PCIe 4.0 kommer nu också till mellanklass-segmentet. Kan det vara något? Adata lanserar Adata XPG Gammix S50 Lite och vi har testat för att kunna ge svar på frågan!

Adata är inte rädda att experimentera med konfigurationer av kontrollerkretsar och NAND-flash. Företaget har enheter under diverse namn som täcker alla segment på SSD-marknaden. En av de mer intressanta enheterna har fått det lyxiga namnet Adata XPG Gammix S50 Lite och det är just den vi tittar på idag. Det som gör den lite extra intressant är att den är en av de första enheterna på marknaden som är baserad på Silicon Motions SM2267-kontroller. Det är SMIs första kontroller med stöd för PCIe 4.0. Den är dock inte tänkt som något prestandamonster som ska slåss med Samsungs 980 Pro eller WDs SN850. Istället är det en mellanklasskontroller som ska prestera ligga i klass med äldre PCIe 3.0-enheter. Silicon Motion jobbar även på en snabbare kontroller vid namn SM2264 men det finns ännu inga enheter att köpa som baseras på den. Det är inte omöjligt att Adata kommer att vara en av de första tillverkarna även med den kontrollern.

SM2267 är en kontroller med fyra kanaler som är tillverkad med den något äldre 28 nm-tillverkningstekniken. Dagens snabbare kontrollerkretsar använder ofta tolv nanometer och har åtta kanaler. SM2267 har dock stöd för betydligt snabbare NAND-flash än tidigare och det gör att kontrollerkretsar med färre kanaler kan leverera fullgod prestanda. Detta ser ut att vara en trend på SSD-marknaden. De flesta nya enheter kommer troligen att använda kretsar med bara fyra kanaler, då de drar mindre ström och är billigare att tillverka. I övrigt har den många likheter med föregångaren SM2263. Båda använder exempelvis två stycken ARM Cortex R5-kärnor.

Trots att Adata använder sig av SM2267, är det inte en långsam SSD vi testar idag. Enheten använder modernt TLC-NAND och ett DRAM-cache, så vi hoppas kunna se bra prestanda även om vi inte tror att Adata kan matcha dagens snabbaste enheter.

Specifikationer

Lagringskapacitet1 TB
KontrollerSilicon Motion SM2267
MinnesteknikIntel/Micron 96L TLC
GränssnittPCI-Express 4.0 X4 NVMe 1.4
DRAM cacheminne1 GB DDR4
Sekventiell läshastighet3 900 MB/s
Sekventiell skrivhastighet3 200 MB/s
Slumpmässig läshastighet vid 4K380 000 IOPS
Slumpmässig skrivhastighet vid 4K540 000 IOPS
Firmware82A7TBAA
Strömförbrukning - vila/aktivN/A / N/A
MTBF2 000 000 Hours
FormfaktorM.2 M-key
Garanti5 år (740 TBW)
Närmaste konkurenterWD SN550, Kingston A2000, Samsung 980

Adata XPG Gammix S50 Lite bör kunna leverera runt 3 900 MB/s i sekventiell läsning och 3 200 MB/s vid skrivning. Dessa siffror ska givetvis tas med en nya salt och vi kommer att testa vad som verkligen stämmer. Skrivprestandan bör också vara till enhetens SLC-cache och utanför den kommer prestandan vara betydligt lägre. Dessa siffror är ganska lika det vi såg från de snabbaste PCIe 3.0-enheterna, så det är kul att se att denna typ av prestanda i övre mellanklass-segmentet. Adata har satt garantin till fem år med TBW-värde på 740. Det får vi anse vara godkänt, även om det inte är banbrytande på något sätt.

Modeller

Enheten kommer i tre modeller från 512 GB till 2 TB. Tyvärr verkar inte den minsta modellen finnas att köpa i Sverige, endast 1 TB och 2 TB.

SSDDRAMSequential WriteSequential ReadRandom WriteRandom ReadGaranti (TBW)Pris
512 GBN/A28003800 MB/s510 000 IOPS191 000 IOPS5 år (370 TBW)N/A
1 TB1 GB3200 MB/s3900 MB/s540 000 IOPS380 000 IOPS5 år (740 TBW)
2 TBN/A (1 GB?)3200 MB/s3900 MB/s540 000 IOPS490 000 IOPS5 år (1480 TBW)

En annan intressant detalj är att 2 TB-modellen endast verkar ha 1 GB DRAM. Det vanligaste är att man har 1 GB DRAM för varje 1 TB NAND. Så är också fallet med det testexemplar som vi fått men andra som testat 2 TB-modellen säger att det endast sitter 1 GB DRAM på dessa. Det verkar således som att enheten använder mindre DRAM än vad som är normalt. Det skulle kunna påverka prestanda vid tyngre belastning men det får våra tester utvisa.

Komponenter och design

Förutom kontrollern hittar vi en DDR4-krets från Samsung på åtta gigabit. Minneskretsarna är märkta av Adata så vi kan inte se någon information om dem. Det ska dock röra sig om Micron 96L 3D-TLC, som vi testat flera gånger tidigare. Adata har valt att sätta två chip på vardera sida. Ovansidan, som huserar kontrollern och DRAM-kretsen, har också en heatspreader. Denna borde göra viss skillnad för enhetens förmåga att avleda värme men det gör också att enheten inte går att montera i laptops som har ont om plats. För den som är intresserad av att ta bort heatspreadern så avråder vi starkt från det, då det krävdes en del vilja och våld för att få loss den.

SLC-cache och värme

Alla dagens SSD-enheter implementerar någon form av SLC-cache för att öka prestandan. Från början användes oftast en dedikerad del NAND för att husera cachen. Numera har nästan alla tillverkare gått över till att använda någon form av dynamisk cache som ändrar storlek baserat på hur mycket utrymme det finns ledigt. För att testa hur denna enhet presterar, skrev vi data sekventiellt till enheten, spelade in hastigheten varje sekund och plottade ut detta i grafen nedan.

Det brukar ofta vara ganska enkelt att tyda vad som är SLC-cache och vad som inte är det. Med dynamisk cache kan det dock ibland vara svårare. I det här fallet ser vi fyra olika prestandanivåer. Då vi inte vet exakt hur Adata implementerat cachen, kan vi endast spekulera, men de två första nivåerna (runt 2 400 MB/s och 1 700 MB/s) borde båda träffa SLC-cachen. Det kan vara så att kontrollern blir varm och enheten svarar med att sänka prestandan efter viss tid. En annan förklaring skulle vara att enheten börjar flytta data från SLC till TLC och det gör att skrivprestanda blir lägre. Efter ungefär 150 GB börjar enheten skriva direkt till TLC (runt 400 MB/s) och ibland sjunker prestandan i botten och orkar knappt över 25 MB/s.

Prestanda

Om vi tittar på enhetens prestanda i det stora hela, ser vi ganska tydligt vilket ändamål som den är designad för. Vid normal klient-belastning kommer majoriteten av all belastning att träffa SLC-cachen och då har enheten ungefär samma prestanda som de äldre toppmodellerna, vilket är mycket bra. Även vid filöverföring presterar enheten bra, så länge man håller sig inom ramen för vad SLC-cachen kan hantera. Enhetens sekventiella skrivprestanda är riktigt bra.

När belastningen blir tyngre, blir det även svårare för Gammix S50 Lite att hänga med. Prestandan när SLC-cachen är slut är väldigt inkonsekvent och i vissa fall riktigt usel, vilket syns tydligt i våra workstation-tester. Detta är inte en enhet för riktigt tunga jobb.

Sammanfattning

Vi gillar att Adata provar sig fram med nya kontrollerkretsar och minneskretsar. Det gör dock att företagets produktportfölj blir en aning spretig. Det finns många bra enheter (SX8200) och en del mindre bra enheter och det kan ibland vara svårt att hålla reda på vad som är vad. Det gör också att vi konsumenter måste navigera runt diverse prefix och suffix när vi får namn som XPG Gammix S50 Lite.

Vi tror att Adatas ambition med denna enheten var att lansera en PCIe 4.0-enhet som inte kostar lika mycket som andra. Även om det är sant så är det nog enklast att helt glömma att Gammix S50 Lite har stöd för PCIe 4.0, då den egentligen aldrig kommer över gränsen för vad PCIe 3.0 klarar av.

Prestandamässigt så ser det relativt bra ut och i våra klient-tester står den sig väl med exempelvis WD Black SN750 och Kingston KC2500. Även vid filöverföringar ser det ganska bra ut. Den är något långsammare än de gamla flaggskeppen (970 Evo, SN750, KC2500) men snabbare än de billigare modellerna (A2000, SN550). Kör man lite tyngre belastning ser det dock inte lika ljust ut och när SLC-cachen blir full får enheten stora problem. Ibland faller den så lågt som 25-30 MB/s i skrivhastighet. Även strömförbrukningen är lite hög för vår smak och kontrollern hade varit bättre om den hade tillverkats på 12 nm istället. Det kanske största problemet är prissättningen, som i nuläget är helt fel. I skrivande stund får du betala runt 1 600 kr för en S50 Lite 1 TB. Det känns svårt att motivera när du kan få en SN750 för runt 1 200 eller en SN550 för runt 900 kronor.

Adata XPG Gammix S50 Lite 1 TB
7.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
GränssnittPCIe NVMe
FormfaktorM.2 2280
Fördelar
Bra prestanda för ”mellanklass”
Fem års garanti
Nackdelar
Hög strömförbrukning
Låg prestanda när SLC-cache är slut
Bra att veta
PCIe 4.0 kräver stöd av CPU och moderkort.
Klient8
Workstation6.6
Filöverföring7.6
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
 

Contents

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments