Summering
Chassin är i slutändan den komponent där personliga preferenser väger tyngst. Den estetiska sidan av ett chassi är en viktig del i att skapa en datorhörna du trivs i. Det sätter en personlig prägel på din dator som i många fall kan väga betydligt tyngre än funktioner och specifikationer.
Designpreferenser väger tungt
Tar vi på oss designglasögonen så är Corsair 570X helt klart ett bra och genomtänkt chassi för dig som gillar den glasbaserade estetiken. Jämfört med flera av tillverkarens tidigare modeller är 570X en modell där form i flera fall har fått gå före funktion, och det har fört med sig vissa irritationsmoment, inte minst vad gäller kabeldragning.
Men hela chassit känns genomgående välkonstruerat och genomtänkt. Att glaset är tonat ger en trevlig “glödande” effekt där ljus från komponenter och fläktar dämpas en aning, samtidigt som du får en läcker överblick över ditt system. Är det är en stil du är ute efter, vare sig det är för att sticka ut på LAN:et eller för att sätta pricken över i vid skrivbordet, tror vi att du kommer bli nöjd med 570X när den sista kabeln väl är undangömd.
Smarta lösningar, men inte för pragmatikern
Tar vi däremot på oss ett annat par glasögon och jämför chassit rent funktionellt mot liknande alternativ i prisklassen har vi svårt att rekommendera Corsair 570X. Medan kabeldragningslösningen med en metallränna är förståelig som en kompromiss på grund av glasdesignen är den svårare att försvara ur en rent praktisk synvinkel.
Vi hade också gärna sett någon form av fläktstyrning integrerad i RGB-belysningssystemet. De tre medföljande fläktarna behöver kopplas till moderkortet och får inte ström från samma källa som belysningen. Vill du ansluta fler fläktar och får slut på kontakter på moderkortet innebär det att du behöver köpa en egen fläktkontroller, med ett något snävare urval då chassit saknar 5,25-tumsplats. Det finns interna fläktkontroller via USB, men i slutändan känns det som något som gärna hade fått ingå tillsammans med färgstyrningen.
Det innebär inte att 570X är helt utan meriter som står sig även mot chassin med annat designtänk. Tanken att dra ner på antalet lagringsenheter och flytta dem bakom moderkortet känns som ett beslut som ligger helt i tiden och som gynnar de allra flesta, med ett mer obehindrat luftflöde vid övriga komponenter. Att även chassitaket har dammfilter är i sin tur en bonus för dig som vill använda vattenkylning.
Omdöme
Sammanfattningsvis är Corsair 570X ett välbyggt chassi som har gjort vissa kompromisser för att kunna leverera en nischad design. För dig som gillar den designen behöver det inte vara en nackdel, och om glasdesign är vad som kittlar dina nördnerver så är Corsair 570X både genomtänkt och funktionellt. Men är det ett pragmatiskt entusiastchassi du är ute efter så finns det andra alternativ i flera olika designstuk värda att kika närmare på för de cirka 2 100 kronor som 570X kostar i skrivande stund.
Be the first to leave a review.
Testet av Corsair 570X är ett av de första i en ny rad chassitester som inom kort kommer publiceras på Noridichardware. Är det någon särskild chassimodell du som läsare vill veta mer om och se i testlabbet, så lämna gärna en kommentar!
Ytterligare chassitester på ingång
Contents
270 cm hög CPU-kylare, njaee.
Utan chassipanel så! Skämt åsido så har rätt enhetsprefix hittats och återförts till sin plats, tack för heads up 🙂