Adata ångar på och släpper ytterligare två NVMe-enheter. En ny mellanklass-modell med ny kontroller och en ny toppmodell som på allvar utmanar Samsungs dominans.

Varning! Det har kommit fram att tillverkaren bytt ut komponenter i SX6000 Pro. Det betyder att den enhet du köper i butiken inte nödvändigtvis presterar på samma nivå som den vi testat. Buyer beware!

Adata har använt flera olika kontrollkretsar och olika typer av TLC-Nand i denna modell. Det gör att enheten vi testat kanske inte alls presterar som de SX8200 Pro som säljs i dagsläget.

Det har blivit mycket Adata enheter här på Nordichardware på senaste tiden. Det beror på att Adata släpper väldigt många nya enheter just nu. Vi får känslan att Adata testar allt de kan få tag i och sedan ser man vad som funkar och vad som inte funkar. Om vi nu ska vara helt ärliga, är det inte jättemånga Adata-enheter som har varit genuint bra. De flesta har varit för långsamma eller för dyra, eller båda. Ett problemet har varit att man inte haft tillgång till en egen kontroller. Det har gjort att man varit tvungen att köpa in en kontroller med tillhörande firmware från andra tillverkare. Det brukar oftast resultera ett samarbete med Silicon Motion eller Realtek och i vissa fall även med Marvell.

Precis som så många andra har företaget nu skiftat över fokus på PCIe och i nuläget har man fyra serier som använder kontrollerkretsar från tre olika tillverkare. 6000-serien kör med kontroller från Realtek, 7000/8000-serierna använder Silicon Motion och 9000-serien är baserad på Marvell. Det är mycket att hålla reda på och långt ifrån alla dessa har varit bra. Vi blev dock positivt överraskade när vi testade SX8200 då det visade sig vara en riktigt bra SSD till ett riktigt bra pris.

Idag ska vi titta närmare på ytterligare två enheter från Adata och dessa är SX8200 Pro och SX6000 Pro och som namnet avslöjar handlar det om PCIe NVMe-enheter. SX6000 Pro är en ny mellanklass-enhet baserad på en ny kontroller från Realtek. Denna enhet är primärt tänkt för de som vill ha något snabbare än SATA men ändå inte vill betala allt för mycket. SX8200 Pro ska däremot vara Adatas snabbaste SSD någonsin och Nordichardware är de första i hela Norden som får möjlighet att testa denna nya enhet.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments