WD Green 2017 och 2018

Officiellt har både den nya och den äldre versionen precis samma namn: “WD Green”. Det finns således inget enkelt sätt att identifiera vilka som bygger på 3D-NAND, och vilka som har gammalt 2D. Vi skulle dock tro att nästan alla WD Green som säljs i butik idag, använder den nya generationen. För att vara säkra måste vi titta på modellnumret på baksidan.

NamnModellnummerNAND Typ
WD Green 120GBWDS120G1G0A2D
WD Green 120GBWDS120G2G0A3D
WD Green 240GBWDS240G1G0A2D
WD Green 240GBWDS240G2G0A3D

Det som skiljer generationerna åt är att den första heter G1, medan den nya heter G2. Specifikationerna är svåra att jämföra eftersom att WD plockat bort det mesta från sin hemsida. Tillverkaren listar exempelvis bara sekventiell läsprestanda, och ingenting angående slumpmässig prestanda överhuvudtaget. Den nya generationen verkar dock ha lägre specifikationer för MTBF, då tillverkaren tidigare hade 1 750 000 timmar – nu är det “upp till” 1 000 000. WD vill inte heller att vi ska veta vad enheten har för TBW värde, men enheten har fortfarande 3-års garanti. Det är tydligt att WD inte vill lova konsumenten någonting i form av garanti, livslängd eller prestanda.

 

Specifikationerna gjorde oss lite misstänksamma, och när vi plockar isär en av enheterna så blir vi ännu mer misstänksamma. Det visar sig att nya WD Green inte alls använder sig av SMIs 2258XT som de tidigare gjort. Nu använder de istället en kontroller, med Sandisk logotyp på, som heter 20-82-00469-2. Vi kände igen namnet och det visar sig att det är en kontroller som ser ut att vara en ombrandad Phison PS2251-03, eller i alla fall något liknande. Observera att detta endast är spekulation från vår sida, WD önskar inte kommentera. Vad värre är att denna kontroller ser ut att primärt användas i USB-minnen, inte i SSD-enheter. Det skulle betyda att WD inte bara bytt ut minneskretsarna utan man har även bytt kontroller till en betydligt långsammare variant. Drömmen om en snabbare WD Green är därmed krossad.

Olika Firmware

Den nya generationen av WD Green släpptes initialt med en firmware som har en bugg (UE300000). Det gjorde att vi fick sämre skrivprestanda. Om du har WD Green (2018), se då till att du har enhetens senaste firmware installerad (UE450000). Detta görs enklast med WDs SSD Dashboard mjukvara som finns att ladda ner på WDs hemsida.

Prestanda jämfört med gamla WD Green

Innan vi jämför med alla andra enheter, så vill vi först jämföra hur nya WD Green står sig mot den första generationen. Vi tog fram resultaten från våra IOMeter-tester och gjorde en snabb jämförelse. Vi slängde även in WD Blue 3D för att få en referens på en “OK” SSD.

Tyvärr ser det ut som om våra farhågor har besannats. Andra generationens WD Green är betydligt långsammare än den första. Läsprestanda är långsammare än tidigare, även om skillnaden inte är jättestor. Sekventiell skrivprestanda är också långsammare även om skillnaden inte heller är så stor. Det kan dock förklaras med antalet NAND-enheter som används. Första generationen använde 8 stycken 128 Gbit NAND-enheter för att få 120 GB. Den nya generationen använder istället 4 stycken 256 Gbit NAND-enheter och det påverkar skrivprestandan på de mindre enheterna. Var det ser riktigt mörkt ut är slumpmässig skrivprestanda. Här är det definitivt den nya kontrollern som är betydligt långsammare.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
freeAppz
freeAppz
6 Årtal sedan

Pinsamt dåligt WD…

6 Årtal sedan

Vore intressant att jämföra slumpmässig skrivning mot en vanlig hårddisk.
Kanske fyra stycken i RAID 0 presterar bättre än en 1TB HDD…

4 Årtal sedan

That explains why my new WD Green hard disk had no mention of 3D nand. Was sad to hear its slower than the 2017 version.