Sammanfattning
Det känns om om marknaden för PCIe-enheter har fått fart på allvar och de flesta tillverkare nu har någon enhet i sitt stall. Det enklaste sättet att släppa en PCIe-enhet är att att köpa en SSD direkt från en tillverkare och sedan sätta sitt eget varumärke på den. Den kanske vanligaste designen som används idag är Phisons E7-design. Vi testade nyligen Kingston KC100 och Corsair NX500, som båda använder just Phison E7. Även om det inte är de snabbaste enheterna på marknaden så är det ett enkelt sätt för ett företag att få en snabb toppmodell.
Enheten vi testar idag är också baserad på Phison E7 och den är tillverkad av Taiwanesiska Teamgroup. Denna enhet är intressant av två anledningar. För det första så är det sällan vi får möjlighet att testa en PCIe-enhet på endast 240GB som ändå klassas som en toppmodell. För det andra så har man monterat den biffigaste kylaren som man kunde komma undan med. Med denna kan du känna dig trygg med att du alltid får ut maximal prestanda utan att enheten blir för varm, samtidigt som den ser ganska häftig/biffig ut. Men där slutar nog fördelarna med den stora kylaren. I praktiken måste du utsätta enheten för väldigt tung belastning för att värme ska bli ett problem och de allra flesta kommer inte märka någon skillnad om man skulle plocka bort den.
Prestandamässigt så blev vi glatt överraskade över hur bra enheten presterar trots att man bara har 256 gigabyte lagringskapacitet. Detta är möjligt på grund av att enheten har 16 stycken 128Gbit Toshiba MLC Nand under huven. Under vanlig konsumentbelastning så är enheten lika snabb som de andra Phison E7-enheterna och det betyder också att den är snabbare än Intel 600p 512GB och WD Black 512GB. Samtidigt så är den fortfarande en bra bit efter Toshiba RD400 och Samsungs 950/960 serier. Faktum är att enheten närmaste konkurrent 960 Evo 250GB, fortfarande är betydligt snabbare. Om vi istället tittar på tyngre belastning så går de andra E7-enheterna ifrån en aning och skillnaden mellan MLC och TLC blir alltid tydligare. Samsung 960 Evo 250GB tappar rejält och T-Force Cardea är betydligt snabbare i de flesta tester.
Då det endast finns en återförsäljare av T-Force Cardea i Sverige, i dagsläget, så är det svårt att avgöra vilken prissättning som enheten kommer att ha. Riktpriset ska ligga runt 1400 kronor i dagsläget, vilket är ungefär 300 kronor dyrare än Intel 600p 256GB och WD Black 256GB. Det är också ungefär 100 kronor mer än TCL-baserade Samsung 960 Evo 250GB som kostar ungefär 1300 kronor. Det gör T-Force Cardea till den billigaste MLC-baserade NVMe-enheten i Sverige i dagsläget, vilket dock inte hjälper när Samsung kan leverera snäppet bättre prestanda med billigare TCL-minne. Om Teamgroup kan pressa priset då kan T-Force Cardea däremot bli värd att överväga.
+ Bra prestanda trots låg kapacitet
+ Bra sekventiell läsprestanda
+ Inga tecken på throttling
– Låg sekventiell läsprestanda
– Oklar prisbild i Sverige
– Bara 3 års garanti
Lägstapris på Prisjakt.se: