Testmontering

TLDR

  • Montering av moderkort är enkel även med chassit upprättstående
  • Lagringsvaggorna är enkla att använda
  • Corsairs kabelränna är en bra tanke, men rymmer inte tillräckligt många kablar
  • Vattenkylning i taket kan bli ett problem med påkostade moderkort
  • Medföljande förlängningskablar hade avsevärt förenklat kabeldragningen
  • Nätaggregatsutrymmet är snyggt, men gör det lite trångt att koppla in kablarna på modulära aggregat

Vi bygger en testdator i chassit för att få en känsla för hur Corsairs lösningar fungerar i praktiken och vad som krävs av byggaren för att få till en snygg montering. Flera av Corsairs tidigare chassin har fått beröm just för att det har varit enkelt och intuitivt att göra en snygg kabeldragning, och frågan är om sådant är fallet även med den öppnare Crystal-serien.

corsair_570x_60

Enkel moderkortsmontering

Att montera moderkortet är smärtfritt, även med chassit i vertikalt läge. Den mellersta moderkortsdistansen har en stav istället för en skruvgänga. På den kan du i princip hänga” upp moderkortet försiktigt, för att sedan rotera det en aning och passa in de faktiska skruvarna i övriga distanser.

Det är en detalj som gör det enklare att montera moderkort tillsammans med processor och minne utan att behöva lägga chassit ner på arbetsytan. Det kan fortfarande vara värt att göra just det för att få bättre belysning och en bekvämare arbetsvinkel, men har du ont om yta är det en klar fördel att du enkelt kan arbeta med chassit upprätstående också.

Vattenkylning – tänk på var du placerar radiatorn

I vårt system använder vi Corsairs eget slutna vattenkylningskit, H110i, baserat på en 280-millimetersradiator. Som du kanske ser i bilden på slutresultatet så saknas radiatorfläktar i vårt bygge, och med handen på hjärtat är det ett kvitto på att även någon som undertecknad som dagligen arbetar med datorer ibland borde läsa manualen en extra gång innan ett projekt.

Även om taket rymmer dubbla 140-millimetersfläktar så är chassit inte anpassat för 280-millimetersradiatorer annat än i fronten. Att montera själva radiatorn eller motsvarande fläktar går utmärkt, men fläktar tillsammans med radiator tenderar att stöta i både strömkabeln till processorn och moderkortets kylning. Istället är det 240-millimetersradiatorer som gäller i taket. Se dock till att dra ström- och fläktkablar till moderkortets överkant innan radiatormonteringen, då det riskerar att blir för trångt annars.

I vårt fall lämnade vi kylaren kvar i taket i passivt läge (utan fläktar) i illustrationssyfte. För optimal kylning bör du dock istället montera en sådan kylare i fronten istället, och flytta eller återanvända de tre medföljande frontfläktarna.

Smidig lagringslösning

corsair_570x_65Att montera lagringsenheter är en smärtfri process med ett snyggt resultat. I vårt fall hoppade vi över att montera en 3,5-tumsenhet annat än i snabbt testsyfte, men vi placerade in en 2,5-tums SSD som primärlagring.

Monteringen är verktygslös, men tumskruvarna till lagringsvaggorna sitter något hårt åtskruvade från fabrik. Vi noterar även att hakarna mellan 2,5-tumsplatserna och moderkortsplåten sitter något hårt, och det tar en liten stund att hitta det rätta “knycket” för att få loss dem. Överlag känns dock konstruktionen genomtänkt och intuitiv.

Nätaggregat

Aggregatet skjuts enkelt in från chassits högersida via en relativt stor öppning. Monteringen är smärtfri för själva aggregatet, särskilt för en helmodulär modell. Vad som däremot kan vara ansträngande är att koppla in själva nätaggregatskablarna – det är trångt att få in händerna i nätaggregatsutrymmet och bibehålla finmotoriken.

De primära kablarna som 24-pin och 8-pin kan du med fördel koppla in i aggregatet innan du sätter in det, så slipper du kramp i händerna. Det hjälper dock inte om du sedan behöver koppla in nya kablar i efterhand, exempelvis för ett extra grafikkort eller en ny SSD. I slutändan hänger det dock till stor del på vilket nätaggregat du använder,  men ju längre aggregat, desto trängre blir det att arbeta med.

Utmanande kabeldragning

corsair_570x_62

Som vi nämnde på föregående sida så har Corsair behövt ta ett annorlunda grepp om kabeldragningen i 570X i och med den genomskinliga sidopanelen. Tanken är att merparten av kablarna ska gömmas under en kabelskena i svart plåt, vilket fungerar bra till en viss utsträckning.

Frontpanelskablarna finns gömda under metallskenan direkt ur lådan, men att få dit nya kablar blir exponentiellt svårare ju fler kablar du lägger till. Svårigheten ligger inte endast i utrymmet under skenan, utan även i att den är otymplig att få på plats när kablarna gör det minsta motstånd.corsair_570x_64

Moderkortsströmkabeln (24-pin) tar snabbt upp utrymme under skenan, och det krävs en del arbete för att få den att ligga rakt nog för att skenan ska gå att få igen över kablaget. Därefter kommer strömkablar till grafikkortet, som beroende på val av nätaggregat innebär ytterligare en eller två kablar (endast en i vårt fall, med Corsair RM1000X). Vid det laget är rännan i princip fylld till bredden, och vi har ännu inte fått in kablar för lagringsenheter och ström till RGB-belysningen.

I slutändan fick SATA-strömkablarna dras utanför rännan, och USB-kabeln till frontpanelen var inte praktisk att dölja bakom moderkortet över huvud taget. Strömkabeln till processorn är i vårt fall för kort för att döljas ordentligt, utan får löpa längs med högerkanten. En medföljande förlängningskabel hade underlättat markant.

Inte för snabba byggen

Vi lade inte mycket mer än någon timme på själva monteringen i chassit, och på den tiden kändes det svårt att få en kabeldragning vi kände oss riktigt nöjda med för den öppna designen. Utöver den trånga kabelrännan är dock merparten av problemen vi sprungit på lösbara sådana.

Vad som skiner igenom tydligt är att 570X inte är ett chassi för att snabbt kasta ihop ett bygge med ett snyggt resultat. Snarare är det till för dig som verkligen vill skylta med estetiken hos din dator, och som är villig att lägga extra tid på att få det att se ut precis som du vill ha det.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tobias Gerhardsson
8 Årtal sedan

270 cm hög CPU-kylare, njaee.