Sammanfattning
2017, när Green släpptes, betydde det en SSD baserad på SMI 2258X utan DRAM och 15nm TLC-NAND. 2018 betyder det 3D-TLC och en Sandisk-kontroller med betydligt sämre prestanda.
Gamla WD Green till vänster, och nya WD Green till höger.
Till WDs försvar så är de inte ensamma om att göra detta. Flera andra tillverkare gör super-billiga SSD utan att lova något nämnvärt i form av prestanda, exempelvis Kingstons A400 som vi jobbar på att få in för test. Det verkar dock som de flesta av dessa använder sig av Phisons S11 kontroller, eller liknande. Våra tester tyder på att WD Greens kontroller är betydligt långsammare. Det finns dock ingenting som hindrar andra tillverkare från att byta komponenter i sina billigaste enheter på precis samma sätt. Vår rekommendation är därför att skippa de allra billigaste enheterna helt och hållet och gå ett steg upp i pris. Där har vi exempelvis WDs Blue 3D som är ett betydligt bättre alternativ på alla sätt och vis.
Sist önskar vi även ge en applåd till prisjakt som listar de nya WD Green som “Rev 2”, vilket gör det enklare att veta vilken enhet vi faktiskt köper.
+ Låg strömförbrukning
+ Billig
– Usel prestanda
– Oklart TBW-värde
Lägstapris på prisjakt.se:
WD Green 2018 120GB:
+ Låg strömförbrukning
+ Billig
– Usel prestanda
– Oklart TBW-värde
Lägstapris på prisjakt.se:
WD Green 2018 240GB:
Be the first to leave a review.
Be the first to leave a review.
Pinsamt dåligt WD…
Vore intressant att jämföra slumpmässig skrivning mot en vanlig hårddisk.
Kanske fyra stycken i RAID 0 presterar bättre än en 1TB HDD…
Vi kan nog lungt säga att WD Green är snabbare. En HDD brukar ligga runt 100-300 IOPS beroende på modell.
That explains why my new WD Green hard disk had no mention of 3D nand. Was sad to hear its slower than the 2017 version.