Sveriges mest djupdykande test av tangentbord – Vi hjälper Dig att förstå tangentbord och vilket just Du bör välja.
Här hittar du de tangentbord som vi på NordicHardware rekommenderar. Alla våra rekommenderade tangentbord är kategoriserade efter formfaktor. För att ta reda på vilket som passar just Dig. Klicka på ett tangentbord för att läsa en kort summering om vad som gör just den modellen speciell i den stora djungeln av olika alternativ.
Rekommendationer – Fullstor layout
Be the first to leave a review.
Varmilo MA105C prickar nästintill alla rätt när de inte bara levererar ett tangentbord, utan faktiskt en upplevelse. Inga detaljer är bortglömda och allt från typsnitt, val av material, tillbehör och motiv är väl uttänkt.
Tangentbordet är dock inte felfritt, vi hade gärna sett programmerbarhet, extra portar eller varför inte ett metallchassi för att göra byggkvaliteten komplett. Det påverkar dock inte vårt helhetsintryck, så om du är ute efter ett kompakt, högkvalitativt och välfungerande tangentbord så är MA105C för dig.
I vårt test av MA105C så känner vi faktiskt att den linjära känslan i Sakura Pink-brytaren är överlägsen känslan i den motsvarande Cherry MX Red-brytaren. Det gör Sakura Pink till vår nya favoritbrytare för spel som kräver mycket dubbeltryck, till exempel World of Warcraft. Vi rekommenderar därför Varmilo MA105C varmt till dig som är ute efter en ny linjär brytarupplevelse och ett övertag över motståndet i främst MMO- och RTS-genren.
I skrivande stund har tangentbordet ännu inte lanserats, men Varmilo säger att det ska finnas tillgängligt mot början av April. Cirkapriset kommer att landa runt 1700-1800kr, och till det priset tycker vi att det sopar banan med motståndet.
Be the first to leave a review.
Originalet, Topre Corporations egna Realforce-serie som riktar in sig på konsumentmarknaden. Realforce 105UB är i mångas ögon inte det vackraste tangentbordet ute på marknaden, men med glimten i ögat så är det charmigt på sitt egna lilla vis. 105UB är en välbyggd pjäs, trots ett plastchassi, och det återspeglas i upplevelsen samt tyngden.
Utan några extrafunktioner så är Realforce 105UB tillverkat med endast ett mål i sikte, att göra sitt jobb och göra det bra. För oss är det lite av en underdrift, 105UB gör inte bara sitt jobb bra, tangentbordet tar skrivupplevelse till en helt ny höjd. Vi har aldrig tidigare stött på ett fullstort tangentbord som är mer bekvämt och tillfredsställande att skriva på. Realforce 105UB är ett helhetspaket som vi varmt kan rekommendera för Er som är villiga att öppna plånboken för att få den bästa skrivupplevelsen ute på marknaden.
Vi har väldigt svårt att rekommendera tangentbord med ett plastbygge när prislappen är närmre 3000 kronor, det måste verkligen till något speciellt för att rättfärdiga det. Realforce 105UB är speciellt.
Rekommendationer – Tenkeyless (TKL)
Be the first to leave a review.
Varmilo gör det igen, ännu en modell där de prickar nästintill alla rätt till en bra prislapp. VA88M är ett väldigt ergonomiskt och skönt tangentbord med sin låga profil, tillverkaren har fulländat det med val av brytarlocksprofilen och går hela vägen med detaljerna för att öka användarupplevelsen.
Tillverkaren har lyckats att få ett plastbygge att kännas premium, där vi märker att inte en centimeter på insidan är i onödan – kompakt och bra. Varmilo har heller inte snålat in på materialval för brytarlock, de går för dyra och högkvalitativa alternativ vilket vi inte är bortskämda med på den Nordiska marknaden idag.
Fastän Varmilo VA88M är ett av de bästa TKL-tangentborden på vår marknad idag, så är det kanske inte rätt val för Dig som behöver programmerbarhet och Makro-möjligheter. Om Du istället är på jakt efter ett tangentbord som håller hög klass vad gäller bygge och tangenter, en skön samt ergonomisk spel- och skriftupplevelse – ja, ett högkvalitativt tangentbord utan extrafunktioner helt enkelt, så är Varmilo VA88M helt klart för dig. Efter dagens test så sätter Varmilo en ny standard för mellansegmentet när det gäller helhetsintryck, och vi kan varmt rekommendera det i den Svenska tangentbordsguiden.
Be the first to leave a review.
Steelseries Apex Pro är ett typexempel på en oslipad diamant. Bestyckad med marknadens lenaste brytare hade Apex Pro kunnat vara ett flaggskepp som sätter en ny standard för hela gamingvärlden. Riktigt där är inte Apex Pro men det finns goda tendenser som visar att Steelseries blir att räkna med ett tag framöver. Vi tänker inte minst på företagets öga för detaljer. Stabilisatorerna på tangentbordet är exempelvis smorda, en detalj som många tillverkare inte lägger en tanke på.
Vad saknar Apex Pro? Den behöver bland annat nå den nivå av byggkvalitet som flera tangentbord för halva prislappen kan erbjuda. Istället för solid byggkvalitet och dubbelskjutna keycaps, får vi en OLED-skärm med begränsad funktionalitet. Apex Pro har den lenaste brytaren på marknaden men ett stort antal tangenter på samma tangentbord använder en annan sämre brytare. Vi hade gärna sett ett större fokus på känsla och kvalitet.
Steelseries Apex Pro står ändå ut som det bästa gamingtangentbordet just nu. Det är tack vare den kontaktlösa brytaren OmniPoint och det gör att vi kan rekommendera Steelseries Apex Pro till våra läsare.
Rekommendationer – 60-75%
Be the first to leave a review.
Var ska vi börja? Vortex Pok3r Limited Edition är ett väldigt sällsynt fall, där vi faktiskt får leta efter brister med ljus och lykta. Pok3r LE är utan överdrift en tung pansarvagn, det kan vara ett av de bäst byggda tangentborden direkt ur fabrik. Ingen detalj är bortglömd och Vortex val av komponenter rättfärdigar priset.
Med kraftfulla programmeringsmöjligheter, smart funktionslager och byggkvalité som utstrålar premium kan vi med gott samvete rekommendera Vortex Pok3r LE till de som är villiga att betala vad det smakar. Pok3r LE är inte ett billigt tangentbord, och formfaktorn är definitivt inte för alla, men för De som vill ha bland det bästa på dagens marknad i ett kompakt, ergonomiskt och exceptionellt robust format så behöver Ni inte leta längre än Vortex Pok3r LE.
Vortex Pok3r LE är dock inte utan brister, om än små. Det enda vi har att anmärka på gällande byggkvalité är valet att använda miniUSB över USB Typ-C för anslutningsporten, samt att vårt exemplar med tiden utvecklade ett gnisslande ljud från stabilisatorerna. Stabilisatorerna var enkla att åtgärda och vi hittar inga rapporter från andra användare med liknande upplevelser, och miniUSB är en standard för anslutning i tangentbord. Summa summarum, tangentbordet är nästintill felfritt bortsett från ett par petitesser.
Be the first to leave a review.
Leopold, förstahandsvalet för koreanska Starcraft-proffs, har gjort sig kända för hög byggkvalitet, bra brytarlock i PBT och smarta format – de levererar på samtliga punkter i Leopold Fc660c. Tangentbordet håller hög klass rakt igenom, det märks att de har haft för avsikt att imponera på Topre med Fc660c. Trots ett plastchassi så har tillverkaren byggt tangentbordet till det yttersta sett till materialet.
Tangentkänslan i Leopold Fc660c skiljer sig från de andra Topre-tangentborden i dagens test, trots att samtliga tangentbord använder en Topre-brytare med samma aktiveringskraft. Brytaren känns snäppet mer taktil och aningen tyngre, vilket för oss är perfekt. Tangentbordsbrytare är ett väldigt subjektivt ämne, men för oss är brytaren i Leopold Fc660c helt oslagbar i dagsläget. Med sitt smarta format, sin ergonomisk formfaktor, solida bygge och sin oöverträffade skrivupplevelse så är Leopold Fc660c det bästa tangentbordet som vi hittills har testat i miniformatet.
Vi skrev hela dagens test på Leopold Fc660c, och med stor sannolikhet blir det mer innehåll från tangentbordet.
Be the first to leave a review.
Race 3, tillverkat av Vortex, har under en längre period varit på vår önskelista över test att göra. Det grundar sig i att Race 3 ofta är en rekommendation av entusiaster som ett instegstangentbord för de som önskar utforska lite mer annorlunda layouter. Efter dagens test kan vi se varför Race 3 förtjänar en plats på marknaden.
Layouten är välbetänkt och likt Leopold visar Vortex att de inte heller snålar på detaljerna. Keycapsen använder en dyr inskriftsmetod, en annorlunda profil och har en bra tjocklek. Även stabilisatorerna är smorda och lena. Sådana detaljer gör mycket för ett helhetsintryck av ett tangentbord i våra ögon.
Konstruktionen är simpel men robust enligt våra intryck. Dessvärre har vi ett defekt testexemplar som förhindrar oss från att kika på innanredet, men vi kan trots det stå bakom att Race 3 i grunden är ett bra tangentbord som är värt en närmre titt om layouten intresserar dig. Med de orden rekommenderar vi Vortex Race 3 i Svenska Tangentbordsguiden!
Be the first to leave a review.
I dagens test hamnade Vortex Vibe lite på bänken, det återspeglar däremot inte hur bra det här tangentbordet är. Vibe är bra, mycket bra, men samtidigt är det väldigt likt Race 3 i konstruktion och utförande. Det är inte negativt.
Precis som Race 3 så fyller Vibe ett tomrum på konsumentmarknaden som inte fylls av något annat tangentbord just nu, tack vare sin unika layout. Vortex erbjuder ett intressant tangentbord, paketerat i en aluminiumkonstruktion med en av de mest populära keycap-profilerna i SA Rad 3. Inskriften är inte den snyggaste i vårt tycke men den är stryktålig med sin färgsublimering. Tjockleken är på den tjockare sidan, ironiskt nog tjockare än metallchassits sidor.
När vi sitter och testar tangentbord i Svenska Tangentbordsguiden frågar vi oss ofta: hur är det här tangentbordet annorlunda mot alla andra hundratals alternativ därute just nu? Vi behövde inte leta länge med Vibe, det är annorlunda på ett bra sätt. Öga för detaljer, trevlig användarupplevelse och en smart layout är anledningen till att vi med gott samvete kan rekommendera Vortex Vibe idag.
Här nedanför hittar du information om alla de tangentbord vi har testat. Klicka på länken för respektive tangentbord för att komma till en sammanfattning av denna modell och sök på den modell eller tillverkare du letar efter.
Tangentbord | Testad | Formfaktor | Brytare | Brytarlock | Belysning | Betyg | Utmärkelser |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Steelseries Apex Pro TKL | 2019-12-18 | TKL | OmniPoint Hall effect | ABS | RGB | 8.5 | Rekommenderar |
PFU Happy Hacking Keyboard Professional 2 | 2019-11-11 | 60% | Topre 45cN | PBT | Nej | 7.7 | |
Leopold FC980m | 2019-07-11 | 1800 Kompakt | Cherry MX Red | PBT | Nej | 8.1 | |
Vortex Race 3 | 2019-07-11 | 75% | Cherry MX Brown | PBT | Nej | 8.2 | |
Vortex Vibe | 2019-07-11 | 78% | Cherry MX Brown | PBT | Nej | 8.1 | |
Cooler Master SK630 | 2019-04-16 | TKL | Cherry MX Low profile RGB Red | ABS | RGB | 5.4 | Kalkon |
Realforce 105UB | 2018-06-20 | Fullstort | Topre 45cN | PBT | Nej | 8.4 | Rekommenderar |
CM Storm Novatouch TKL | 2018-06-20 | TKL | Topre 45cN | ABS | Nej | 8 | |
Leopold Fc660c | 2018-06-20 | 65% | Topre 45cN | PBT | Nej | 8.8 | Rekommenderar |
Vortex Pok3r Limited Edition | 2018-05-08 | 60% | Cherry MX Brown | PBT | RGB | 9.2 | Rekommenderar |
Varmilo VA88M | 2018-04-23 | TKL | Cherry MX Clear | PBT | Ljusblå | 8.4 | Rekommenderar |
Filco Majestouch 2 NKR TKL | 2018-04-23 | TKL | Cherry MX Blue | ABS | Nej | 7.6 | |
Logitech G513 | 2018-04-11 | Fullstort | Romer-G Linear | ABS | RGB | 7.7 | |
Xtrfy K2-RGB | 2018-04-11 | Fullstort | Kailh Red | ABS | RGB | 7.6 | |
Razer BlackWidow Chroma V2 | 2018-04-11 | Fullstort | Razer Orange | ABS | RGB | 6.8 | |
Varmilo MA105C | 2018-03-27 | Fullstort | Varmilo Sakura Pink | PBT | Vit | 8.8 | Rekommenderar |
Corsair K68 RGB | 2018-03-07 | Fullstort | Cherry MX RGB Red | ABS | RGB | 7.3 | |
Varmilo VA109M RGB | 2018-11-30 | Fullstort | Cherry MX Nature White RGB | PBT | RGB | 7.6 | |
Razer Huntsman Elite | 2018-11-30 | Fullstort | Razer Opto-mechanical | ABS | RGB | 5.2 | |
Corsair K70 MK2 | 2018-11-30 | Fullstort | Cherry MX Silent Red RGB | ABS | RGB | 7.1 |
Do-It-Yöursjälv!
Idag finns det oändligt många tangentbord ute på marknaden. Marknaden är så pass saturerad att det inte skiljer mycket bland alternativen, och enligt oss står utvecklingen relativt stilla. Trots det, känner vi att vi saknar många funktioner, layouter, byggkvalitet med mera som vi tror hade passat oss bättre. Do-It-Yöursjälv är en serie där vi visar hur Du kan snickra ihop ett eget tangentbord – det är faktiskt väldigt enkelt. Vi visar Er vägen från detaljpill som brytarmodifiering, ända fram till slutmontering av ett eget tangentbord.
Del 1 – Brytarmodifiering
Do-It-Yöursjälv: Modifiera tangentbordsbrytare – Vi gör Ergo Clears
Del 2 – Konstruera ditt drömbord
https://www.nordichardware.se/moddning/do-it-yoursjalv-tangentbordsbygge-konstruera-ditt-drombord.html
Marknadsanalys
Här nedanför hittar du vår senaste analys av tangentbordsmarknaden som den ser ut idag, baserat på vad som finns att köpa i handeln och vad som finns att vänta längre fram. Vill du läsa våra äldre marknadsanalyser kan du expandera med pilen lite längre ner.
Marknadsanalys 2018-05-08
Dagens marknadsanalys skiljer sig inte mycket från vår senaste rapport, men vi har ett väldigt spännande testschema framför oss. Det vankas fler unika brytare i vår testbänk med fokus på skrift och kontorsanvändning – sedan har vi Computex runt hörnet.
Lugnet före stormen beskriver dagens marknadsanalys bra, det är mycket spännande som händer framöver!
Att tänka på när du ska köpa tangentbord
Nedan följer ett par punkter som vi tycker är viktiga för Dig som konsument att tänka på inför ditt tangentbordsköp. Vi har rangordnat dessa så att de punkter vi tycker är viktigast läses uppifrån och ned. Klicka på pilen bredvid texten för att se en mer utförlig förklaring.
Lär dig mer om ämnet!
Här nedanför hittar du informationsartiklar om allt som har med tangentbord att göra, information om allt ifrån olika tangentbordsbrytare och knepiga tangentbordstermer och allmänna tips för dig som är ute efter ett nyinköp.
Brytarguiden – Den ultimata ledstjärnan i tangentbordsdjungeln
Rengöringsguiden för tangentbord – Återuppliva din gamla trotjänare!
Terminologi
Testsystem och testmetodik
När vi får in ett tangentbord så ser vi först och främst över byggkvalitén, på lite olika sätt. Utöver just att konstruktionen är solid så lägger vi mycket fokus på brytarlock, då det är dessa som får ta mest stryk vid användning. Vi ser också över samtliga material som tillverkaren har valt att använda för tangentbordets komponenter och hur tangentbordet är sammansatt.
För att få en uppfattning för känslan i tangentbordet så använder vi tangentbordet i minst 8 timmar dagligen, under en lång period. Det gör vi dels för att få en så tydlig bild av hur tangentbordet presterar i olika scenarion, men också för att se om slitage sker. Vi använder det flera timmar i en kontorsmiljö för skrift, och hemma resterande tid till tangentbordsintensiva spelgenrer som exempelvis MMO och RTS.
Vi lägger inte alltför stor vikt på brytaren som används i vårt testexemplar, då tangentbord ofta säljs med flera brytarvarianter – med undantag om brytaren är unik till modellen. Den brytare som upplevs mest skön och bäst är väldigt subjektivt, så vi lägger ofta större fokus på hur andra komponenter påverkar känslan vid spel och skrift; främst brytarlock, monteringsplatta, material och liknande. När det gäller brytare så gör vi en övergripande klassificering kring vilken typ av användning en brytare lämpar sig bäst för; du kan fördjupa dig i tangentbordsbrytare med hjälp av vår brytarguide.
När vi har testkört tangentbordet i flera scenarion så kikar vi på extrafunktioner som exempelvis mjukvara, programmerbarhet, belysning och media- samt macrotangenter. Här lägger vi fokus på funktionalitet, utförande och drar jämförelser med konkurrerande tangentbord och deras implementeringar.
– Glad och kreativ kille som älskar choklad, e-sport, tangentbord och choklad. Jag spenderar merparten av min vakna tid med tangentbord vilket gör valet av rätt produkt extra viktigt.
När jag inte är upptagen med att äta choklad och tangentbord så smyger jag in lite musikproduktion och fightingspel.
– Emir Mulahalilovic, NordicHardware Tangentbordsexpert