Asus ROG Maximus IX Code: Specifikationer och layout

Medan Strix-familjen moderkort har fyllt Asus övre mellanklass för moderkort i Z-serien så har det äldre Maximus-varumumärket fått mer spelrum i de övre prisklasserna. Sedan Intel delade upp sina processorplattformar mellan konsument- och entusiastsidan har Maximus varit Asus mest påkostade moderkortsserie för just konsumentprocessorerna.

Som sådant har Maxmus-serien dels varit Asus mest överklockningsanpassade moderkort till plattformen, motsvarande Rampage till entusiastplattformen. Men det har även varit företagets mer experimentella moderkortsserie, och det är ofta till Maximus-moderkort som Asus har tryckt in som flest nya funktioner och implementerat nya tekniker.

Kortet vi kikar på idag heter Maximus IX Code, som är en lillebror till flaggskeppen Maximus IX Extreme och Maximus IX Formula. Av dessa har Code inte riktigt lika betonad fokus på överklockning, men fortfarande gott om extra funktionalitet för entusiaster.

Asus ROG Maximus IX Code
SockelIntel LGA-1151
StyrkretsIntel Z270
FormfaktorATX
Minne4 x DDR4-DIMM
Stock: 2 133/2 400 MHz (Skylake/Kaby Lake)
OC: Upp till 4 133 MHz
Expansionsplatser3 x PCIe 3.0 X16 (X16+X0+X4 eller X8+X8+X4)
4 x PCIe 3.0 X1
Lagring6 x SATA 6 Gbps
1 x M.2 PCIe (Upp till 2280-format)
1 x M.2 PCIe/SATA (Upp till 22110-format)
Intel Optane-stöd
USBIO:
1 x USB 3.1 Type-A (Asmedia)
1 x USB 3.1 Type-C (Asmedia)
4 x USB 3.0 Type-A (Intel)
4 x USB 2.0 Type-A (Intel)

Interna:
1 x USB 3.1 (Asmedia)
2 x USB 3.0 (Intel)
6 x USB 2.0 (Intel)
ThunderboltNej
Bildanslutningar1 x Displayport 1.2
1 x HDMI 1.4a
LjudSupreme FX 7.1 (ALC 1220)

Anslutningar:
5 x 3,5 mm
1 x S/PDIF
1 x frontpanelsljud (intern)
Nätverk1 x Ethernet (Gigabit, Intel I219V)
Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.1
Fläktkontakter2 x 4-pin CPU
3 x 4-pin chassi
1 x "Extention fan" (5-pin, proprietär)
1 x AIO-vattenkylningspump
1 x Separat vattenkylningspump
Mått305 x 244 mm

Minnesstöd

Likt merparten av alla Z270-baserade moderkort har Asus Maximus IX Code stöd för två DDR4-minneskanaler för totalt fyra moduler, med en officiell hastighet på upp till 2 400 MHz om Kaby Lake-processorer används (2 133 MHz för Skylake). Vid överklockning finns det sedan stöd för minneshastigheter upp till 4 133 MHz, vilket är betydligt högre än motsvarande hastighet på lillebror Z270E Strix Gaming och matchar MSI Z270 Xpower Titanium.

Expansionsplatser

Maximus IX Code har totalt tre PCIe X16-platser, varav två kan användas för grafikkort (ett grafikkort i X16-läge eller två grafikkort i X8-läge). Den tredje körs statiskt med fyra kanaler och är främst tänkt att användas för PCIe-anslutna SSD-enheter. Mellan dessa anslutningar finns tre PCIe X1-platser för exempelvis nätverkskort eller ljudkort.

Alla expansionsplatser omringas av ett plasthölje som kallas ROG Shield. Det här är en vidareutveckling av den värmesköld som Asus först introducerade med sin TUF-familj moderkort, men som nu har fått ett mer aggressivt designtänk.

Lagring

Utöver de sex vanliga SATA-kontakterna vid moderkortets högra kant finns det utrymme för två M.2-anslutna SSD-enheter, båda med stöd för PCIe 3.0 X4. Endast en av dessa kan dock användas med SATA-baserade M.2-enheter såsom Samsung 850 Evo, då den delar sin SATA-anslutning med SATA 1-porten.

Värt att notera är dock den lite egendomliga placeringen av M.2-platserna. En av anslutningarna är dold under moderkortets plasthölje, och nås genom att skruva upp en lucka till höger om den nedersta PCIe-platsen. Den andra M.2-platsen är monterad vinkelrätt mot moderkortet och skruvas fast i en medföljande metallskena för att ge extra stöd. Medan den andra lösningen helt klart fungerar så känns det som en egendomlig kompromiss – fanns det verkligen inte några andra ställen på kortet där platsen kunde monterats parallellt med kretskortet?

Belysning

Inbyggt i moderkortets kylningssystem finns LED-slingor med stöd för Asus belysningsekosystem Aura. Den inbyggda belysningen har RGB-stöd och kan konfigureras i 16,9 miljoner färger, samt flera olika belysningsmönster. Via Asus mjukvara går det exempelvis att låta belysningen pulsera, lysa med ett fast sken, växla mjukt mellan nyanserna eller blinka i takt med musik.

Du kan se ett par exempel på moderkortets belysning i galleriet ovanför, och på nästkommande sidor kommer vi kika lite närmare på dess mjukvara.

Knappar och LED-poster

Medan Maximus IX Code inte har riktigt lika tydligt överklockningsfokus som storebröderna Maximus IX Formula och Maximus IX Extreme så finns det ett antal finesser för dig som vill använda moderkortet på en öppen testbänk för att pressa frekvenserna manuellt.

Det finns ett antal olika fysiska knappar för att starta eller återställa systemet. Till höger om minnesplatserna finns fysiska start- och reset-knappar bredvid en LED-skärm för att läsa av eventuella felkoder. I nederkant finns i sin tur ytterligare en reset-knapp, en “safe boot”-knapp och en “MemOK”-knapp. Sistnämnda återställer automatiska minnesinställningar ifall systemet strular med överklockat minne.

Bredvid dessa knappar finns även ett reglage för att aktivera “slow mode”. Det är en inställning som håller nere processorns frekvens medan operativsystemet laddas, för att undvika krascher under uppstart vid riktigt höga klockfrekvenser. Det här är en funktion som främst används vid felsökning, istället för att behöva återställa alla överklockningsinställningar manuellt i UEFI när operativsystemet behöver startas stabilt.

Kylning och fläktkontakter

Samtliga av de totalt fem vanliga fläktkontakterna har fyra pins och fullt PWM-stöd. Av dessa är två avsedda för CPU-kylarfläktar (CPU Fan och CPU OPT Fan), medan tre är avsedda för vanliga chassifläktar. För att styra ytterligare fläktar via UEFI och Asus mjukvara erbjuder tillverkaren även ett separat fläktstyrningskort som ansluts via en separat kontakt.

Utmärkande för Asus moderkort i Maximus-serien jämfört med billigare serier är dock de extra kontakterna som är avsedda specifikt för vattenkylning. Två 4-pinskontakter finns tillgängliga för att driva pumpar; den ena för slutna vattenkylningssystem och den andra för fristående pumpar. Det förutsätter dock att du använder pumpar och kylningssystem som använder just 4-pinskontakter snarare än Molex.

Ytterligare tre kontakter är märkta W_IN, W_OUT och W_FLOW, och är avsedda för sensorer. W_IN och W_OUT är till för termometrar som mäter temperaturen på kylvätskan före och efter den passerar genom ett vattenblock eller en radiator. W_FLOW används för att ansluta en takometer och övervaka vätskeflödet i kylsystemet.

Tillbehör

Maxmus IX Code levereras med en rejäl uppsättning tillbehör. Här nedanför följer en sammanfattad lista:

  • Tryckt användarmanual
  • DVD med drivrutiner och mjukvara
  • Vadderad IO-täckplåt
  • Sata-kablar (4 st)
  • SLI HB-brygga
  • Snabbanslutning för frontpanelskontakter
  • Monteringsplatta för CPU
  • Skruvar och monteringskit för M.2-SSD
  • Antenn för wifi och bluetooth
  • Förlängningskabel för RGB-tillbehör
  • Bordsunderlägg med ROG-logotyp
  • ROG-klistermärke

På nästa sida kikar vi närmare på vilka anslutningsmöjligheter som finns, internt och externt.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

“Överväg instickskort” Bra att ni tog upp detta. Man har också möjligheten att välja EXAKT de funktioner och anslutningar man vill.

7 Årtal sedan

Tråkigt att de nya moderkorten inte verkar ha stöd för Thunderbolt.