MSI Z170A Gaming Pro Carbon: Drivrutiner och mjukvara
På den här sidan tar vi en närmare titt på den mjukvara som MSI erbjuder till sitt moderkort. Likt som till konkurrenterna kommer vi inte ha möjlighet att syna vart och ett av programmen i sömmarna, men vi kommer kika närmare på de viktigaste programmen och säkerställa att de fungerar som de ska och att de faktiskt tillför vettig funktionalitet.
Command Center
MSI:s mjukvara för överklockning och systemövervakning kallas Command Center, och har ett relativt enkelt och intuitivt gränssnitt byggt kring flikar. När vi först startar programmet möts vi av inställningarna för processorn, där det finns möjlighet att manuellt justera frekvensmultiplikator och basfrekvens, samt justera fläktkurvan för CPU-kylaren.
Medan designen såklart är en smaksak så är reglagen enkla att förstå sig på. Seriösa överklockare kommer spendera mer av sin tid i UEFI för att verkligen kunna detaljjustera spänningar och frekvenser, så för ändamålet fungerar MSI Command Center alldeles utmärkt.
Övriga flikar ger liknande reglage för att justera minnesinställningar (latenser, frekvenser och spänningar), integrerad grafik samt automatisk överklockning. Sistnämnda är helt enkelt samma funktion som går att aktivera i UEFI – du kan läsa mer om den automatiska överklockningen längre fram i artikeln.
Gaming LAN Manager
Det här är ett enkelt verktyg som låter dig reglera bandbredden åt dina program, exempelvis om du vill prioritera onlinespelande framför filnedladdning. Det finns även ett inbyggt nätverkstest som är smidigt att ha nära till hands. Mycket av den här funktionaliteten finns idag inbyggt i moderna routrar, men för den som inte vill rota i routerns inställningar är det helt klart smidigt att ha ett alternativ även direkt i Windows.
LED Control
Här går det att justera den inbyggda RGB-belysningen. Det går att justera antingen samtliga dioder tillsammans eller varje diod var för sig, och belysningen kan ställas in i ett antal fördefinierade profiler. Bland annat går det att använda belysningen i följande lägen:
- Mjukt pulserande
- Blinkande
- Snabbt blinkande
- Slumpmässigt
- I takt med musik
Nahimic
MSI använder mjukvaran Nahimic för att lägga till extra funktionalitet och kontroll till ljudkretsen. Precis som konkurrenterna Gigabyte och Asus så är det en helt vanlig Realtek-ljudkrets som ligger till grund för MSI:s ljudlösning, men man har kompletterat med egen brusreducering och egen mjukvara.
Nahimic tillför bland annat fördefinierade ljudprofiler för film, musik och spel, och kan användas exempelvis för att öka basen, diskant eller förstärka röster. Inbyggt finns även stöd för virtuellt surroundljud.
Huruvida basförstärkning och liknande funktioner är någonting att eftertrakta är en smaksak, men det är uppskattat att alternativet finns där. Gränssnittet är smidigt och enkelt att använda. Uppskattat är även att MSI inte når den absurda filstorleken som Asus motsvarande verktyg Sonic Studio använder.
“Överväg instickskort” Bra att ni tog upp detta. Man har också möjligheten att välja EXAKT de funktioner och anslutningar man vill.
Tråkigt att de nya moderkorten inte verkar ha stöd för Thunderbolt.