Design och konstruktion
Ett lågprofiltangentbord har i regel lågprofilbrytare, men det talar inte nödvändigtvis om chassit. Själva PCB’n tar upp samma mängd utrymme vare sig ett tangentbord använder vanliga Cherry MX- eller Cherry MX Low profile-brytare. Vi är nyfikna på om lågprofilbrytaren erbjuder någon form av övertag vad gäller att faktiskt göra tangentbordet så lågt som möjligt.
Design och konstruktion
Det första som slår oss när vi fäster blicken på SK630 är hur Cooler Master har valt att följa trenden med att låta en metallskiva agera både övre chassi samt monteringsplatta. I SK630’s fall rör det sig om ett övre chassi i borstad aluminium. Det leder till ett snyggt utseende vid anblick men vi gillar ändå inte det eftersom det kostar mer än det smakar. Genom att använda det övre chassit som monteringsplatta blir brytarna exponerade och sårbara. Enligt vår erfarenhet leder det även till ett “ping”, ett ljud som resonerar vid tangentslag. Tillverkare försöker att marknadsföra valet av ytlig monteringsplatta som “premium”. Det är inte riktigt hela sanningen. Det handlar nämligen om att spara in på material. Monteringsplattor är också ändå traditionellt alltid i metall, så vi förstår inte riktigt hur det valet innebär premium. Den ofta tjockare metallen hade funnits i tangentbordet i vilket fall som helst. I regel är dessutom denna typ av övre chassi väldigt tunna och de brukar inte leda till någon större inverkan på den strukturella integriteten. Mer om det vid vår demontering lite senare i testet.
Tangentbordet mäter inte högt, precis som väntat av ett lågprofiltangentbord, men det händer inte särskilt mycket i övrigt. Det faller oss personligen i smaken. Vi gillar avskalad och simpel design med fokus på rätt saker: byggkvalitet. Vi kan dock inte säga att tangentbordet är särskilt välbyggt. Det flexar på mitten vid även de minsta av tryck, vilket sannolikt är resultatet av en tunn plastkonstruktion med en tunn aluminium-platta som agerar övre halva.
Tangentbordet har fyra gummifötter på baksidan och saknar utfällbara fötter för att ställa in en annan vinkel. Avsaknad av fötter är inte ett större problem om vi tänker på målgruppen för tangentbordet – de som vill ha ett väldigt lågt tangentbord. Vi hittar en USB Typ C-port vid mitten av det bakre partiet. Pluspoäng till Cooler Master som erbjuder både löstagbar anslutning samt USB-C!
Trots att tangentbordet har en väldigt slimmad look och ett chassi som är väldigt lågt så ekar det inifrån SK630. Det innebär att det finns mycket hålrum som agerar resonanslåda inuti chassit. Samtidigt hör vi även ett ping, som vi misstänkte med tanke på valet att använda ett övre chassi som monteringsplatta. För oss är det lite märkligt. Cooler Master hade kunnat ta tillfället i akt och skalat av chassit än mer, för att tilltala målgruppen de siktar in sig på. Vi ser att USB-C-porten är placerad ungefär i mitten, vilket ger oss en indikation på att PCBn antagligen ligger i linje med porten, eller är placerad ovanför porten. Det innebär att det finns gott om utrymme nedanför som hade kunnat skalats av för att sänka bordet än mer.
Summa summarum är det ett stilrent avskalat tangentbord som faller lite väl hårt på intrycket vi får av byggkvaliteten.
Demontering
Redan vid en första koll på designen hittade vi två svagheter i konstruktionen som vi är nyfikna på: ihåligheten och monteringsplattan. Vi la märke till hur enkelt chassit flexade på mitten, något som tyder på dålig strukturell integritet, och vi kunde höra att det fanns resonansutrymme i chassit, samt ping-ljud.
För att öppna chassit behöver vi skruva loss 15 skruvar, 14 på framsidan och en skruv som är dold under den övre högra gummifoten på baksidan.
När samtliga skruvar, som håller ihop chassit, är urskruvade kan vi sära på chassihalvorna. Var försiktig eftersom kabeln för USB-anslutningen fortfarande håller ihop dem. Lossa anslutningen från porten på PCBn genom att försiktigt dra den rakt ut genom att greppa sidorna av änden för anslutningskabeln. Om vi drar i sladdarna riskerar vi att skada anslutningskabeln.
Vår misstanke om att det finns mycket hålrum och resonansutrymme i det nedre chassit ser ut att stämma men det är inte svårt att åtgärda om vi önskar modifiera genom lite pill. Genom att skära ut skum, musmattor, yogamattor eller annat liknande material kan vi enkelt fylla hålrummet och effektivt dämpa chassit.
Det är det bakre partiet som ekar mest. Anledningen är att Cooler Master har valt att ge SK630 en lutning så att tangenterna inte ligger rakt i samma vinkel. Det är ett beslut som vi förstår att tillverkaren har gjort med tanke på materialkostnad men samtidigt hade Cooler Master kunnat fylla utrymmet. I en av våra Do-It-YöurSjälv-artiklar öppnade vi upp ett Varmilo VA88m, en av våra nuvarande rekommendationer, som också har ett lågt chassi. I VA88m hittade vi skum som fyllde tomrummet. Det visar att Varmilo bryr sig om detaljerna som kanske verkar som slöseri av tid men som har stor inverkan på helhetsintrycket av tangentbordet.
Något som slår oss när vi fäster blicken mot SK630s PCB är att botten av Cherry MX Low profile skiljer sig från botten av en vanlig Cherry MX-brytare. Cherry MX-brytare är av den anledningen inte kompatibla med Cherry MX Low profile PCBer och vice versa. PCBn i sig är inte den renaste vi har stött på och det finns inkonsekvent lödning blandad med diverse brända delar. Det ser även ut att finnas rester av flux och beroende på typen av flux kan det leda till frätning över tid. Här skadar det inte att göra rent resterna med isopropylalkohol.
Vi är nyfikna på monteringsplattan eftersom det är första gången vi provar Cherrys nya MX Low profile-brytare. Historiskt sett är vanliga Cherry MX-brytare kompatibla med flera olika tjocklekar men vanligast är en monteringsplatta som mäter 1,5 mm i tjocklek. Brytarna pingar mycket i chassit och en av orsakerna kan vara en tunn platta i kombination med att den agerar både övre chassi samt monteringsplatta.
Plattan mäter cirka 1,35-1,38 i tjocklek, vilket är tunnare än vad som anses standard för Cherry MX-brytare. Vi vet inte om det beror på att MX Low profile-brytare inte stödjer tjockare plattor eller om det är resultatet av att tillverkaren snålar på aluminium. Det ska i alla fall bli intressant att ha som måttstock för fler MX Low profile-bord som hittar till vår testbänk i framtiden.
Det avrundar vår demontering. Sammanfattat har vi bekräftat vad vi på förhand trodde försiggår inuti chassit: konstruktionen har inte mycket strukturell integritet att tala om och plastchassit har stora resonansutrymmen som Cooler Master inte har försökt åtgärda.
Gud vad ni har blivit pretentiösa på nordichardware. Av de fem tangentborden som ni rekommenderar så går endast två att hitta på prisjakt…. Dessutom till hutlösa priser för vad? Ett tangentbord med lite finare plast på tangenterna ifrån nått hippster-märke som inte ens har råd att fixa så du kan programmera om en ända tangent. Ni spyr galla över varenda tangetbord ifrån ett etablerat märke och hyllar era hipster-tangentbord till skyarna. Jag har länge använt nordichardware som resurs när jag införskaffat komponenter. Jag var nu på jakt efter ett tangentbord till rimligt pris men eran guide är totalt värdelös för… Läs hela »
Hej! Stort tack för att du har tagit dig tid att läsa våra test! 🙂 Vi har förståelse för hur du tänker och vad du menar. Vi förklarar gärna hur vi har tänkt kring de olika punkter som du tar upp, men det är också värt att notera att guiden fortsatt har väldigt få tangentbord testade – med tiden och med fler test får du förhoppningsvis en annan uppfattning om den. Vad gäller priser så ligger exempelvis Varmilo i linje med, eller är billigare, än många av de större tillverkarna – och vi testar för stunden fler tangentbord inom samma… Läs hela »