Asus ROG Maximus IX Code: Portar och IO

På den här sidan kikar vi närmare på de externa anslutningarna på Asus moderkort. Det omfattar dels IO-panelen på baksidan, men även de interna kontakterna som kan anslutas till datorns frontpanel.

Bild

Någon som bygger en dator med ett moderkort för norr om 3 000 kronor kommer rimligtvis även använda ett diskret grafikkort, men för dig som planerar att använda den interna grafikkretsen (exempelvis som reservlösning om grafikkortet skulle gå sönder) finns det två anslutningar att tillgå: en Displayport 1.2 och en HDMI.

Ljud

Asus använder i grund och botten en ALC1220-ljudkrets från Realtek, vilket är samma krets som MSI använder i Z270 Xpower Gaming Titanium. Asus kallar dock sin implementation Supremefx S1220, och har smyckat Realteks krets med egna isolerande komponenter och en skräddarsydd mjukvara.

Vid IO-panelen hittar vi fem vanliga 3,5-millimeterskontakter samt en optisk digital kontakt för anslutning till exempelvis en hemmabioförstärkare.

USB och tillbehör

Vi kan se två tydliga rader med vanliga USB-A-portar, varav fyra är USB 3.0 och hela fyra stycken är äldre USB 2.0. Medan vi uppskattar enkelt åtkomliga USB-portar är det något förbryllande att så många av portarna fortfarande är USB 2.0. Idag fungerar USB 3.0 så pass bra med bakåtfunktionalitet att det knappt finns anledning att ha upp till två USB 2.0-portar, än mindre fyra.

Utöver dessa “vanliga” USB-portar som går direkt via Z270-styrkretsen finns det två stycken portar med stöd för USB 3.1. En av dessa har traditionellt USB-A-format medan den andra använder en vändbar USB-C-kontakt. Båda använder en tredjepartskontroller från Asmedia, som kräver att du installerar en separat drivrutin.

Nätverk

Förutom Intels integrerade gigabit-nätverkskrets har Asus Maximus IX Code ett inbyggt trådlöst nätverkskort med stöd för 802.11ac. Samma krets – och samma externa antenn – ger även stöd för Bluetooth 4.1.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

“Överväg instickskort” Bra att ni tog upp detta. Man har också möjligheten att välja EXAKT de funktioner och anslutningar man vill.

7 Årtal sedan

Tråkigt att de nya moderkorten inte verkar ha stöd för Thunderbolt.