Testresultat: Strömförbrukning
Strömförbrukning och effektivitet
I ett samarbete med Quarch Technology kommer NordicHardware i framtiden att kunna göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-e (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna. All ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn som i realtid kan granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.
Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden men också hur mycket energi en enhet drar totalt under ett test. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.
Strömförbrukning – vila
Första testet är till för att se hur hög effekt en SSD drar när den är i vila. Detta är det kanske absolut viktigaste av alla tester eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.
SX6000 Pro verkar sakna vissa strömsparfunktioner, då enheten drar betydligt mer än liknande enheter. Det bekräftas särskilt med tanke på att enheten saknar DRAM och därmed borde dra ännu mindre. Det här är definitivt något som Adata skulle behöva titta närmare på och kanske lösa i en senare firmware. Observera att enheten kan ha ASPM-stöd som gör att enheten drar mindre ström i en laptop. Då vårt testsystem är av desktop-variant är det möjligt att enheten drar mindre ström i andra scenarion. Trots det är den aktiva strömförbrukningen alldeles för hög.
Inga superresultat för någon av enheterna här. Vi hade nog hoppats på något bättre resultat från SX8200 Pro. Dugliga resultat från båda enheterna men det finns inget som kan rå på WDs Black 2018.
Även om SX8200 Pro levererar bra prestanda så gör den det med rätt hög strömförbrukning. Det var därför effektivitetstestet bara är “okej”. Det märkligaste är dock att SX6000 Pro inte drar mindre än vad den gör. SX6000 Pro använder bara fyra PCIe-Banor och saknar DRAM, vilket borde göra att den drar betydligt mindre ström än vad den gör.