Adata har släppt sin första M.2-SSD baserad på NVMe och PCI-Express. Vi har testat Adatas nya entusiastflaggskepp SX8000 som utmanar Samsung och Intel.

Den här artikeln är en del av Svenska SSD-guiden, världens största löpande test av SSD-enheter. Där hittar du alltid våra aktuella köprekommendationer, samt djupgående artiklar om allt du behöver veta om flashlagring.

Trots att vi här på NH har testat mängder av SSD-enheter från Adata, så är det ändå inte en av de större SSD-tillverkarna. Det känns som om Adata alltid varit lite för sent ute, lite för långsamma eller lite för dyra. Primärt så känns det som om Adata aldrig har haft något märkvärdigt med sina enheter. Ett tag kändes det rent av som att Adata var på väg att lämna SSD-marknaden för konsumenter. Man släppte egentligen inga nya enheter alls och den dåvarande toppmodellen (SP920) var egentligen en Crucial M550 men ett annat klistermärke på.

Utmanar Samsung och Intel

Men på senare tid tycks Adata har gjort ett litet ryck och försöker nu på allvar att vara med och slåss bland de stora drakarna. Adata SP550 var visserligen inte världens mest intressanta enhet, men det är en enhet som faktiskt hade något att tillföra och vi skulle vilja påstå att det fortfarande, tillsammans med Samsung 750 Evo, är den snabbaste lågbudget TLC-enheten på marknaden. Efter det så släppte Adata SU800 (test kommer på NHW inom kort) och nu kommer så deras senaste tillskott, Adata SX8000.

Det som gör SX8000 lite extra intressant är givetvis att den använder sig av PCIe och NVMe, vilket automatiskt tar den upp till det övre prestandasegmentet. Men det som gör det riktigt intressant är att den använder IMFT (Intel Micron Flash Technologies) MLC 3D-NAND. Vi har tidigare testat TLC-versionen av IMFT:s 3D-NAND i form av Intel Crucial MX300 och Intel 600p.

Det gick rykten om att Crucial skulle släppa en prestanda-SSD baserad på IMFT:s 3D-MLC under varumärket Ballistix. Det ryktas också att Crucial skrotade den idén eftersom minneskretsarna inte gav tillräckligt bra prestanda. Därför blir det här testet lite extra intressant eftersom det ger oss en möjlighet att titta närmare på IMFT:s 3D-NAND i MLC-utförande.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments