Medan andra tillverkare ofta håvar in kosing genom att släppa uppfriskade version av existerande produkter utan att riktigt tillföra något, levererar Razer en rejäl uppgradering med Viper V2 Pro och täpper till alla svagheter. Vi testar!

Razer Viper V2 Pro
8.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt58
Fördelar
Grym byggkvalitet
Bra brytare
Perfekt sensor
Nackdelar
Resurskrävande mjukvara
Priset
Bra att veta
Musen är trådlös via en medföljande dongel. Batteriet räcker upp till 80 timmar aktiv användning.
Sensor8.7
Knappar8.9
Funktioner8.5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Vad innebär våra delbetyg?

Sensor – Vi prestanda- och speltestar alla möss i musguiden för att kunna betygsätta den råa sensorprestandan i varje modell. Betyg 9–10 är för de allra vassaste premiummössen med unika funktioner. Betyg 7–8 är för högpresterande möss med god 1:1-känsla, medan 5–7 utgör mellansegmentet, med överlag välfungerande sensorer som kanske inte ger perfekt respons eller 1:1-känsla. Betyg under 4 är för kontorssensorer och sensorer med uppenbara avläsningsproblem.

Knappar – Varje datormus som testas genomgår minst en veckas dagligt användande och spel där samtliga knappar används i största möjliga utsträckning. Detta för att vi ska kunna avgöra hur den taktila känslan står sig gentemot andra möss. Denna kategori inkluderar även scrollhjulet.

Poäng 9–10 för knapparna innebär unika funktioner med felfri känsla. Poäng 7–8 betyder bra respons med bra taktil känsla. Mellan betyg 5–7 är mellansegmentet, som gör vad de ska men utan att sticka ut. Poäng 1–4 är för modeller med problem eller kvalitetsbrister.

Funktioner – Här betygsätter vi övriga parametrar hos en mus såsom mjukvara, byggkvalitet, belysning, specialfunktioner och glid. Toppbetygen 9–10 är för utstickande och unika funktioner som gör nytta. Betyg 7–8 är för möss med bra, solid kvalitet och mjukvara. Betyg 5–7 är för mellansegmentet, som uppfyller våra förväntningar men som inte sticker ut. Betyg på eller under 4 visar på problem eller avsaknad av viktiga egenskaper.

Stäng

 

Sammanfattning Razer Viper V2 Pro

Som tillbehörstillverkare är det lätt att spela säkra kort genom att fräscha upp vinnande koncept. Med Razer Viper V2 Pro går ut företaget ut hårt, inte bara på prislappen, utan också med flera stora uppgraderingar. Razer har åtgärdat allt vi hade att anmärka på föregångaren Viper och de har samtidigt förbättrat saker som redan var bra. Razer Viper V2 Pro är en välbyggd och krispigt taktil mus som har det bästa i sensor- och brytarteknologi till sitt förfogande. En unik egenskap är hur yttexturen är genomgående sträv och grovkornig, vilket inte faller alla i smaken. Viper V2 Pro är en dyr mus men det gör inte så mycket när vi inte har något annat att klaga på. Det är en kvalitativ mus som lämpar sig för de flesta händer och grepp. För dig som vill lägga en extra slant för att få något av det bästa på marknaden sett till prestanda och känsla, är det svårt att inte rekommendera Viper V2 Pro.

 

 

Egenskaper

  • Felfri Focus Pro 30K-sensor
  • Sträv och grovkornig textur
  • Storlek: medium
  • Lämpar sig för de flesta grepp
  • Välbyggd
  • Bra fötter
Visa specifikationer
Razer Viper V2 Pro
MustypFPS
SensorFocus Pro 30K Optical Sensor
Antal knappar5
Rekommenderad handstorlekMedium
Mått126 mm x 57,6 mm x 37,8 mm
Vikt58 g
Max CPI30000
Polling rate1000 Hz
Drivrutiner/mjukvaraRazer Synapse 3
AnslutningRazer Speedflex, trådlös via dongel
Lägsta pris på Prisjakt.se

Stäng

Konstruktion och form

Historiskt sett har Razer inte gjort stora förändringar med sitt formspråk inom samma produktserie och så är även fallet i dagens test. Razer Viper V2 Pro är lik föregångarna i både design och detaljer. Den symmetriska musen har blyga formdrag sett till sidor och rygg. Istället läggs krutet på detaljer som inte påverkar hur musen upplevs i handen.

Musknapparna är skålade, ett koncept Razer gjort populärt sedan decennier tillbaka. Intressant nog hittar vi djupare skålning hos andra tillverkare idag, men mer är inte alltid bättre. I vårt tycke har Razer alltid haft den perfekta balansen i sin skålning. Den gör skillnad i greppet utan att dra till sig alltför mycket uppmärksamhet under användning. Som i Viper är musknapparnas ändar filade, en snygg detalj som inte tillför mycket sett till funktion.

Vi hyllade Viper Mini som den mest robusta lågsviktsmusen vi testat. Vanliga Viper var inte riktigt så bra. Razer har återigen levererat en mus som inger en sann kvalitetsanda i handen med Viper V2 Pro. Ingen komponent sitter lös när vi skakar på musen i luften. Ingen del av chassit knakar när vi sätter press på den och musknapparna är fasta. Summerat har vi inget att klaga på sett till strukturell integritet och vi bjuds på den kanske bäst byggda lättviktsmusen som vi testat.

I vårt test hade Viper en matt yta med gummibelägg på sidorna. V2 Pro har en grov textur längs ytterchassit. Den grova texturen går att likna med sandpapper och tog många timmars användning för att börja slätas ut. Det kan kanske låta obehagligt men vi gillar den faktiskt. Vi får inte glömma att sandpapper kommer i många grovlekar och även om den här yttexturen sannolikt inte passar alla, gillar i alla fall vi den.

Formen är symmetrisk men Viper V2 Pro har endast sidoknappar på höger sida, till skillnad från Razer Viper som hade sidoknappar på båda sidorna. Sidoknapparna buktar ut mer än i Viper och är positionerade ungefär i mitten, lite för långt bak för vissa användare. Det är en relativt platt form utan mycket rygg eller andra aggressiva drag. Sidorna buktar in lätt mot mitten och är annars i princip raka. Överlag är det en neutral form, vilket betyder att den lämpar sig för de flesta typer av grepp och med sin längd passar den även de flesta händer. Musen är välbalanserad och håller sin position när vi greppar den över mitten med tumme och pekfinger och lyfter upp den i luften.

En av de kanske viktigaste uppgraderingarna från Viper till Viper V2 Pro är musfötterna. I Viper lade vi märke till att teflonfötterna var relativt tunna och löpte risk för att slitas ut. De gled inte heller helt felfritt. V2 Pro har tjockare fötter och är så bra att vi aldrig kände något behov av att ersätta dem med eftermarknadsfötter. I Viper var det två större områden i botten som täcktes av teflon, V2 Pro har tre mindre områden, vilket talar för att mer inte alltid är bättre. När det gäller friktion och glid så kan det vara en fördel att ha så lite kontaktyta som möjligt, något som vi ser bevis på med V2 Pro. Fötterna i ren teflon har bra glid över samtliga typer av ytor och vi har inget att anmärka på. På baksidan hittar vi även reglaget för DPI. Det är vår föredragna implementering för att slippa riskera byta DPI mitt i en spelsession.

Viper V2 Pro har, likt Viper, en Razer Speedflex-kabel. Det är en kabel som är åt det styvare hållet, på en marknad som lutar mer åt att försöka få en så mjuk kabel som möjligt. Speedflex offrar rörlighet i favör för robusthet, vilket inte faller oss i smaken. Speedflex är enligt oss en av de sämre kablarna på konsumentmarknaden i detta prissegmentet men är med det sagt inte en dålig kabel. Vi upplever inte nödvändigtvis att kabeln är så styv att musens rörelser påverkas men vi rekommenderar en musbungee. Lyckligtvis kan vi även använda musen trådlöst.

Vi vill ge Razer applåder för att musskalet inte har några RGB-områden. I Viper var belysning begränsat till logotypen på ryggen, som aldrig syntes vid användning, nu har de kapat även den detaljen. Inte nog med att logotypen på ryggen inte längre lyser upp, den är väldigt diskret inristad och står inte ut. Razer låter designen tala för sig själv och i vårt tycke är det smakfullt.

Musen väger 58 gram utan kabel på vår våg, vilket är exakt vad Razer specificerar. Det är en klar skillnad i handen mot Viper som vägde 71 gram på vår våg. Runt 60 gram-strecket är vår personliga preferens och runt de trakterna upplever vi ingen märkbar skillnad.

Brytare

Viper V2 Pro använder Razers nya optiska brytare som är en frisk fläkt i havet av Omron-brytare på marknaden. Razer har gjort ett bra jobb med känslan i brytarna men de lämpar sig inte för alla användare där ute. De upplevs väldigt skarpa och taktila och bottnar mer eller mindre direkt. Vi upplever ingen slaglängd fram till aktivering och heller ingen slaglängd efter aktivering till botten. Brytarna har en unik känsla. Vi brukar kunna känna någon form av slaglängd, även om den inte är lika distinkt som i exempelvis tangentbord. Brytarna har en fast bottning som inte upplevs som smärtsam för fingrarna. Krispigt är det ord som bäst beskriver brytarnas taktilitet. Brytarvikten är jämförbar med Omron D2FC-F, som är den vanligaste brytaren på musmarknaden.

Skrollhjulet är positionerat en bit ned i chassit och sticker endast upp två till tre millimeter. Hjulet har breda steg och en styv, räfflad yta som erbjuder bra grepp men som känns för sträv för vår preferens. Stegen är tydligt definierade och har distinkta steg. Till skillnad från musknapparna så har skrollhjulet gott om slaglängd och bottnar distinkt men samtidigt mjukt och fast. Det är ett djupt klick som omfamnar fingertoppen med värme nere i botten.

Sidoknapparna finns nu endast på vänster sida av musen, till skillnad från Viper som hade sidoknappar på båda sidorna. Knapparna är platta och bland de mest taktila vi stött på. Det är inte ovanligt att sidoknappar har en svampig karaktär, i rak kontrast mot musknapparna. I Viper V2 Pro är de distinkt taktila, i stil med musknapparna utan att kräva lika mycket kraft. Till skillnad från musknapparna är sidoknapparna inte djupa i känslan utan mer platta och tomma. De är ändå krispigt taktila.


 

Dagens högpresterande sensorer är allt som oftast identiska. Prestandan skiljer sällan i faktiska användarscenarion. Det som kan särskilja högpresterande sensorer är ofta relaterat till små inlägg på specifikationsblad. Ibland finns det tillverkaranpassningar av marknadsledande sensorer som är värda att hålla koll på. Det intressanta för oss är om det finns några avvikelser. I det här segmentet faller nämligen fokus mindre på sensorer. Du bör snarare välja mus efter musform.

Sensorprestanda

Med Razers flaggskeppsmodeller får vi alltid det senaste inom sensorteknik och Viper V2 Pro är inget undantag. Razer har döpt sensorn till Focus Pro 30K Optical Sensor, vilket inte direkt rullar av tungan. På sensorn framgår det att modellnumret är PAW3395, från PixArt. Viper använde sig av PixArt PMW3390, som är Razers variant av PixArt PMW3389 som var PixArts dåvarande toppsensor och som användes av flera konkurrenter. Det är inte långsökt att gissa att PAW3395 har en motsvarande modell hos PixArt som kommer att nå ut till andra möss på marknaden.

Det finns i dagsläget inte mycket information ute om PAW3395. Vi håller oss därför borta från spekulation och tittar på den faktiska prestanda som vi upplever i våra tester. I sedvanlig ordning så presenterar en toppsensor som Focus Pro 30K Optical Sensor helt utan anmärkning. I våra spelsessioner har vi inte stött på något scenario där sensorn betett sig oväntat och vi hittar heller inga avvikelser i våra test med MouseTester. Sensorn sitter nära musens mitt, något längre bak än vi placerar tummen på sidan av musen. Vi gillar när sensorerna är positionerade i linje med våra tummar på sidan.

Vi använder oss av MouseTester 1.5 för att samla sensordata. Därefter granskar vi resultaten för eventuella avvikelser. I dagens möss hittar vi inga spår av de vanliga bovarna, som sämre sensorer har svårigheter med. Nämligen Angle snapping, jitter och andra kompensationer.

Mer information om vårt test i MouseTester

CPI – counts per inch
Tillverkare har alltid egenspecificerade toleranser att förhålla sig till. Det innebär att angiven CPI inte alltid stämmer överens med vad konsumenten väntar sig. I Mouse tester finns en inbyggd kalibrering för CPI där vi för musen en specifik längd och får tillbaka en siffra. Den returnerade siffran bör motsvara inställd CPI på musen.

Jitter-test
Jitter innebär att rörelsespårningen är inkonsekvent. Vi testar det genom att föra musen diagonalt och långsamt, för att se om det bildas trappsteg istället för en mjuk linje.

Spårningshastighet
Vissa möss kan ha svårigheter med att spåra snabba rörelser korrekt. Resultatet kan bli slumpmässiga input-signaler, eller att musen helt tappar spårning. Vi för musen snabbt över en yta och noterar hastighetskurvan på resultatet. Resultatet ska inte vara noll eller ha oväntade resultat.

Angle snapping
Genom att dra snabba cirklar med musen kan vi se om den hänger med eller faller tillbaka och börjar kompensera genom att rita raka linjer.

Lyftlängd
Spelare med låg muskänslighet kan behöva lyfta och ompositionera musen under aktivt spelande. Det är därför viktigt att musen har en kort lyftlängd och slutar avläsa rörelser nästintill direkt. Vi använder faktiska användarscenarion när vi testar lyftlängd eftersom det är svårt att få exakta siffror.

Vi måste alltid beakta den mänskliga faktorn i den här typen av test. MouseTester kan ge data att gå på om vi känner att något inte riktigt är som det ska. De är dock inte absoluta. Det som räknas i slutänden är hur sensorn presterar och hur den upplevs vid faktisk användning.

Stäng

Inställningar och mjukvara

Musen fungerar fullgott direkt ur förpackningen och det finns inte särskilt mycket att justera. Det finns olika DPI-inställningar som vi når via knappen i botten av musen. Om vi laddar ned Razer Synapse 3 så kan vi ställa in värden för de DPI-steg som finns samt kalibrera lyftavståndet mot vårt underlag. Utöver det finns det lite ström-lägen som vi kan justera men inte mycket mer än så.

Razer Synapse 3 är en av de mest irriterande mjukvaror vi stött på när det gäller aviseringar och hänvisningar till att skapa konto. Synapse 3 kräver dessutom cirka 250 MB RAM i bakgrunden och är onödigt resurskrävande. Vi undviker helst att ladda ned Razer Synapse 3 då mjukvaran inte låser upp särskilt mycket funktionalitet för Viper V2 Pro.


Den här artikeln är en del av Svenska musguiden, vårt löpande test av datormöss. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra mustester och andra relaterade artiklar.
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments