Världens mest sålda SSD börjar bli till åren. Samsung ersätter nu 850 Evo med nya 860 Evo som imponerar med marknadens bästa SATA-prestanda.

Detta test är en del av Svenska SSD-guiden där vi kontinuerligt uppdaterar med aktuella köprekommendationer för olika målgrupper. Kika in där för mer information och övriga köprekommendationer.

Att säga att Samsungs 850 Evo har varit en populär SSD är en rejäl underdrift. Sedan lanseringen i december 2014 (över 3 år) har 850 Evo varit det bästa valet för den som är ute efter en bra SSD som inte kostar en förmögenhet. 850 Evo är sällan den billigaste SSD-enheten men ofta så är den så pass mycket snabbare att konkurrenterna haft svårt att få ut något i samma klass. För att nå upp till den prestandanivå som 850 Evo har så krävdes det ofta att man använde dyrare MLC NAND tillsammans med en kraftfull kontroller och det gjorde oftast att enheten blev betydligt dyrare än Samsungs alternativ. Vi skulle säga att det enda bolaget som haft enheter i närheten av Samsungs 850 Evo när det gäller pris/prestanda, så är det Crucial och deras MX-serier och BX100.

Detta har givetvis gjort 850 Evo till en väldigt populär SSD och det har samtidigt gjort att Samsung gjort iterativa förändringar för att hålla produkten relevant. Första modellerna av 850 släpptes med Samsungs MEX-kontroller tillsammans med företagets andra generation V-NAND på 32-lager. Sedan dess har gått igenom olika kontrollerkretsar (MGX och MHX) och lagt till flera (och större) modeller. Man har även gått över till 3e generationens V-NAND på 48 lager. Dessa förändringar har man gjort för att sänka kostnader och strömförbrukning. Receptet har dock alltid varit detsamma. En kraftfull 8-kanals kontroller tillsammans med Samsungs egna TLC 3D-NAND.

Nu har det dock blivit dags för 850 Evo att ge i pension på riktigt och ersättas av en ny SSD. Det betyder att 850 Evo snart kommer att sluta tillverkas och istället ersättas av den enhet som vi testar idag, Samsungs 860 Evo. På menyn står bland annat en ny SSD-kontroller (Samsung MJX), nytt NAND-flash (4e generationen V-NAND med 64 lager) och uppdaterad SLC-cache (Intelligent TurboWrite). Samsung menar att 860 Evo ska vara något snabbare än 850 Evo och vara mer strömsnål. Vi kommer givetvis att testa detta och se om 860 Evo kommer bli samma succé som 850 Evo blev.

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Glaring_Mistake
6 Årtal sedan

Samsung har faktiskt gjort en DRAMlös SSD även om den är praktiskt taget okänd, och som heter 650.

Med 860 EVO – kan ni testa hur många P/E cykler den har?
Om den är specificerad för 2000 som 850 EVO eller om det har blivit ännu högre nu.

Stefan Axelsson
Stefan Axelsson
6 Årtal sedan

Vissa värden är så låga att den röda stapeln inte syns i vissa diagram. Varför inte markera var den testade disken befinner sig? Det är så många namn att leta mellan. Ser lite klent…

Varför inte markera alla SATA-diskar med fet stil, kursiv stil eller annan färg så man vet vilka som är vilka utan att behöva kontrollera själv.

Stefan Axelsson
Stefan Axelsson
6 Årtal sedan
Reply to  Gustav Gager

Kul. Gillar vad ni gör!
🙂