2017 testade vi WDs billigaste SSD, WD Green. Nu har tillverkaren smugit in 3D-NAND även i sina billigaste enheter och vi testar om de är bättre än innan.

WD pratar inte jättegärna om sin Green-serie med SSD-enheter. Det är lite synd då de är företagets mest populära SSD i Sverige. Det kan härledas till att Green är en osexig enhet som inte har särskilt mycket att skryta med; förutom en sak – den är billig. I dagsläget är WD Green en av få enheter som finns tillgänglig med 240 GB-lagringsutrymme för under 500 kr i Sverige. Det må vara en osexig SSD, men den är billig och många köper den, och därmed blir den intressant för oss.

Vi testade WD Green i Januari 2017 när den var ny. Vid det tillfället hade WD parat 128 Gbit 15nm NAND tillsammans med en Silicon Motion SM2258XT kontroller. En av anledningarna till att enheten är så billig är avsaknaden av DRAM. Utan DRAM blev enheten väldigt långsam, och WD Green är en av de långsammaste SSD-enheterna som vi har testat hittills.

Nu är det 2018 och 2D-NAND tillverkas inte längre. Det betyder att WD smugit in 3D-NAND även i sina billigaste enheter. Det borde betyda bättre sekventiell prestanda, och kanske lite nyare firmware också. I övrigt förväntar vi oss att enheten är identisk med föregångaren – samma kontroller och fortsatt inget DRAM. Vi förväntar oss inga super-resultat, men vi hoppas på lite bättre prestanda från WDs billigaste modell.

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
freeAppz
freeAppz
5 Årtal sedan

Pinsamt dåligt WD…

5 Årtal sedan

Vore intressant att jämföra slumpmässig skrivning mot en vanlig hårddisk.
Kanske fyra stycken i RAID 0 presterar bättre än en 1TB HDD…

3 Årtal sedan

That explains why my new WD Green hard disk had no mention of 3D nand. Was sad to hear its slower than the 2017 version.