändra färg på indikatorn för DPI-nivå

Cirkapris vid publiceringsdatum: 490 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: ) Product price

 

Razer Deathadder 2013 Omdöme sedan: 2015-01-23
razer_deathadder2013_1 Razer Deathadder 2013 är en bra gamingmus för FPS-spelaren med en precis sensor och taktila knappar. Dock hade vi gärna sett en dedikerad DPI-knapp och möjlighet att ändra färg på belysningen. Trots priset så får vi inte den här riktiga kvalitetskänslan från Deathadder. Musen är ganska lätt för sin storlek och den känns lite plastig.

+Bra precision i sensorn
+ Bra grepp
+ Mjuk USB-kabel

– Inställningen för lift off distance är verkningslös
– Programvaran kräver registrering
– Priset

Cirkapris vid publiceringsdatum: 579 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: ) Product price

 

Logitech G602 Omdöme sedan: 2015-01-23
logitech_g602_1 Logitech G602 känns som en medelmåttig trådlös mus som funkar bra till det vardagliga användandet och till den lite mer avslappnade spelaren som spelar RTS- och MOBA-spel då G602 erbjuder många lättillgängliga extraknappar. Men tyvärr hänger inte riktigt musen med de trådade alternativen när det kommer till intensiteten i FPS-spel där det handlar om millisekunder. Inget är så individuellt som form och design men vi tycker Logitech har lyckats med ergonomin trots att G602 är ganska tung.

+ Trådlös
+ Gott om extraknappar med bra respons
+ Prestanda- och vanligt läge för att spara ström

– Scrollhjulet
– DPI-upp knappens placering

Cirkapris vid publiceringsdatum: 649 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Mionix Naos 8200 Omdöme sedan: 2015-01-23
mionix_naos8200_1 Mionix Naos 8200 är en lasermus som lämnar en del att önska. Det är så synd att en mus som ligger så bra i handen faller på sensorn och inte kan leverera ärliga rörelser. Naos 8200 lämpar sig därför bättre för vardagligt användande och långsammare spel.

+ Bra grepp
+ Bra scroll
+ Mjuk USB-kabel

– Priset
– Negativ acceleration
– Läsproblem vid snabba förflyttningar
– Problem att uppdatera musens programvara
– Begränsade inställningar för belysningen

Cirkapris vid publiceringsdatum: 699 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Gamdias Demeter Omdöme sedan: 2015-01-23
gamdias_demeter_1 Gamdias Demeter är ingen mus som kan konkurrera med det högre segmentet, den saknar en kvalitets sensor och designen må vara ambidextriös men knapparnas placering är inte genomtänkt. Det som vi ser som positivt med Demeter är den mjuka USB-kabeln och priset men det väger tyvärr inte upp musens övriga brister så som den otroligt röriga programvaran.

+ Ambidextriös
+ Priset
+ Mjuk USB-kabel

– Dålig sensor
– Vassa tumknappar
– Alla knappar har olika resistans
– Dåligt grepp
– Dålig programvara

Cirkapris vid publiceringsdatum: 199 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Razer Naga 2014 Omdöme sedan: 2015-01-23
razer_naga2014_1 Med 19 knappar till förfogande så är möjligheterna oändliga i just de spel som musen är avsedd för. I andra spel så presterar Naga 2014 bra men känns lite klumpig och med tanke på prislappen så är inte den här musen avsedd för den vardagliga användaren eller FPS-spelaren, men den gör verkligen det den ska och är tillverkad för. Idag finns det mer mångsidiga versioner av just Naga-modellen men det gör inte Naga 2014 till ett dåligt köp utan snarare tvärtom. Så om du är sugen på att testa en trådbunden MMO-mus så är Naga 2014 ett bra köp.

+ Bra sensor
+ Alla knappar är av hög kvalitet
+ Bra grepp

– Programvara kräver registrering
– Svårt att nå vissa knappar

Cirkapris: 590 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Asus Strix Claw Omdöme sedan: 2015-01-23
asus_strix_claw1 Asus Strix Claw är en mus som kan tillfredsställa en FPS-gamer utan problem. Sensorn är följsam, responsiv, klarar hastiga rörelser men framförallt befriad från acceleration. Knappar och scroll känns kvalitativa och har en taktil känsla. Strix Claw är lite för dyr för att kunna motivera som en mus för enbart vardagligt användande men om du är på jakt efter en FPS-mus i den högre klassen så kan detta vara valet för dig.

+ Bra sensor
+ Bra scroll och knappar
+ Bra glid
+ Enkel programvara

– Priset
– Lite hal
– Svåråtkomliga DPI-knappar
– Känns lite plastig

Cirkapris vid publiceringsdatum: 599 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Tesoro Shrike Omdöme sedan: 2015-01-23
tesoro_shrike_1 Tesoro Shrike verkade vara en lovande mus, vi lade omgående märke till den mjuka USB-kabeln och möjligheten till att viktanpassa den, men Shrike lider av många brister så som positiv acceleration, icke responsiva knappar och har tyvärr ingen möjlighet att justera några andra inställningar än att konfigurera dina knappar. Tesoro Shrike är en budgetmus för en dyr peng.

+ Kan justera vikten
+ Mjuk USB-kabel

– Positiv acceleration
– Dåliga knappar
– Mycket begränsade inställningsmöjligheter

Cirkapris vid publiceringsdatum: 590 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

 

Ozone Neon Omdöme sedan: 2015-01-23
ozone_neon_1 Neon överraskar oss med en riktigt bra sensor som är responsiv, läser bra och inte lider av acceleration. Neon är ett bra alternativ för dig eller kanske snarare er som söker en ambidextriös gamingmus som passar flera användare och musgrepp till ett bra pris.

+ Ambidextriös
+ Bra sensor
+ Bra grepp

– Scrollhjulet
– Något styv kabel

Cirkapris vid publiceringsdatum: 399 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price )

Subscribe
Notifiera vid
54 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jonathan Johansson
9 Årtal sedan

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
9 Årtal sedan

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
9 Årtal sedan

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
9 Årtal sedan

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
9 Årtal sedan

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
9 Årtal sedan

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
9 Årtal sedan

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som “hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
9 Årtal sedan

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Nicklas Nylén
9 Årtal sedan

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
EldVarg
9 Årtal sedan

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
9 Årtal sedan

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

9 Årtal sedan

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Spfere
9 Årtal sedan

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
9 Årtal sedan

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
9 Årtal sedan

När ska ni testa Roccat mössen?

Demz
9 Årtal sedan

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
godis e gott
9 Årtal sedan

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
godis e gott
9 Årtal sedan

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

johnjensen
9 Årtal sedan

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Johan_
9 Årtal sedan

“Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Hassan Shah
9 Årtal sedan

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Phili
9 Årtal sedan

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
8 Årtal sedan

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
8 Årtal sedan

Japp det “svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Rogerlito
8 Årtal sedan

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

Philip
8 Årtal sedan

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Johannes
8 Årtal sedan

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
8 Årtal sedan

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Gascogne
8 Årtal sedan

Jo det vore skönt att slippa sladden om möjligt.

Testade dess storebror så att säga – Logitech MX Master och fann den alldeles för tung och den förde alldeles för mycket oljud via scrollhjulet som skakade i sidled när man förde musen i sidled.

Logitech MX Anywhere 2 testade jag bara lite snabbt i en butik och den kändes ganska lik Logitech G9x i storlek och känsla bortsett att det inte är en spelmus men det gör inget för min del.

Gascogne
8 Årtal sedan

Läste precis eran recension av Logitech G403 Prodigy Wireless, det skulle vara väldigt intressant och se hur den är jämfört med Logitech MX Anywhere 2.

Ni har med Logitech MX Anywhere i eran musguide, så då bör ni ha med dess lillebror med. 😉

Jesper
Jesper
8 Årtal sedan

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?