Dell XPS 13: Tangentbord, pekplatta och högtalare
Dell XPS 13 använder ett enkelt men kompetent tangentbord med traditionella saxbrytare och toppar i matt plast. Slaglängden är mycket bekväm och ger en trevlig taktil känsla som går snabbt att vänja sig vid, en tydlig kontrast mot de extra tunna tangenter som används i datorer som Macbook Pro och Asus Zenbook 3.
Tangenterna har en vit belysning som kan aktiveras eller deaktiveras med en funktionstangent. Den går däremot inte att justera i olika intensitetsnivåer, utan kan endast vara aktiv eller deaktiverad. Tyvärr blöder en hel del av ljuset ut underifrån tangenterna, men belysningen fyller ändå sitt syfte.
Värt att notera är också att belysningen deaktiveras automatiskt efter en stunds inaktivitet för att spara energi. Den aktiveras sedan automatiskt igen så fort en tangent trycks ner.
Någonting vi definitivt gillar med Dell XPS 13 är att funktionsraden som standard används som funktionstangenter snarare än traditionella F-tangenter. Det innebär att du får snabbare åtkomst till funktioner som volym- och mediakontroller, utan att behöva trycka ner en Fn-tangent.
Följande funktioner finns bundna till den översta tangentraden:
- Esc (F Lock om Fn hålls ner)
- Ljud av/på (mute) (F1)
- Volymsänkning (F2)
- Volymökning (F3)
- Föregående låt (F4)
- Play/pause (F5)
- Nästa låt (F6)
- Skärmväxling (F8)
- Internetsök (F9)
- Tangentbelysning av/på (F10)
- Öka skärmljusstyrka (F11)
- Sänk skärmljusstyrka (F12)
- Trådlöst nätverk av/på (PrtScrn)
- Insert
- Delete
Behöver du använda en F-tangent kan du trycka ner Fn-tangenten bredvid vänster Ctrl, eller om om du hellre vill använda F-raden som standard finns det en F Lock-funktion för just detta. I vår mening är det här en lösning som ger det bästa av två världar, med enkel tillgång till praktiska funktioner för vanliga användare utan att ta bort möjligheten att använda legacy-funktioner som den klassiska F-raden.
Pekplatta
Dell använder en förhållandevis matt pekplatta som rent taktilt inte har förändrats mycket de senaste generationerna. Klickandet har en trevlig respons som är taktil nästan hela vägen upp till överkanten, trevligt för dig som är van vid att fysiskt klicka över plattan eller som byter från en Macbook.
Viktigast är att det finns fullt stöd för Windows Precision Touchpad, vilket ger mycket god respons med flerfingergester. Du kan konfigurera gesterna i Windows inställningspanel och själv välja vad du vill att de olika gesterna ska göra, exempelvis växla mellan virtuella skrivbord eller visa alla dina öppna program.
Högtalare
Högtalarna sitter riktade utåt från höger respektive vänster sida av datorn. Medan de inte ger någon spektakulär ljudupplevelse så fungerar de bra för videouppspelning och enkelt musiklyssnande.
När vi testlyssnar med några olika sorters musik noterar vi dock snabbt att Dells ljudkontrollpanel nästan blir ett krav för en duglig ljudbild. Utan någon equalizer-inställning aktiv låter ljudet platt och burkigt för musiklyssnande, då både bas och allmän ljudvolym lyser med sin frånvaro. Några snabba ingrepp i inställningarna ger en klart bättre definierad bas, samtidigt som maxvolymen får en knuff. Med det läget aktivt märks det tyvärr att högtalarna pressas till sin gräns, och den totala volymen tenderar att falla något steg vid bastunga partier.
Ställer du inte krav på en regelrätt hifi-upplevelse – vilket få bärbara datorer kan leverera – så duger högtalarna i XPS 13 dock gott och väl för de flesta.
Mikrofon
Vi gjorde några snabba inspelningstester med den inbyggda mikrofonen och noterade några egendomliga problem. Vid testinspelningen uppstod en fördröjning från dess att vi tryckte på inspelningsknappen (både i Audacity och Windows inbyggda inspelningsverktyg) tills dess att ljudet faktiskt började tas upp, vilket innebär att ungefär en halv sekund av det första ordet i inspelningen faller bort. Därefter märker vi ljudbortfall på flera ställen i inspelningen.
Problemen uppstår vid flera inställningar, men försvinner sedan spårlöst vid en senare inspelning.