Summering
Adata är en av de få mindre tillverkare som fortfarande är med och slåss på SSD-marknaden och under de senaste två åren så har man trappat upp släppen av nya enheter. Tidigare enheter från bolaget kändes mer som ett “måste” och något som inte tillförde marknaden något. På senare tid så har man istället aggressivt släppt nya enheter och man var bland annat först med att släppa en enhet med IMFT:s 3D-NAND (förutom Micron själva).
Entusiastenhet som inte övertygar
Enheten vi tittar på idag är en enhet som är Adatas första försök i en ny produkt-kategori. Det är dock lite oklart vilken kategori det är. Adata SX8000 är Adatas första M.2 enhet, första PCI-e enhet och första NVMe-enhet. Adata har använt sig av Silicion Motions SM2260 tillsammans med IMFT:s 3D-NAND för att ge oss en enhet som ska vara med och slåss bland giganterna Samsung, Intel och Toshiba. Resultatet är dock inte övertygande.
SX8000 har många likheter med Intels 600p. Man använder SMIs SM2260 och man använder IMFT:s 3D-NAND. Den stora skillnaden mellan dem är att Intel använder TLC, och Adata använder MLC. Teoretiskt sätt borde det betyda att SX8000 är betydligt dyrare och betydligt snabbare. I praktiken så är den dyrare, men inte särskilt mycket snabbare. SX8000 är utan tvekan Adatas snabbaste SSD någosin, men samtidigt inte i närheten av giganterna från Samsung och Toshiba. SX8000 närmaste konkurrenter är istället just Intel 600p och Kingstons HyperX Predator (som använder AHCI). Det placerar SX8000 i ett segment som är över SATA, men under de övriga.
Inkonsekvent prestanda
SX8000 är också en mycket inkonsekvent enhet som ibland kan leverera riktigt fin prestanda och ibland falla långt ner i SATA-träsket. Vi är rätt säkra på att detta beror på att Adata valt att implementera en SLC-cache på sin MLC-enhet. Med facit i hand så tror vi nog att det hade vart bättre om man inte gjort det utan endast kör MLC rakt igenom. I det läget så hade prestandan varit mer konsekvent och SX8000 hade piskat Intel 600p på allt.
Alternativt att man gått på Intel linje och använt TLC med SLC-cache. Vi önskar att SX8000 varit som en Intel 600p med möjligheten att skriva direkt till TLC när cachen är slut. Istället är SX8000 lite av allt möjligt och har svårt att hävda sig någonstans.
Istället är SX8000 lite av allt möjligt och har svårt att hävda sig någonstans
I dagsläget så är SX8000 prissatt något lägre än Samsung 960 Evo och betydligt lägre än RD400 och Kingston HyperX Predator, men ändå en bra bit över Intel 600p. Återigen så är vi besvikna över prestandan hos Silicon Motions senaste kontroller och IMFT:s 3D-NAND och vi hoppas att vi snart får möjlighet att testa en riktigt bra budget-PCIe enhet. Tyvärr är SX8000 inte den “sweet spot”-enheten vi hoppats på.
Be the first to leave a review.
Cirkapris
1 000 kronor (128 GB)
1 400 kronor (256 GB)
2 700 kronor (512 GB)
Lägst på Prisjakt.se
128 GB
256 GB
512 GB