Har du flera datorer eller enheter hemma som du skulle vilja styra med musen? Vi har testat några av marknadens hetaste multienhetsmöss!

Den här artikeln är en del av Svenska Musguiden, Sveriges största test av datormöss. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra mustester och andra relaterade artiklar.

Att förenkla det dagliga arbetet för datoranvändare är något som ligger alla berörda användare varmt om hjärtat. På kontor kan varje minut vara viktig och strul med tekniken är kanske den vanligaste orsaken till håravfall.

I dagens test tittar vi närmare på kontorsmöss som gör det möjligt för användaren att ansluta flera enheter till samma mus och på så sätt kunna arbeta mer effektivt med det pekdon som du är van vid. Det handlar alltså om multienhetsmöss.

Tillbehörs tillverkaren Logitech lät oss ta en närmare titt på de modeller som de erbjuder i just det här segmentet och efter några veckor har vi ett svar om hur det faktiskt är att arbete med multienhetsmöss i det dagliga.

Anslut alla dina enheter till samma pekdon

Det är fler användare än vad man kanske tror som kan dra nytta av tekniken att kunna koppla sin mus till flera enheter. Har du både en notebook och en stationär dator så finns det definitivt en fördel i att använda en multienhetsmus om du använder båda stationerna på ett mer simultant sätt.

Vi gör ett test under två veckor i vårt dagliga arbete för att se hur en kontorsarbetande användare kan dra nytta av denna tekniken på ett praktiskt sätt.

Det första som slår oss är hur enkelt det faktiskt var att parkoppla och byta mellan enheter. Samtliga av de tre mössen vi testat har stöd för både Bluetooth Smart och trådlös 2,4 Ghz-anslutning via USB-dongel. Det betyder att du kan ansluta musen till din huvudenhet via USB-mottagaren och exempelvis en notebook och en surfplatta via Bluetooth.

Musen kan inte användas samtidigt på mer än en enhet i taget, men det som slår oss är hur pålitligt denna funktion och teknik är i just de här mössen. Det blir snabbt mycket bekvämt att skifta mellan våra olika enheter utan att behöva använda touch eller en bångstyrig styrplatta på de andra enheterna. Även om det till en början är ett par gånger man glömmer bort att man har funktionen där, bara ett knappklick bort.

Räckvidden är upp till cirka tio meter med fri sikt men enligt våra tester skulle vi vilja rekommendera att man försöker hålla mus och mottagare så nära som möjligt. Efter 6-7 meter kan märkbara anslutningsproblem uppstå och allt som oftast är inte omgivningen helt obehindrad.

Är multienhetsmöss något för dig?

Har du fler än en enhet du arbetar dagligen med så är vårt svar ja. Iallafall om vi ser till de multienhetsmöss vi testat. Det finns som vi ser det inga nackdelar med tekniken eller funktionen idag utan snarare tvärtom. Mössen vi testat i dagens artikel är mycket pålitliga när det kommer till den trådlösa tekniken samt skiftet mellan enheter.

Använder du en notebook bredvid din stationära station så är det mycket bekvämt att enkelt kunna klicka på musen för att skifta enhet för att kika närmare på det där mailet som precis ploppade upp på din bärbara dator.

Bortsett från multienhetsstöd så har de mössen vi testat fler intressanta funktioner att bjuda på som är kontorsanvändaren tillmötes och förenklar vardagen bland långa och tråkiga dokument och sidor.

Vilket för oss in på nästa punkt: vad erbjuder de här mössen och vad skiljer dem åt? Klicka dig vidare till nästa sida för att läsa en närmare genomgång av respektive mus.

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Ansgar
Ansgar
5 Årtal sedan

Det ständiga gnället om ‘för tung’ har gjort att tillverkarna bara använder plast av sämsta sorten i sina produkter. Jag rekommenderar er att börja intensivträna på gym om ni inte klarar av att flytta 130 gram i sidled.