Genomgång av funktioner och mössen

Trots att vi har tre olika möss framför oss så har de ändå en hel del saker gemensamt. Stöd för anslutning till flera enheter, snabb scroll-funktion och lågupplösta sensorer är några av de största gemensamma punkterna.

MusLogitech MX MasterLogitech MX M720 TriathlonLogitech MX Anywhere 2
AnslutningBluetooth® Smart och 2,4 GHz trådlös anslutningBluetooth® Smart och 2,4 GHz trådlös anslutningBluetooth® Smart och 2,4 GHz trådlös anslutning
Antal knappar7 st8 st8 st
SensorDarkfield laser-sensorAdvanced Optical TrackingDarkfield laser-sensor
Upplösning400 - 1600 DPI1 000 DPI400 - 1600 DPI
BatteritidUpp till 40 dagarUpp till 2 årUpp till 2 mån
RäckviddUpp till 10 mUpp till 10 mUpp till 10 m
Stöd för flera enheterJa, upp till 3 stJa, upp till 3 stJa, upp till 3 st
StorlekLargeMediumSmall
Vikt145 g135 g106 g
Lägstapris på prisjakt.se

En mus till flera enheter

Som multienhetsmöss så fungerar samtliga av Logitechs alternativ klockrent och under hela vårt test uppstod aldrig några problem att skifta mellan PC, Android surfplatta samt en Chromebook. Logitech har verkligen lyckats med den trådlösa tekniken, eller närmare bestämt överlämningen mellan olika enheter när man skiftar.

Med ett enkelt knapptryck kunde vi alltid para mössen med en ny enhet eller skifta mellan olika parkopplade enheter med maximalt 1,5 sekunders fördröjning.

Snabb scrollning

Samtliga av de testade Logitech-mössen har stöd för snabb scrollning vilket innebär att scrollhjulet kan frikopplas så det inte längre rullar steg för steg. För kontorsanvändare är detta en underbar funktion som underlättar enormt mycket vid arbete med långa sidor eller tunga dokument där man annars nästan får kramp i fingret av att konstant få tag omtag på scollhjulet.

Hur snabb scrollning aktiveras är lite olika mellan de olika mössen men principen är densamma. Dock så är scrollhjulet och upplevelsen inte konsekvent mellan modellerna, den ena lite bättre än den andra i sätt att aktivera samt i kvalitetskänsla.

Lågupplösta sensorer

En annan gemensam nämnare för de tre trådlösa mössen vi testat är sensorupplösning som inte hos någon av dem når över 1600 DPI. Det i kombination med en uppdateringsfrekvens (polling rate) om 125 Hz gör inte mössen lämpliga att spela med. Nu är detta kontorsmöss och gaming är långt ifrån fokus så den låga upplösningen och uppdateringsfrekvensen är bra punkter ur ett energiperspektiv då en viktig egenskap hos trådlösa möss är batteritid.

Det är dock helt klart värt att nämna att den låga upplösningen kan komma att vara ett problem för dig som använder 4K-upplösta skärmar eller högre, om man inte föredrar en långsam pekarhastighet (känslighet). För dig som använder en riktigt högupplöst skärm och föredrar en högre muspekarhastighet bör du vara beredd på att få interpolera (trimma hastigheten över hårdvarukapacitet) sensorupplösningen via mjukvara. Det påverkar ofta precisionen negativt, vilket gör det värt att nämna.

Mjukvara

Alla mössen i vårt test har stöd för tillverkarens mjukvara Logitech Options där man kan utföra de enklaste av inställningar men inte mycket mer. Mjukvaran fungerar på både PC och Mac-datorer och finns att ladda ner från Logitechs hemsida.

Här ges vi bland annat möjlighet att knyta knappar till olika funktioner, justera muspekarhastighet och aktivera smidig rullning som ger ett bättre flyt i dina scrollrörelser.

Mössen

Logitech MX Master

Logitech MX Master är den största datormusen i vårt jämförande test och även den mus som erbjuder mest funktionalitet. I och med musens stora utförande lämpar den sig bäst för användare med stora händer som föredrar ett fullständigt handflategrepp. Ett grepp som ur rent ergonomisk synpunkt det mest avslappnade av de tre, för att du som användare ska kunna nyttja den smärtfritt under många timmar.

Mer om MX Master

Beroende på hur lång tumme användaren har kan tumknapparna för fram- och bakåt sitta lite väl malplacerade för att nå på ett snabbt och smidigt sätt.

Det är någonting som vi påpekade redan i vårt första test av MX Master förra året, men nu har den stora multienhetsråttan sjunkit i pris vilket gör den mer attraktiv som alternativ i jakten på en ultimat kontorsmus.

Alla knappar på MX Master är mycket taktila och inger hög kvalitetskänsla. Huvudscrollhjulet har stöd för SmartShift-scroll vilket underlättar enormt i långa sidor och tunga dokument, medan sidohjulet är endast frirullning och har lite för lätt motstånd för vår smak.

Sensorn som används är Logitechs egna så kallade Darkfield-sensor, som till och med ska ge avläsningen glasytor. Något som funkar men vi inte rekommenderar då upplevelsen inte alls blir lika responsiv som på en musmatta. Däremot är det inga problem att få de enklaste jobben gjorda i soffan eller på knät.

Batteritiden och den trådlösa räckvidden är godkänt för en kontorsmus men med tanke på funktionaliteten hos MX Master så kan man som användare få vara bered på att få ladda musen med den medföljande kabeln minst varannan vecka vid daglig användning. MX Master bör inte heller användas på längre än sju, åtta meters avstånd i obehindrad terräng.

Logitech M720 Triathlon

Logitech M720 Triathlon är testets mellanstora multienhetsmus som bjuder på i mångt och mycket på samma funktioner som storebror MX Master. Storleken kvalar in som medium och M720 lämpar sig därför bäst för användare med mellan till stora händer lite beroende på grepp som används.


Mer om M720 Triathlon

Musen har en kraftig ergonomisk vinkel för högerhänta användare och rent komfortmässigt så har du som användare bästa greppet med mellanstora händer då musens utformning är väl anpassad för handflategrepp.

Samtliga knappar är har en taktil återkoppling och tillfredsställande klick och scrollhjulet har likt MX-släktingarna stöd för snabb scrollning.

Till skillnad från MX-mössen i detta testet så har M720 inte en så kallad Darkfield-sensor vilket inte är till M720 fördel. M720 använder en mer generisk optiskt sensor som inte har lika bra avläsningsegenskaper som tillverkarens Darkfield-variant.

Det som är M720 starka sida är batteritiden som enligt Logitech själva ska uppgå till 2 år. Det har vi inte haft möjlighet att bekräfta men den har inte visat något tecken på låg batterinivå under våra två veckor av test. Den trådlösa räckvidden är likt de andra mössen i detta test, runt 6-7 meter ohindrat.

Vi hittar dock inte riktigt vart M720 ska passa in bland användare sett till priset och vilka funktioner den erbjuder. Det som skiljer M720 mot sina syskon är dess mediumstorlek, batteritid och den lite smartare placerad skiftknappen för att byta mellan enheter.
Musen håller inte lika hög kvalitetskänsla som MX Master fast till ett likvärdigt pris. Så den enda anledningen vi ser till varför du som användare skulle välja M720 är storleken och batteritiden. Vi hade hellre sett att tillverkaren satsat på att tillverka en mindre MX Master snarare än M720 Triathlon.

MX Anywhere 2

Logitech MX Anywhere 2 är en liten kontorsmus som riktar sig till användare som prioriterar portabilitet. Det lilla formatet gör den till en utmärkt resekamrat till din dator och annan enhet med stöd för Bluetooth eller USB. Med tanke på det lilla formatet finns inget föredraget musgrepp utan det blir någon form av klo- fingergrepp som lämpar sig bäst, oavsett handstorlek. MX Anywhere 2 är på så sätt ingen kung av ergonomi men svårslagen i funktionalitet i portabelt format.


Mer om MX Anywhere 2

Alla knappar på MX Anywhere 2 har en taktil känsla och ger en försäkrande återkoppling, dock så är vi inte övertygade av scrollhjulets känsla. Scrollhjulet är aningen vickigt och känns inte lika stabilt som hos de andra två mössen i testet. Värt att nämna är också att MX Anywhere 2 inte har något scrollklick (mittenklick), utan den funktionen används för att aktivera snabb scrollning.

Sensorn som används är även här Logitechs egenutvecklade Darkfield-sensor som ska funka på alla underlag. Vilket den i princip också gör men vi inte rekommenderar då upplevelsen inte alls blir lika responsiv som på en musmatta. Men precis som hos MX Master så är det inga problem att få de enklaste jobben gjorda i vardagsrummet eller sängen.

Batteritiden är enligt tillverkaren upp till två månader och vi har sedan fulladdat batteri inte lyckats kört slut på det ännu så det återstår att se hur länge det faktiskt håller. Den trådlösa räckvidden är som de andra mössen i testet specificerat upp till tio meter men vi skulle vilja rekommendera att men försöker hålla sig till ungefär hälften för bästa prestanda.

Det enda som vi anser som negativt med MX Anywhere 2 är att scrollhjulet är något ranglig och inte lika fast som på storebrorsan MX Master samt att scrollklicket inte existerar utan används för att aktivera snabb scrollning. Det sistnämnda är lite av en smaksak men vi tycker att tillverkaren kunde ha knutit den funktionen till en annan knapp för att istället tillfredsställa den stora massan av användare.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Ansgar
Ansgar
6 Årtal sedan

Det ständiga gnället om ‘för tung’ har gjort att tillverkarna bara använder plast av sämsta sorten i sina produkter. Jag rekommenderar er att börja intensivträna på gym om ni inte klarar av att flytta 130 gram i sidled.