Testresultat: NHSB & PCMark7
Som vanligt så har vi testat Samsung 840 i vår vanliga SSD-testsvit men i den här miniartikeln så har vi valt ut fyra diagram. I vår stora guide så har alla diagram uppdaterats med resultaten från våra tester av Samsung 840. Så för att se alla testresultat, gå till Svenska SSD-Guiden. Där kan du också läsa mer ingående information om våra tester och vad de olika testerna fokuserar på för användningsområden.
Först ut så har vi vårt Game-test från vår egen svit med tester. Nordichardware storage benchmark är ett trace-baserat test som spelar upp ett förinspelat scenario. Resultatet är ett medelvärde baserat på hur mycket data som flyttas under testet delat med tiden som testet tar att köra. I just det här testet så har vi spelat in över fyra timmar med spelande i bland annat Diablo 3, Battlefield 3, Mass Effect 3 och Skyrim.
Game-testet består av mycket sekventiell läsning vid låg QD. Vi vet sedan tidigare att Samsungs MDX kontroller är mycket snabb på just läsning, även vid låg QD. Samsung 840 är inget undantag och presterar bra trots att det är en budgetenhet. Jämför man med Samsung 830 256GB så ligger 840 högre på grund av sin snabbare läshastighet. Vi gissar dock att detta kommer att ändras en aning när vi tittar på mer skrivintesiva test.
Vi går raskt vidare till vårt Office-test. Här har vi istället spela in flera dagars intensivt arbete med Microsofts Office program. Det handlar i första hand om Word 2010, PowerPoint 2010, Outlook 2010, Adobe Reader X och Mozilla Firefox.
Här är det ganska jämt mellan enheterna i mitten av skalan. Samsung 840 tappar en del i prestanda jämfört med de andra och får se sig slagen av de flesta mellanklassenheter och till och med en del high-end enheter i 128GB utförande (som generellt sätt har sämre skrivprestanda). Trots det så tycker vi ändå att Samsung 840 presterar ok. Den är snabbare än samtliga enheter som kör med asynkrona minnen.
Det sista testet i Nordichardware Storage Benchmark är vårt överlägset tyngsta och mest krävande test. Testet består av dataöverföringar på över 175 gigabyte. Scenariot är baserat på redigering av film med hjälp av Adobe Creative Suite CS4. Framförallt så är det After Effects, Premiere och Media Encoder. Detta test borde reflektera en tungt belastad arbetsstation.
Även här så ramlar 840 en bra bit ner i listan. Båda Samsung 830 modeller är snabbare än 840. Återigen så ser vi dock att Samsung 840 är snabbare än alla övriga budgetmodeller och enheter placerar sig någonstans mellan en 240GB Sandforce och en 120GB Sandforce.
I Pcmark så är det återigen mycket små marginaler som skiljer enheterna åt. Samsung 840 hamnar i diagrammets undre halva.
Av ren nyfikenhet när det nämns i denna artikel “biljoner minnesceller” menas då vårt system (det långa) som inkluderar miljard eller det korta systemet som de flesta engelsk språkliga länder kör där miljard är direkt översatt till biljon (se länk nedan som förklarar de båda systemen) eller är det verkligen så många minnesceller i ett NAND minne?
Länk: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=C-52AI_ojyQ
Det långa systemet ska användas då miljon är den första enheten och biljon är den andra enheten. Detta eftersom jon är samma som atom och därför borde tolkas som första.
Dessutom betyder Millenium tusen vilket innebär att det låna systemet bygger sig självt.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jon
Jag undrar varför det är så stor skillnad mellan denna och Pro versionen i garbage collection och TRIM delen?
Någon som kan förklara?
[quote name=”Sebbe”]Det långa systemet ska användas då miljon är den första enheten och biljon är den andra enheten. Detta eftersom jon är samma som atom och därför borde tolkas som första. Dessutom betyder Millenium tusen vilket innebär att det låna systemet bygger sig självt. http://sv.wikipedia.org/wiki/Jon%5B/quote%5D 😮 Jag tror att du har missförstått jag pratar inte om joner eller atomer överhuvudtaget vad du nu fick det ifrån ? Vad jag pratar om (och som “numberphile” beskriver i länken jag postade ovan) är att det finns två system för att beskriva stort antal; det långa systemet har miljon, miljard, biljon, biljard, osv.… Läs hela »
[quote name=”Question_Tech”][quote name=”Sebbe”]Det långa systemet ska användas då miljon är den första enheten och biljon är den andra enheten. Detta eftersom jon är samma som atom och därför borde tolkas som första. Dessutom betyder Millenium tusen vilket innebär att det låna systemet bygger sig självt. http://sv.wikipedia.org/wiki/Jon%5B/quote%5D 😮 Jag tror att du har missförstått jag pratar inte om joner eller atomer överhuvudtaget vad du nu fick det ifrån ? Vad jag pratar om (och som “numberphile” beskriver i länken jag postade ovan) är att det finns två system för att beskriva stort antal; det långa systemet har miljon, miljard, biljon, biljard,… Läs hela »
Hej alla. Question_Tech har givetvis rätt och det står fel i artikeln (ber om ursäkt för detta). Det ska givetvis vara en miljard, inte biljon. Detta är nu ändrat. Det handlar altså om 17 200 000 000 celler.
[quote name=”dj christian”]Jag undrar varför det är så stor skillnad mellan denna och Pro versionen i garbage collection och TRIM delen? Någon som kan förklara?[/quote] Det är en bra fråga faktiskt. Utan att veta med säkerhet, så har jag några teorier. Den första är att Samsung 840 250GB har extra overprovisioning jämfört med 840 PRO. 840 PRO har ungefär 6,8% som alla SSD har. 840 har ungefär 9%. Jag vet att den skillnaden inte är så stor, men när vi gör dessa tester så fyller vi enheten till absolut maximum och då gör varje lite gnutta med extra utrymme en… Läs hela »
[quote name=”Question_Tech”]… 😮 Jag tror att du har missförstått jag pratar inte om joner eller atomer överhuvudtaget vad du nu fick det ifrån ? Vad jag pratar om (och som “numberphile” beskriver i länken jag postade ovan) är att det finns två system för att beskriva stort antal; det långa systemet har miljon, miljard, biljon, biljard, osv. (Nordiska länder och europa) Det korta systemet har miljon, biljon, triljon osv (Engelsk språkiga länder)och att detta oftast översätts fel tex om man läser i en tidning från USA eller dylikt så står det 1 billion det betyder för oss 1 miljard alltså… Läs hela »
[quote name=”Sebbe”][quote name=”Question_Tech”] Jag såg filmen och det jag syftade på var att Biljon i långa systemet var 1 000 000^2. Då är miljon (1 000 000 ) dvs ensam. (Enligt gamla stavsättet så stavas det milion och atom på engelska heter ion. Dvs 1000 ensamma, eller 1000 nollor.[/quote] Ion är inte atom på engelska, ion är engelska stavningen av jon, det vill säga en atom som inte är elektriskt neutral då antalet elektroner i skalen är fler eller färre än antalet protoner i kärnan. Inte för att det är vidare relevant när det kommer till talsystem dock, men rätt… Läs hela »
[quote name=”-Tjalve-“][quote name=”dj christian”]Jag undrar varför det är så stor skillnad mellan denna och Pro versionen i garbage collection och TRIM delen? Någon som kan förklara?[/quote] Det är en bra fråga faktiskt. Utan att veta med säkerhet, så har jag några teorier. Den första är att Samsung 840 250GB har extra overprovisioning jämfört med 840 PRO. 840 PRO har ungefär 6,8% som alla SSD har. 840 har ungefär 9%. Jag vet att den skillnaden inte är så stor, men när vi gör dessa tester så fyller vi enheten till absolut maximum och då gör varje lite gnutta med extra utrymme… Läs hela »
[quote name=”dj christian”]Mycket tack för ett välformulerat svar! Du syftar på att den vanliga 840-modellen har TLC-minnen som bara klarar av 1000 skrivningar? Dock är det tvärtom enligt Swecs test av 256gb ssd-diskar. Där klarar sig Pro modellen bättre än den vanliga modellen när de använder Anvils Storage Utilities. Förmodligen skiljer sig det programmets tortyrtest mot ert men ändå intressant att benämna det iallafall.[/quote] Nu kan jag inte svara för exakt hur Swec har gjort sina tester och utan att veta det så är det omöjligt att ge en förklaring. Vi använder oss endast av sekventiell skrivning för att mäta… Läs hela »
[quote]Jo om du tillverkar ett flashminne med 17,2 miljarder celler så innebär det att man får 16 gigabyte med lagringskapacitet med SLC. Med MLC så får man 32 gigabyte och med TLC så får man 48 gigabyte. Detta trots att det är samma fysiska storlek och därmed samma tillverkningskostand.[/quote] Hmm hmm, 64 GB borde det väl bli med TLC isånafall? eller, nej, 16 Gbit (för 16 miljarder “celler” = 2 GB med SLC, 4 GB med MLC och 8 GB med TLC, eller tänker jag helt fel? Hurosomhelst har jag väldigt svårt se det blir 50% mer med TLC om… Läs hela »
[quote name=”Lagl0rden”]Hmm hmm, 64 GB borde det väl bli med TLC isånafall? eller, nej, 16 Gbit (för 16 miljarder “celler” = 2 GB med SLC, 4 GB med MLC och 8 GB med TLC, eller tänker jag helt fel? Hurosomhelst har jag väldigt svårt se det blir 50% mer med TLC om antalet “värden” man kan lagra ökar med 100% jämfört med MLC…[/quote] fysiskt 16Gbit = 2 gigabyte SLC = 4 gigabyte MLC och 6 gigabyte TLC. Anledningen är att man behöver dubbelt så många refferensvärden för att få ytterligare en bit. Ökningen från 1bit till 2 bitar är således… Läs hela »