Effektförbrukning och effektivitet
Vi testar effektförbrukningen hos grafikkorten med tre olika värden: den genomsnittliga förbrukningen under ett helt test, den maximala förbrukningen vid en given tidpunkt under testet samt hur mycket energi som går åt per renderad bildruta under testet. För ändamålet använder vi digitala effektmätare med loggfunktion som analyserar förbrukningen för hela testsystemet – själva grafikkorten utgör med andra ord inte hela belastningen, men eftersom identiska komponenter används i övriga systemet så kommer effekten från dessa vara i praktiken konstant och grafikkorten kommer utgöra skillnaden mellan testerna.
Effektförbrukning i vila (genomsnitt)
Det är inget mycket som skiljer när vi tittar på grafen över den genomsnittliga förbrukningen i vila där vi ser att Lightning Z drar något mer från väggen än referenskortet, men också alla andra referensmodeller från Nvidia. Det är dock små marginaler som skiljer samtliga kort åt.
Genomsnittlig effektförbrukning – spel
MSI har valt att extrautrusta det här kortet med totalt 8+8+6-pins strömförsörjning, en rejäl kylarlösning samt RGB-ljus som en fin avslutning och givetvis bidrar allt det till en betydligt högre förbrukning i genomsnitt. Lightning Z är kanske det mest krävande Nvidia-kortet vi har testat.
Maximal effektförbrukning – spel
Den maximala förbrukningen följer givetvis samma mönster som den genomsnittliga i föregående test. Även här förbrukar kortet lika mycket som referenskortet på den lägsta upplösningen men drar snabbt iväg ju högre upplösningen blir. Hade det inte varit för effektslukande Radeon 390X hade Lightning Z tagit tronen som det mest krävande kortet i det här testet.
Effektivitet – spel
Räddningen för Lightning Z blir prestandan det levererar vid varje upplösning. I den lägsta upplösningen är det något mer effektivt än ett referenskort men halkar efter på högre upplösningar på grund av att förbrukningen snabbt drar iväg, som vi såg tidigare. Det är dock fortfarande ett grymt effektivt grafikkort tack vare Pascal-kretsen.