Testresultat: IOmeter
Vi börjar med att titta på enhetens teoretiska maxprestanda och för detta använder vi IOMeter. Tanken med dessa test är att se hur bra enheten presterar jämfört med de prestanda siffror som står i enheten specifikation. Observera att dessa tester inte är särskilt representativa för vanlig användning. Vi tycker dock ni bör ta en titt på sista diagrammet som visar slumpmässig läsprestanda vid QD1. Detta är något som mer och mer börjat dyka upp som ett bra sätt att mäta hur snabb en konsument-SSD är.
SX8000 ska klara av en läshastighet på över 2 000 megabyte per sekund (MB/s) men i vårt enklare lästest så är man inte ens i närheten av det. Precis som Intel 600p så är det snarare runt 1 500 MB/s som gäller. Inte så illa, men med tanke på att enheten “ska” klara 2 400 MB/s så är det lite lågt.
Även skrivprestanda är något lägre än vad vi hade hoppats. Vad mer som är märkligt är att att prestandan ser ut att bli bättre för varje test som körs. Resultaten här är baserat på medianen av tre olika testen. Det första var på 583, det andra på 672 och det sista på 710. Vi misstänker att Adatas märkliga SLC-cache implementation har något med detta att göra.
Återigen ett mycket märkligt resultat där Adata SX8000 presterar betydligt sämre än vad vi hade hoppats och förväntade oss. Till skillnad från skrivtestet så blev dock det här resultat bara sämre för varje test som kördes.
Slumpmässig skrivning ger dock bra ut och SX8000 ger ifrån sig riktigt fina 160 000 IOPS.
Om vi istället tittar på mer realistisk slumpmässig läsning vid låg QD så ser vi att SX8000 är bättre än Intel 600p men samtidigt sämre än alla andra NVMe enheter.
Slumpmässig skrivning vid låg QD sätter SX8000 över Intels 600p, men samtidigt i botten av de testade NVMe enheterna.
Här hade vi nog hoppats att SX8000 skulle mäkta med 10 000 IOPS. Av de NVMe enheterna vi testat så är det bara Intel 600p som inte fixar det. Nu har även SX8000 anslutit sig till den skaran.