Automatisk överklockning

På den här sidan testar och analyserar vi respektive tillverkares automatiska överklockningssytem som finns tillgängligt i UEFI. Automatisk överklockning har funnits tillgängligt i moderkort sedan många år tillbaka, och medan kompetitiv överklockning alltid kommer vara manuell så är automatiska system i många fall intressanta för vanliga användare som snabbt vill ge sin dator en prestandaknuff.

Varför automatisk överklockning?

Vi har valt att inte gå in på djupet med manuell överklockningsprestanda för respektive moderkort, och detta är av flera anledningar. Dels är det oerhört tidskrävande att i detalj analysera hur långt ett moderkort klarar av att överklocka en processor – det finns flera olika vägar att nå höga klockfrekvenser, och för att den jämförelsen ska vara relevant krävs det en noggrannhet som helt enkelt hade varit för tidskrävande i längden. Resultatet hade varit att vi kunnat testa färre moderkort för att analysera en funktion som endast riktigt insatta överklockare kommer vara intresserade av.

De moderkort vi testar i den här artikeln marknadsförs till stor del för överklockning på en öppen testbänk med kvävekylning, och för att testa sådan överklockning tillförlitligt hade vi dels behövt mer tid, och dels fler moderkortsexemplar och processorer.

Valet av processor tenderar i sin tur att ha större inverkan på slutresultatet än valet av moderkort. Skillnaderna mellan processorexemplar kan vara markanta när de pressas med riktigt höga spänningar, och professionella överklockare brukar därför testa flera olika exemplar i jakt på “den rätta”. Samma sak kan inte sägas om moderkorten.

Samtliga moderkort kommer dock med någon form av funktion som låter dig överklocka mer eller mindre med en knapptryckning, och det kan mycket väl vara lockande även för mindre insatta användare. Det är också funktioner som tillverkarna tenderar att marknadsföra relativt aggressivt. Därför känner vi att det är viktigt att undersöka vad dessa funktioner faktiskt gör med din processor, och ungefär vilken typ av resultat du kan förvänta dig.

Asus Maximus IX Code

Asus Maximus IX Code har en uppsjö reglage för manuell överklockning, men för dig som vill använda den automatiska överklockningen finns det en guide på ett antal steg i UEFI som kallas EZ Tuning Wizard.

I grunden bygger den här överklockningen på XMP-profiler för minnet, samt en ökad multiplikator för processorn och en något ökad spänning. Hur mycket respektive värde ökar beror på vilken processor du använder vilka profiler ditt minne stödjer samt vilken kylningslösning du uppger att du använder. Du får även uppge om du använder datorn främst för kontorsarbete och surf eller till spel och mediabehandling.

I vårt fall används en Intel Core i7-7700K tillsammans med en tornkylare från Noctua, vilket med EZ Tuning Wizard resulterar i en klockfrekvens på 4,8 GHz (multiplikator 48). Samtidigt ökar processorns kärnspänning med cirka 0,11 volt, vilket i sin tur innebär en något högre temperatur.

MSI Z270 Xpower Gaming Titanium

Den automatiska överklockningen på MSI:s mer påkostade moderkort, däribland Z270 Xpower Gaming Titanium, bygger på samma gränssnitt och princip som överklockningsfunktionen vi har testat tidigare i billigare modeller som Z170 Gaming Pro Carbon och Z270 Gaming Pro Carbon. På Titanium-korten och dess syskon finns det dock flera överklockningsprofiler att välja bland, och inte bara en.

Som högst kan moderkortet automatiskt överklocka processorn till 5,2 GHz, men det är i slutändan ingenting som rekommenderas för vanliga användare. MSI rekommenderar att du som minst använder ett vattenkylningssystem om du ska ge dig på en sådan överklockningsnivå, eftersom spänningen (och därmed temperaturen) snabbt springer iväg. Vi gjorde ett snabbt test med en vanlig tornkylare för att kontrollera inställningarna, och noterade en kärnspänning på över 1,5 volt.

Det är inte att rekommendera att köra en så pass hög spänning en längre tid ens med ett kapabelt kylningssystem, då det är en bra bit över vad processorn är designad för. Inte helt oväntat var överklockningen inte stabil med vårt kylningssystem, utan temperaturen sprang snabbt iväg till norr om 100 grader vid belastning, och frekvensen svajade ständigt. Systemet kraschade innan vi fick ut ett testresultat från Cinebench.

Istället testade vi sedan några mer realistiska överklockningsnivåer. Med profilen för 4,8 GHz var systemet fullt stabilt, med en rimlig spänning omkring 1,3 volt lätt överklockat minne till 2 666 MHz. Vid den snäppet högre profilen får vi ut 5,0 GHz med en spänning på 1,392 volt, minnesfrekvens på 2 933 MHz och en temperatur strax under 100 grader. Vill du få ut 5,0 GHz ur en i7-7700K är det med andra ord antagligen bättre att göra det manuellt, med lägre spänning.

Prestandaskalning

I tabellen här nedanför har vi kört snabba tester i Cinebench med respektive moderkort för att notera hur prestanda skiljer sig mellan frekvensnivåerna.

Samtliga tester i tabellen här nedanför är gjorda med en Intel Core i7-7700K.

Asus Maximus IX CodeMSI Z270 Xpower Gaming Titanium
Överklockad frekvensCPU: 4,8 GHz
RAM: 3 200 MHz
CPU: 4,8 GHz / 5.0 GHZ
RAM: 2 666 MHz / 2 933 MHz
SpänningStock: 1,216 V
4,8 GHz: 1,328 V
Stock: 1,248 V
4,8 GHz: 1,304 V
5,0 GHz: 1,392 V
Max temperaturStock: 70 grader
4,6 GHz: 80 grader
Stock: 69 grader
4,8 GHz: 75 grader
5,0 GHz: 96 grader
Cinebench - Single ThreadStock: 195 cb
4,8 GHz: 210 cb
Stock: 198 cb
4,8 GHz: 209 cb
5,0 GHZ: 217 cb
Cinebench - MultithreadStock: 1003 cb
4,8 GHz: 1061 cb
Stock: 1002 cb
4,8 GHz: 979 cb
5,0 GHz: 1028 cb

Vi vill dock poängtera att resultaten inte är tänkta som en prestanda- eller temperaturjämförelse direkt mellan moderkorten, utan endast mellan olika frekvensinställningar för respektive moderkort.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

“Överväg instickskort” Bra att ni tog upp detta. Man har också möjligheten att välja EXAKT de funktioner och anslutningar man vill.

7 Årtal sedan

Tråkigt att de nya moderkorten inte verkar ha stöd för Thunderbolt.