Testresultat: Olika QD och paketstorlek
Som vanligt så tittar vi också på hur enheterna beter sig när vi testar dem vid olika QD. QD betyder Queue Depth och i praktiken så skickar man flera förfrågningar till enheten parallellt. Vi tog därför och körde ett antal test i IOMeter för att se hur prestandan utvecklade sig när vi ställde in en högre QD. De allra flesta SSD-enheter presterar som bäst vid QD32 (ibland högre), men belastning hos vanliga datoranvändare överstiger sällan QD4 och de allra flesta stannar vid QD1. Vi tog därför vårt 4K Random Write-test och körde det i olika QD för att se hur enheten reagerar.
860 Evo presterar ganska precis som 850 Evo gör förutom med lite högre QD. 500GB modellen tappar lite prestanda jämfört med konkurrenterna vid QD2 och högre. Detta beror på att 860 Evo använder 512Gbit NAND-enheter och de andra använder 128Gbit och 256Gbit.
Slumpmässig läsning ser ut att vara på ungefär samma nivå som tidigare. 500GB modellen hamnar efter en aning vid högre QD och det skulle också kunna vara på grund av färre NAND-enheter.
Vid sekventiell skrivning så ser vi tydligt att 860 Evo 500Gb tappar prestanda jämfört med de andra. Återigen så är det för att enheten arbetar med färre NAND-enheter.
Sekventiell läsning är oförändrat jämfört med 860 Evo.
Samsung har faktiskt gjort en DRAMlös SSD även om den är praktiskt taget okänd, och som heter 650.
Med 860 EVO – kan ni testa hur många P/E cykler den har?
Om den är specificerad för 2000 som 850 EVO eller om det har blivit ännu högre nu.
Hej. Yes Samsung hade 650 ute på vissa marknader men jag tror aldrig jag sett någon i Sverige. Den verkar även bara funnits under en kort period. Men visst har du rätt 🙂
Jag hoppas kunna få in 250GB modellen av 860 Evo under de närmaste veckorna. När jag får den så kan jag göra ett PE-test på den och se om det fortfarande är 2000 som gäller.
Vissa värden är så låga att den röda stapeln inte syns i vissa diagram. Varför inte markera var den testade disken befinner sig? Det är så många namn att leta mellan. Ser lite klent…
…
Varför inte markera alla SATA-diskar med fet stil, kursiv stil eller annan färg så man vet vilka som är vilka utan att behöva kontrollera själv.
Hej Stefan.
Du har rätt i att det finns mycket vi skulle behöva göra med diaramen för att göra dem tydligare. Jag ska även se om jag inte kan göra förbättringar på de diagram vi har idag. Tack för din feedback.
Kul. Gillar vad ni gör!
🙂